Stadiosaa.fi

Ravintolayrittäjä suosittelee oppisopimusta: ”Koulutus vahvistaa urapolkua”

Ravintola Töölön Sävelessä arvostetaan koulutusta ja henkilöstön sitouttamista.

Ravintola Töölön Sävelessä on 14 työntekijää, joista kaksi suorittaa oppisopimuksella tutkintoa. Ravintoloitsija Arberesh Zerza arvostaa koulutusta ja henkilöstön sitouttamista.

– Ammattitaitoinen ja sydämellinen henkilökunta luo ravintolan ilmapiirin, Zerza kertoo samalla kun vaihtaa kuulumisia asiakkaiden kanssa, auttaa vanhaa herraa portaissa ja tervehtii lounasruokailijoita.

Kosovolaistaustainen Arberesh Zerza muutti Suomeen vuonna 1999. Hänellä oli aiempaa työkokemusta ravintola-alalta, joten oli luontevaa että hän hakeutui heti alan koulutukseen ja töihin.

– Suomessa on osattava suomen kieltä. Kielitaito on paras keino menestyä ja olla osa suomalaista yhteiskuntaa, Zerza kannustaa maahanmuuttajia.

– Kotimaassani ei tunneta allergioita, joten ensimmäiseksi opettelin erityisruokavaliot.

Asiakaspalvelua ja esimieskoulua

23-vuotias Ilona Poutiainen (pääkuvassa) suorittaa työn ohessa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suuntautumisena asiakaspalvelu. Poutiainen iloitsee oppisopimusmahdollisuudesta:

– Olen pääosin töissä, koulupäiviä on vain muutaman kerran kuukaudessa. Tutkinnon suorittaminen on minulle tärkeää, koska haluan luoda uran ravintola-alalla.

Poutiainen on aiemmin valmistunut nuorisotyön ja vapaa-ajan ohjaajaksi, ja hän saa hyväksiluettua yhden tutkinnon osan aiemmasta tutkinnostaan, mikä nopeuttaa hänen opintojaan.

Oppisopimusopiskelijalle nimetään työpaikkakouluttaja, joka vastaa työssä oppimisen ohjaamisesta. Ilona Poutiaisen työpaikkakouluttaja Sanni Tammi innostui myös itse aloittamaan opiskelun.

Arberesh Zerza ja Sanni Tammi

– Lukion jälkeen päädyin sattumalta töihin Ravintola Säveleen ja jäin tänne pysyvästi. Kahdeksan vuoden aikana olen siirtynyt vastuullisempiin työtehtäviin, joten esimieskoulutus tulee tarpeeseen, Tammi kertoo.

Hän suorittaa majoitus- ja ravitsemusalan esimiehen erikoisammattitutkintoa ja on ravintolapäällikön urapolulla. Koulutus sisältää teemoja mm. henkilöstöjohtamisesta, asiakassuhteen hoidosta sekä toiminnan kannattavuudesta ja taloudesta.

– On hyvä fiilis saada varmuutta laajenevaan tehtäväkuvaani ja arjen esimiestyöhön, Tammi korostaa.

Kristallikruunu keskelle kattausta

Arberesh Zerza on tyytyväinen oppisopimuksen vaivattomuuteen ja tuloksellisuuteen. Työnantajana hän arvostaa koulutuksen maksuttomuutta ja joustavuutta aikatauluissa.

– Ilonan ja Sannin ammattitaito kehittyy tutkintojen myötä, ja samalla koko ravintola hyötyy uudesta osaamisesta. Epäonnistumista on turha pelätä, sillä virheistä voimme oppia. Itselleni tapahtui nuorena tarjoilijana ikävä kommellus juhlassa, jossa oli useita ministereitä. Kun avasin samppanjapulloa, korkki lensi kovalla paineella kristallikruunuun, joka tipahti keskelle kattauspöytää. Kaikkialla oli lasinsiruja ja olin kauhuissani, mutta esimieheni ei hätääntynyt tai moittinut minua.

Lue lisää:
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto
Oppisopimus

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi