Stadiosaa.fi

Palkataan hyvätapainen empaatikko

Kaikkialla kuulutetaan, että asenne ratkaisee ja työelämässä tarvitaan hyviä tyyppejä. Mukavat sanat sisältävät paljon tulkinnanvaraisuutta: puhutaanko taidoista, luonteenpiirteistä vai esimerkiksi huumorintajusta?

Kun vierailen työpaikoilla, minulla on tapana kysyä, millaisia työntekijöitä yritykseen halutaan rekrytoida. Alan koulutus on itsestään selvä vaatimus, mutta esimerkiksi oppisopimuksella voidaan palkata henkilö, jolla ei ole vielä koulutusta tai työkokemusta. Miten vakuutat työnantajan mahdollistamaan sinulle uuden uran ja jopa ammatin?

Palvelualalla esimiehet arvostavat alaista, joka noudattaa työaikoja, käyttäytyy kohteliaasti ja jolla on tilannetajua.

– Asiakaspalvelussa loistavat ne, joilla on hyvä kotikasvatus. Oikea asenne on sitä, että on hyvätapainen ja empaattinen, kaiken muun voi oppia töissä, kuvaa kolmekymppinen ravintoloitsija ihannetyöntekijää.

– Hyvä asenne näkyy siinä, että työntekijä ymmärtää työvuorojen merkityksen. Töissä ollaan ajoissa eikä vuoroja peruta viime tingassa. Työvuorolista ei ole toivomuslista, muistuttaa eläkeikää lähestyvä keittiöpäällikkö.

– Nöyryys ja empaattisuus vievät pitkälle. Jos osaat asettua luontevasti toisen asemaan, selviät myös jokapäiväisissä yllättävissä tilanteissa, kehuu markkinoinnin asiantuntija oppisopimusopiskelijaansa.

Hyvätapaisia ja ihmisläheisiä työntekijöitä kaivataan kaikenlaisissa työpaikoissa. Kiinnostava piirre on se, että myös nuoret esimiehet korostavat käytöstapojen merkitystä, kyse ei ole vain vanhempien sukupolvien ajattelutavasta.

Työhaastattelussa kandidaatit toistavat adjektiiveja, joita kaikki muutkin käyttävät: iloinen, reipas, sosiaalinen, huumorintajuinen, positiivinen. Entäpä jos erottuisit hakijajoukosta kuvaamalla itsesi hyväkäytöksisenä ja empaattisena työntekijänä? Muistathan varautua myös jatkokysymykseen – miten nämä piirteet näkyvät päivittäisessä työssäsi?

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Työelämä- ja oppisopimuspalvelut (09 310 88431, oppisopimus@hel.fi)

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi