Stadiosaa.fi

Turvallisuusalan Taitaja-finalistit: ”Tähtäimessä kaksoisvoitto!”

Taitaja2017 -ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.–18.5.2017. Tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy.

Stadin ammattiopiston turvallisuusalan kilpailijat Asta Kotonen ja Tommi Raittila ottivat kaksoisvoiton semifinaalissa ja lähtevät seuraavaksi taistelemaan kärkisijoista Taitaja2017-finaaliin. Asta lähtee hakemaan voittoa ensimmäisistä kisoistaan ja Tommi toista suomenmestaruutta viime vuoden voittonsa innoittamana.

Turvallisuusala tarjoaa monipuolisia urapolkuja

Kävin haastattelemassa turvallisuusalan finalistejamme ja heidän kilpailuhuoltajaansa Jukka Oksasta Pälkäneentien toimipaikassa, Vallilassa. Punainen tiilirakennus sijaitsee rauhallisella alueella, jonne Vallilan ruuhkaisimpien katujen melu ei kantaudu.

Jukka kertoo, että suurin osa turvallisuusalan uusista opiskelijoista suunnittelee hakevansa poliisikouluun opintojen päätyttyä. Astalla oli aluksi sama tavoite, mutta opintojen aikana hänen suunnitelmansa ovat muuttuneet. ”Aion hakea jatko-opintoihin rajavartijalaitokseen, maanpuolustuskorkeakouluun tai johonkin muuhun ammattikorkeakouluun”, hän kertoo.

”Turvallisuusala tarjoaa paljon erilaisia jatko-opintomahdollisuuksia”, Jukka innostuu. ”On hienoa, että nuoret huomaavat, että Suomessa on paljon muitakin turvallisuusviranomaisia kuin poliisi!”

Turvallisuusalan opinnoissa keskitytään riskienhallintaan, voimankäytön harjoitteluun, tekniikkaan ja alaa sääteleviin lakeihin. Samoja osa-alueita tullaan tietenkin testaamaan myös Taitaja-finaalissa, johon Asta ja Tommi jo nyt ahkerasti treenaavat.

”Tekniikkapuoli tulee varmasti olemaan itselleni kilpailussa kaikkein haastavinta”, Asta sanoo. Jukka nyökyttelee ja jatkaa: ”Sen takia laitteiden asentamista ja ohjelmointia onkin syytä harjoitella erityisen paljon.”

Finalistiemme onneksi Pälkäneentien toimipaikasta löytyy monipuolinen valikoima nykyaikaisia palo- ja rikosilmoitinjärjestelmiä, joilla opiskelijat voivat harjoitella. Samojen valmistajien laitteita käytetään yleisesti myös työelämässä, mikä on luonnollisesti iso etu niin kilpailussa kuin tulevissa työtehtävissäkin.

Menestys Taitaja-kilpailuissa tuo paljon hyvää mukanaan

Tommi ja Asta treenaavat viikoittain yhdessä. KUVA: Jukka Oksanen

Tommi voitti turvallisuusalan suomenmestaruuden Seinäjoen Taitaja-finaalissa viime vuoden keväänä. Voitto oli Tommille pienoinen yllätys, sillä hän lähti kisaan altavastaajana. Hän oli paitsi finaalin nuorin kilpailija myös ainut, jolla ei ollut lainkaan työkokemusta.

”Lähdin hakemaan kilpailusta lähinnä kisakokemusta, mutta finaalin kaikki osa-alueet menivätkin lopulta niin hyvin, että voitin!”

Voitto toi paljon hyvää tullessaan: kesätyön yksityisetsivätoimiston teknisenä avustajana, lehtihaastatteluja ja keikkoja erilaisiin tapahtumiin. Kilpaileminen ja kaikki, mitä sen jälkeen tapahtui, oli Tommille niin mieleistä, että hän päätti lähteä tänä vuonna kisaan jo toistamiseen.

”Olen nyt kokenut kisafiiliksen jo kerran, joten kotikisoissa ei varmaan jännitä enää niin paljoa”, Tommi sanoo. ”Kilpailutaktiikkani tulee olemaan sama kuin viime vuonnakin. Eihän hyvää kannata lähteä muuttamaan!”

Tommi on parhaillaan työssäoppimassa rikostutkintaan erikoistuneessa yrityksessä. Hän käy silti säännöllisesti Pälkäneentiellä, jossa hän treenaa yhdessä Astan kanssa. Finalistien valmentajina toimivat turvallisuusalan opettajat.

”Asta ja Tommi tulevat hyvin toimeen keskenään ja harjoittelevat paljon myös itsenäisesti”, Jukka kertoo. ”On ollut tosi ilahduttavaa huomata, miten taitavia he molemmat ovat. Käymme silti vielä yhdessä semifinaalin pisteet läpi ja mietimme, mitä osa-alueita voisimme vielä parantaa.”

Kirjoittaja: Virpi Vedenkannas, tiedostussihteeri, Stadin ammattiopisto
Alkuperäinen kirjoitus: Stadin ammattiopisto (27.3.2017)

Tiesitkö?
Turvallisuusalan Taitaja-semifinaalit järjestettiin Stadin ammattiopiston Pälkäneentien toimipaikassa. Kirjalliseen kokeen lisäksi kilpailutehtäviin lukeutuivat turvatarkastus ja rikosilmoitinjärjestelmän käytön ohjeistus.

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi