Stadiosaa.fi

Onnistu työnhaussa – viisi vinkkiä menestykseen

Hyvästä ansioluettelosta heijastuu oman työn ja ammattialan kunnioitus huolimatta siitä, missä työuran vaiheessa hakija on. Nöyrä mutta jämäkkä ammattilainen tunnistaa vahvuutensa ja näkee realistisesti oman asemansa työmarkkinoilla.

Työpaikan etsiminen askarruttaa meistä jokaista ikään, koulutustaustaan tai työkokemukseen katsomatta. Väitän, että koskaan ennen ei ole ollut näin runsaasti tarjolla työnhakutietoa – puhumattakaan erilaisista sähköisistä hakuvälineistä. Pikainen Google-kierros tarjoaa termejä, jotka lisäävät kysymysmerkkien määrää. Video-CV, työnhakublogi, palkkaaminut-hashtag, visuaalinen CV ja osaamisen infograafi: miten perinteinen hyvä työntekijä pärjää CV-viidakossa ja mihin työnantajat oikeasti kiinnittävät huomiota? Miten nuori pääsee opiskeluaikana tai uran alkuvaiheessa töihin?

Päivittäisessä työssäni ohjaan oppisopimuksesta kiinnostuneita henkilöitä etsimään sopivaa työpaikkaa. Oma kokemukseni on, että työnantajat arvostavat asiallista ja kohteliasta työnhakijaa. Hyvästä ansioluettelosta heijastuu oman työn ja ammattialan kunnioitus huolimatta siitä, missä työuran vaiheessa hakija on. Nöyrä mutta jämäkkä ammattilainen tunnistaa vahvuutensa ja näkee realistisesti oman asemansa työmarkkinoilla.

Näiden viiden vinkin avulla onnistut työnhaussa:

  1. Varaa aikaa ja valmistaudu
   Ennen kuin haet töitä, pohdi millaisen vaikutelman annat itsestäsi. Miten esittäydyt puhelimessa ja miten vastaat puhelimeen, kun sinulle soitetaan? Onko sähköpostiosoitteesi asiallinen ja helppokäyttöinen? Rekrytoinnin kannalta on fiksuinta käyttää etunimi.sukunimi-osoitetta ja välttää alaviivoja, pitkiä numerosarjoja tai humoristisia osoitteita. Kun teet yhden perusteellisen ja laadukkaan hakemuksen, muokkaat siitä näppärästi seuraavat hakemukset.
  2. Määritä tavoitteesi
   Enemmistö työnhakijoista lähettää satunnaisia hakemuksia satunnaisiin avoimina oleviin työpaikkailmoituksiin. Erotut positiivisesti joukosta, kun tuot esiin napakat ja perustellut ammatilliset tavoitteesi. Työnantajaa kiinnostaa, miksi haet juuri tätä työpaikkaa ja miten näet itsesi yrityksen työntekijänä. Vaikka monen työntekijän urapolku mutkittelee sattumien oikusta, työnantaja arvostaa tavoitteellista asennetta, jolla asiat saadaan valmiiksi. Oppisopimuksen näkökulmasta on erityisen tärkeää kertoa, miksi haluat työllistyä alalle ja suorittaa tutkinnon.
  3. Konkretisoi osaamisesi
   Kuvaa työkokemustasi ja taitojasi käytännön tekemisenä. Tehtävänimikkeet voivat tarkoittaa hyvin erilaisia asioita eri työpaikoissa, ja sinulla on kenties ollut omia vastuualueita, jotka eivät tule muuten esille (esim. sosiaalisen median kanavien ylläpito on yhä useamman työntekijän arkea oman toimen ohessa). Mitä paremmin osaat konkretisoida taitosi, sitä helpompi sinun on vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinä olet sopiva henkilö avoimeen paikkaan. Jo osaamisen tiedostaminen ja sanoittaminen on tärkeää, sillä se valmentaa sinua keskustelemaan luontevasti ammattitaidostasi. Jos sinulla on vasta niukasti työkokemusta, voit korostaa ammatillisia kiinnostuksenkohteitasi ja opiskeluaikaisia vahvuuksiasi.
  4. Uskalla olla oma itsesi
   Moni ajattelee, että työhakemuksen tulee olla neutraali. Haettavasta työtehtävästä riippuen suosittelen pohtimaan, voitko tuoda omaa persoonaasi esille. Tunnistatko, mitä lisäarvoa sinulla on yritykselle tarjottavana? Harrastus, eri alan työkokemus tai vaikkapa pidempi ulkomaanmatka saattaa olla juuri se arvaamaton lisä, joka nostaa kiinnostavuuttasi. Hahmota itsesi työnantajan näkökulmasta ja uskalla jakaa tarinasi.
  5. Yllätä valokuvalla
   Ansioluetteloon suositellaan liittämään valokuva helpottamaan rekrytoijan muistia. Asiallinen kasvokuva palvelee hyvin tarkoitustaan. Olennaista on, että valokuvan perusteella sinut mieltää ammattialasi edustajana. Jos mahdollista, hanki itsestäsi kuva, jossa teet oikeasti töitä tai olet pukeutunut työvaatteisiin. Arvioidessani satakunta ansioluetteloa jäi vahvimmin mieleeni rakennusalan opiskelija, jonka CV-kuva oli napattu keskellä työmaata haalarit päällä ja kypärä päässä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Työelämä- ja oppisopimuspalvelut (09 310 88431, oppisopimus@hel.fi)

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi