Stadiosaa.fi

Taitaja-finalisti tekee konditoriatuotteista taidetta

Meri Oksa tekee pitkiä päiviä Prinsessantien opetuskeittiössä treenatessaan kondiittorin taitojaan toukokuun Taitaja-kisoja varten.

Harjoitteluun on onneksi nyt aikaa, sillä muuta opiskeltavaa ei enää ole. Loppukeväästä, kolmen antoisan opiskeluvuoden jälkeen, Meri valmistuu leipuri-kondiittoriksi.

”Meri on syntynyt kondiittoriksi!”

Elintarvikealan opettaja Pauliina Tokola valmentaa Meriä kilpailuun ja toimii finaalissa kondiittorien kisan lajivastaavana. Valmentajana hän pyrkii siihen, että Meri löytäisi töihinsä oman tyylin ja tavan koristella. Tyyli onkin löytynyt pikkuhiljaa ja Taitaja-kisoihin valmistautuminen on vahvistanut sitä vain entisestään.

”Meri on syntynyt kondiittoriksi, sillä hänen työnsä ovat kuin taidetta!” Pauliina kehuu. ”Hän on todella taitava koristelussa ja tuotteiden viimeistelyssä.”

Meri on valmentajansa kanssa samaa mieltä. ”Koristelu on vahvuuteni”, hän myöntää. ”Keksin myös uusia koristelutyylejä melkein missä tahansa. Ideat voivat tulla esimerkiksi ulkona kävellessä, ja sitten minun on pakko päästä testaamaan niitä!”

Meri kokeilee mielellään uusia tekniikoita ja harjoittelee ahkerasti. Tärkeintä hänelle on, että lopputulos on viimeisen päälle onnistunut. Kilpailussa hän aikoo kiinnittää huomiota myös siisteyteen ja siihen, että työn jälki on mahdollisimman tasaista ja hyvää. ”Pyrin täydellisyyteen”, hän tunnustaa.

Finaalissa arvioidaan koko prosessi

Toukokuun Taitaja-kilpailuihin lähtee kahdeksan finalistia Meri mukaan lukien. Finaalissa kilpailijat saavat suoritettavakseen viisi, etukäteen julkaistua tehtävää. Tehtävien yksityiskohdat selviävät kuitenkin vasta kisan aikana.

Finaalitehtäviä ovat kisasponsorin kakku, kondiittorin jälkiruoka, jotakin Helsingin kaupunginosaa kuvaava konditoriatuote ja sekä vegaanille että keliaakikolle sopiva ”pieni makea”. Lisäksi kilpailijoiden tulee suunnitella ja toteuttaa veistoksellinen koristetyö, jonka aiheena on Suomi 100 vuotta.

”Vegaanille ja keliaakikolle sopivan tuotteen valmistus tuntuu tässä vaiheessa haastavimmalta tehtävältä”, Meri sanoo. ”Siinä pitää ottaa huomioon niin monia asioita.”

”Myös jälkiruokaa kannattaa varmaan suunnitella etukäteen ja miettiä erityisesti sen rakennetta ja makua”, Pauliina lisää.

Kondiittorien kilpailussa arvioinnin kohteena on koko valmistusprosessi. Pisteisiin vaikuttavat tuotteen ulkonäön ja maun lisäksi työvälineiden- ja raaka-aineiden käyttö ja käsittely, kilpailutehtävän aiheen näkyminen tuotteessa sekä taito yhdistää ammattiteoriaa ja käytäntöä. Tuomarit arvioivat myös tuotteiden omaperäisyyttä ja niiden soveltuvuutta yrityksille.

”Finaalissa mikään ei tule helpolla tai ilmaiseksi, mutta lopussa kokemus tuntuu varmasti palkitsevalta”, Pauliina muistuttaa. ”Merillä on onneksi jo vahva ammattitaito. Sen ansiosta hän on valmis kohtaamaan finaalissa mitä tahansa!”

Teksti: Virpi Vedenkannas, tiedostussihteeri, Stadin ammattiopisto
Alkuperäinen kirjoitus: Stadin ammattiopisto (11.4.2017)

Tiesitkö, että… suklaan temperointi tekee suklaasta kiiltävää ja ”napsahtelevaa”? Se nopeuttaa myös sulan suklaan kovettumista ja parantaa sen väriominaisuuksia. Meri näyttää, miten temperointi tapahtuu ja tekee valkosuklaasta upeita suklaapalloja!

Sulatettu valkosuklaa jäähdytetään oikeaan lämpötilaan ja kaadetaan puhtaaseen muottiin. KUVA: Virpi Vedenkannas

 

Noin 10 minuutin kuluttua ylimääräinen suklaa kaadetaan pois. KUVA: Virpi Vedenkannas

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmiit suklaapallot näyttävät upeilta värjättyinä! KUVA: Virpi Vedenkannas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää kondiittorien finaalitehtävistä Taitaja2017 nettisivuilta!

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi