Stadiosaa.fi

Stadin Timantit: Uniikki ympäristö ammatin oppimiseen ja harjoittamiseen

Stadin Timantit on Stadin ammattiopiston opiskelijoiden viime syksynä perustama osuuskunta.

Se tarjoaa jäsenilleen uudenlaisen oppimisympäristön ja -menetelmän oman ammattiosaamisen oppimiseen, kehittämiseen ja harjoittamiseen. Osuuskunnan tavoitteena on mahdollistaa yrittäminen jo opintojen aikana ja se tarjoaakin jäsenilleen mm. tilinpidon, jonka kautta opiskelijat voivat laskuttaa töitään jo opintojen aikana.

Linda Wickholm (yläkuvassa vasemmalla) ja Sara Kultalahti (yläkuvassa oikealla) ovat olleet mukana Stadin Timanttien perustamisessa viime vuodesta alkaen. Linda opiskelee painoalaa ja Sara vaatetusta. He molemmat ovat valmistumassa tänä keväänä.

– PopUpCollegesta tuli ajatus perustaa Stadin Timantit. Oltiin siellä tekemässä harjoittelua. Opettajilla oli ollut idea jo pidempään, joten he kokosivat yrittäjyyttä jo kokeilleen porukan, joka sitten lähti viemään tätä eteenpäin, Sara kertoo osuuskunnan syntymisestä.

– Ja toisekseen he halusivat, että oppilaat perustavat tämän, että tämä ei olisi opettajien vetämä kerho, Linda lisää.

Stadin Timantit syntyi ensimmäisen PopUpCollegen seurauksena.

Viime vuonna pilotoitu PopUpCollege on Stadin ammattiopiston, Suomen Liikemiesten Kauppaopiston ja Salon seudun ammattiopiston yhteistyöhanke. Sen tarkoituksena on kehittää uuden tyyppistä oppimisympäristöä ja toimintamallia, jossa oppiminen tapahtuu koulun sijasta ydinkeskustassa opiskelijalähtöisesti.

Tyttöjen mukaan Timantteja lähdettiin perustamaan ns. popupcollege-asenteella, että ei mietitä liikaa etukäteen mitä voi tehdä, vaan tehdään vaan. Haasteina oli mm. pankkiasiat, mutta ne on nyt saatu voitettua.

Osuuskunnasta motivaatiota, kustannustietoutta ja kokemusta

Saran mukaan osuuskunnassa on se hyöty, että saa itse tehtyä rahaa ja siten enemmän motivaatiota hoitaa työ oikeasti hyvin. Lisäksi toiminnassa saa paremman kuvan yrittämisestä, kun pitää miettiä veroja, eläkemaksuja ja muita.

– Tässä on tilaisuus myös rakentaa hyvä CV, josta näkee että on tehnyt alansa töitä ihan ammattilaistasolla tavallaan, Linda lisää ja jatkaa:

– Pitää oikeasti laskea se matematiikka niin huomaa, että niitä kuluja onkin aika paljon ja ei voikaan tehdä ihan parilla kympillä kaikkea, että jäisi jotain käteenkin.

Linda kertoo tehneensä pikkupalkoista kaikkea ”pikkupalvelusta” tähän asti. Hän on kuitenkin huomannut, että jos haluaa jatkaa, sellainen pitäisi lopettaa:

– Onhan se kivaa tehdä vähän kaikkea parista kympistä, mutta jos sillä ei kata kuluja niin siinä vaiheessa ei kannata lähteä alentamaan hintoja liikaa, vaikka olisikin opiskelija.

Stadin Timantit yrittääkin pienentää kynnystä siihen, että voi tehdä myös isoja tilaustöitä sen sijaan, että tekee ilmaiseksi palveluksia.

Toiveena lisää jäseniä ja laajentuminen

 

Nyt kun osuuskunta on saatu tukevammin jaloilleen, toivottaa se tervetulleeksi lisää uusia jäseniä. Osuuskuntaan voi liittyä kuka tahansa Stadin ammattiopiston opiskelija ja jäsenenä voi pysyä myös valmistuttua. Saran mukaan ei kannata liikaa pohtia osallistumista, koska periaatteessa osuuskunnassa voi tehdä mitä vain. Lindan viesti potentiaalisille liittyjille on, että ei siinä paljoa menetä, jos kokeilee:

– Jos saa liittymismaksunsa takasin yhdellä työllä, se on ihan kokemisen arvoista. Tätä voi tehdä toki myös rahankiilto silmissä, jos on hyvä etsimään asiakkaita. Pari vuotta saa tehtyä rahaa helposti koulun koneistolla, mutta minun mielestä tämä on enemmän tämmöinen esiaste. Jos tämä onnistuu koulun aikana, niin tietää, mitä odottaa koulun jälkeen, jos päätyy yrittämään. Että kannattaako lähteä sijoittamaan tähän ja onko oma juttu.

– On tämä uniikki kokemus. Ei tällaista pääse ehkä kokeilemaan missään muualla. Sillä tavalla oppii paljon, Sara viimeistelee.

Viiden vuoden päähän tytöillä on positiivisia toiveita:

– Toivottavasti tulee olemaan hyvähenkinen verkosto, jossa on ainakin muutama tusina tosi aktiivista jäsentä. Olisi kiva nähdä kunnon innolla suoritettuja yhteisiä projekteja, joissa on ollut useampi eri alan edustaja mukana.

Lue lisää Stadin Timanteista heidän verkkosivuiltaan tai Facebookista.

Kirjoittaja: Anna Linna

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi