Stadiosaa.fi

Stadin Rekryfestarit innosti niin työnhakijoita, opiskelijoita kuin alan konkareitakin

Aurinkoisena maaliskuun maanantaina Helsingin Teurastamo täyttyi lähes 600 ravintola-alasta kiinnostuneesta. Tilaisuus oli Stadin Rekryfestarit, jonka kävijät saivat mahdollisuuden tutustua 18 näytteilleasettajaan ja ruokagurujen esityksiin. Puhujina kuultiin mm. kahvipaahtaja Lari Salomaata, Vuoden Tarjoilijaa 2016 Taneli Lehtosta ja Ravintolapäivän perustajaa Antti Tuomolaa.

Stadin ammattiopiston kokkiopiskelijat olivat pystyttäneet festareiden yhteyteen oman pop-up-ravintolansa, jossa tarjoiltiin suomalaisen, japanilaisen ja taiwanilaisen keittiön makuja. Taiwanilaista katuruokaa tarjoilevan pöydän takana työskentelevä Saija Hokkanen sanoi, että alassa kiinnostaa ihmisten kanssa tekeminen ja luonnollisesti hyvä ruoka. Tulevaisuudessa hän haluaisi perustaa oman kahvilan tai catering-yrityksen. Opintojen ohella hän onkin jo ollut mukana yritystoiminnassa. Bravuurikseen hän mainitsi festareillakin tarjottavan Gua Baon, jota hän tarjoili myös viime vuoden Ravintolapäivässä.

Kaiken lisäksi festareilla oli tarjolla reilu 300 ravintola-alan työ- ja oppisopimuspaikkaa. Näytteilleasettajien pöydillä kävikin kuhina, kun työnhakijat jakoivat ansioluetteloitaan potentiaalisille tuleville työnantajilleen.

Sikke Sumari: ”Ura urkenee itsetutkiskelun kautta”

Petra Morbin haastatteli Sikke Sumaria Stadin Rekryfestareilla.

Yksi festareiden esiintyjistä oli pitkän linjan ravintoloitsija ja nykyinen kokkiopiskelija Sikke Sumari. Hän kertoo ruokainnostuksensa lähteneen jo lapsuuden kodista äidin hyvien patojen ääreltä. Ajan saatossa innostus konkretisoitui Helsingin kauppahallin myyntipöydän kautta legendaarisen Tony’s deli –ravintolan perustamiseen.

– Tony’s deliin palkattiin kokit suoraan koulusta. Näin he olivat tuoreita oppimaan uusia juuri ”tonilaisia” tapoja tehdä ruokaa, Sumari sanoo.

Sumarin mukaan ravintola-ala tarjoaa uskomattoman paljon erilaisia polkuja ja uramahdollisuuksia yrittäjyydestä tarjoilijan tehtäviin.

– Ura urkenee itsetutkiskelun kautta, hän toteaa.

Oppisopimus ja työssäoppiminen ovatkin hyviä tapoja kokeilla mikä itselle sopii.

Sumari korostaa, miten eettinen ajattelu on yhä tärkeämpää ravintola-alalla. Enää ei riitä, että osaa paistaa pihvin oikein, vaan koko eläin tulisi osata hyödyntää kokonaisuudessaan eikä osia heittää hukkaan, hän neuvoo. Lisäksi tuotteiden alkuperästä ja kasvatus- sekä kulttuuriolosuhteista tulisi olla tietoinen. Miksi tuoda avokadoja pohjoiseen, kun meillä on omaakin superfoodia marjojen ja ruiksen muodossa? Nykyaikaisen ravintolan tulisi Sumarin mielestä osata ottaa huomioon niin ikään kasvissyöjät, parhaimmassa tapauksessa myös vegaanit.

Kirjoittaja: Anna Linna

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi