Stadiosaa.fi

Tuunattu työ virkistää – hyödynnä oppisopimus

Millä mielellä lähdet aamulla töihin? Onko ammatti hallinnassasi ja voitko itse vaikuttaa siihen? Mitä muuttaisit omassa työarjessasi? Kaipaatko tehtäväkuvaasi jotain uutta, erilaista ja rutiineita rikkovaa? Millaisia ammatillisia tieto- tai taitoaukkoja sinulle on kenties muodostunut vuosien aikana?

”Motivoitunut työntekijä kokee tarmokkuutta sekä positiivista omistautumista ja uppoutumista työhön”

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen kannustaa meistä jokaista vaikuttamaan oman työmme mielekkyyteen. Hakanen puhuu työn imusta, joka tarkoittaa sitä, että motivoitunut työntekijä kokee tarmokkuutta sekä positiivista omistautumista ja uppoutumista työhön. Jokainen varmasti tunnistaa ne hetket, kun työ rullaa sujuvasti eteenpäin ja jopa ajantaju katoaa. ”Työn imun kokemus on myönteisessä yhteydessä työntekijän terveyteen, hyvään työsuoritukseen ja yrityksen taloudelliseen menestymiseen”, Hakanen kertoo Työterveyslaitoksen verkkosivulla.

Jari Hakanen käyttää myös ilmaisua työn tuunaaminen, jolla hän tarkoittaa työn muokkaamista itselle mielekkäämmäksi. Työn tuunaaminen on arjen innovatiivisuutta, rutiinien ravistelua ja unelmien toteuttamista nykyisessä työssä. Hakasen mukaan työn imu ja työn tuunaaminen on mahdollista kaikissa ammateissa ja työpaikoissa. Tarkoitus ei ole muuttaa työtä sinänsä, vaan muokata työtehtävien osia tai omaksua uusia näkökulmia työntekoon.

Pienetkin muutokset työnteossa voivat virkistää, lisätä tuloksellisuutta ja jopa synnyttää uusia liikeideoita. Tosiasia kuitenkin on, että useimmilla meistä on korkea kynnys käynnistää oman työn tuunausprosessia – pääsen helpommalla, kun teen kaiken samalla tavalla kuin ennenkin ja tuskinpa tuunaus edes onnistuisi minun työssäni.

Oppisopimuskoulutus on erinomainen tapa lisätä työn imua arkeen ja kokeilla sekä turvallisesti että tavoitteellisesti uusia menetelmiä. Työssä käyvä aikuinen voi suorittaa oppisopimuksella näyttötutkinnon, joka vahvistaa, syventää ja laajentaa ammattitaitoa. Tutkinnon suorittaminen sisältää työssäoppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta ja itseopiskelua. Oppilaitoksen opettajat ja vertaisopiskelijat tarjoavat monipuolisesti tietoa sekä teorian että käytännön osalta: oma työ näyttäytyy uudessa valossa, kun ymmärrän miten muut toimijat tekevät samoja asioita.

Näyttötutkinto tarjoaa tiedollista, taidollista ja sosiaalista virkistystä jokaisen työntekijän arkeen. Alan peruskoulutuksen suorittaneille on tarjolla ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, ja tutkintoihin voi valita osia muista tutkinnoista. Mielenkiintoinen tutkinto rikastuttaa työtäsi ja tuo siihen imua, jonka voimalla jaksat työskennellä myös tulevaisuudessa. Jos innostut, voit myös tuunata näyttötutkinnon vastaamaan yksilöllisesti juuri sinun ja työpaikkasi tarpeita.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Työelämä- ja oppisopimuspalvelut (09 310 88431, oppisopimus@hel.fi)

Lue lisää työn imusta ja työn tuunaamisesta Työterveyslaitoksen verkkosivulta.

Lue lisää oppisopimuksesta.

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi