Stadiosaa.fi

Kiinnitä turvavyö ja nauti tutkinnon suojasta

Työelämän karuselli pyörii yhä nopeammin. Ammattinimikkeet ja tehtävänkuvat muuttuvat, organisaatiot uudistuvat hengästyttävässä tahdissa ja työympäristöt välineineen päivittyvät jatkuvasti. Meistä jokainen tarvitsee turvakseen monipuolisia työnhakutaitoja, halusimme tai emme.

Ansioluetteloon on totuttu kirjaamaan työhistoriaa tehtävänimikkeiden ja päivämäärien mukaan. – Kerro osaamisestasi ja vahvuuksistasi, pyytää rekrytoija työhaastattelussa CV:n ohi. Jopa kokenut ammattilainen hiljenee kysymyksen äärellä, jos ei ole tottunut nimeämään taitojaan saati puhumaan niistä.

Näyttötutkinnon suorittaminen perustuu kirjaimellisesti osaamisen näyttämiseen. Tutkinnon perusteissa määritellään ammattitaitovaatimukset, jotka tutkinnon suorittaja osoittaa aidoissa työtehtävissä. Osaamisen arvioijina toimii opettajan lisäksi kaksi työelämän edustajaa, joista toinen arvioi työnantajan ja toinen työntekijän näkökulmasta.

Työympäristöt tarjoavat erilaiset puitteet tutkinnon suorittamiselle, vaikka kaikki noudattavat samoja tutkinnon perusteita, joten jokainen tutkintosuoritus on yksilöllinen. Esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittava kokkiopiskelija kohtaa erilaisia vaatimuksia sairaalan keittiössä tai à la carte -ravintolassa.

Näyttötutkinnon suorittaminen edellyttää oman osaamisen tunnistamista ja arviointia. Yhtä olennaista on tiedostaa ne asiat, joita ei vielä hallitse ja joissa tarvitsee oppimista. Työkokemuksen ja ammattitaidon sanoittaminen muuttuu opintojen edetessä luontevaksi ajattelutavaksi, josta on hyötyä koko loppuelämän ajan.

Työnhakijana näyttötutkinnon suorittanut erottuu joukosta monin tavoin. Tutkinto on itsessään arvostettu meriitti, minkä lisäksi se sisältää piilotarinan: haluan kehittää osaamistani, olen päivittänyt ammatilliset tietoni ja taitoni, minulla on sinnikkyyttä saada asiat valmiiksi.

Työelämän muutos sisältää kaikki tunnelmat iloisista oivalluksista uuvuttavaan pelkoon. Työntekijänä pysyt karusellin kiivaassa pyörityksessä varmistamalla oman turvavyösi pitävyyden: tutkinto antaa sinulle osaamisen lisäksi sanat, joilla kuvaat omaa ammattitaitoasi.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Työelämä- ja oppisopimuspalvelut (09 310 88431, oppisopimus@hel.fi)

Oppisopimus on luonteva tapa suorittaa tutkinto työn ohessa: oppiminen tapahtuu pääosin työtä tekemällä, lisäksi osallistut lähiopetukseen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Näyttötutkinnot soveltuvat kaikille työikäisille vasta-alkajista konkareihin. Voit siirtyä oppisopimusopiskelijaksi myös suoraan oppilaitoksesta. Lue lisää oppisopimuksesta tästä.

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi