Stadiosaa.fi

Vaatteenvalmistuksen finalisteille Taitaja2017 on näytön paikka

Vaatteenvalmistuksen Taitaja-finaaliin lähtee yhteensä seitsemän kilpailijaa.

Stadin ammattiopistosta finaaliin osallistuvat Hariet Tamvelius ja Piia Turtiainen, joka tunnetaan paremmin nimellä Rei. Harietin ja Rein kilpailuhuoltajana toimii vaatetusalan opettaja Päivi Okko-Ahola.

Kisatehtävänä näyttävä iltapuku

Rei ompelee. KUVA: Virpi Vedenkannas

Vaatteenvalmistuksen finaalissa kilpailijoiden tehtävänä on toteuttaa Teemu Muurimäen suunnittelema iltapuku. Puku pitää myös hinnoitella ja sovittaa mallinuken kokoa vastaavan asiakkaan päälle. Pukutehtävän lisäksi kilpailijat saavat suoritettavakseen mysteeriboxi-tehtävän, jossa laatikon sisältämistä materiaaleista tulee valmistaa iltapukuun sopiva koru tai asuste.

Rei tunnustaa, että hänelle vaikeinta tehtävissä tulee olemaan puvun hinnoittelu ja pitsin kohdistaminen iltapuvun yläosaan, sillä toistaiseksi hän on tehnyt aika vähän naisten pukuja. Materiaalien käytössä hän on sen sijaan vahvoilla.

”Olen tottunut ompelemaan vuorisatiinia, verhoilunahkaa ja kaikkea siltä väliltä. Pääsen myös nopeasti jyvälle siitä, miten jokin materiaali toimii ja miten sitä kannattaa käsitellä”, Rei sanoo. ”Olen myös taitava kaavoittamisessa ja osaan tehdä sen millilleen.”

Rein materiaalituntemus ja kaavoitustaidot ovat hioutuneet myös vapaa-ajalla, jolloin hän harrastaa innokkaasti Cosplayta. (engl. Costume play, suom. pukuilu). Cosplayssa ihmiset pukeutuvat peli- ja animaatiohahmoiksi, ja asuja valmistavat osaavat ompelijat, kuten Rei. Hän tekee kaiken alusta alkaen, valitsee materiaalit, laatii kaavat ja ompelee.

Hariet puolestaan kertoo olevansa nopea ja tarkka ompelija. Niistä ominaisuuksista tulee varmasti olemaan hyötyä finaalissa, jossa kilpaillaan myös aikaa vastaan. ”Jotkut kilpailijat lannistuvat, jos jokin menee pieleen, mutta Hariet on sitkeä”, Päivi kehuu. ”Hän on valmis purkamaan ja tekemään uudelleen, jos tilanne niin vaatii. Sillä tavoin hän pääsee hyvään lopputulokseen.”

Rein etuna on hyvä paineensietokyky ja se, että hän on tottunut toteuttamaan isojakin projekteja lyhyessä ajassa. ”Paineen alla on pakko tehdä ratkaisuja ja miettiä, missä järjestyksessä työtä kannattaa lähteä tekemään”, hän toteaa.

Finaalissa kilpailijat näyttävät osaamisensa itselleen ja muille

Rei ja Hariet lähtevät hakemaan finaalista hyviä sijoituksia. ”Tahdon näyttää kaikille ja myös itselleni, mihin pystyn, ja että olen oikeasti hyvä tässä”, Rei sanoo.

Hariet on samoilla linjoilla, mutta lisää vielä yhden asian: ”Haluan myös näyttää, että tälläkin ammattialalla voi päästä tosi pitkälle.

Vaikka molemmat kilpailijat odottavat finaalilta paljon, he eivät halua myöskään stressata liikaa. Se on Päivinkin mielestä hyvä tapa suhtautua tulevaan. ”Kilpailu ja siihen valmistautumiseen käytetty aika ovat lopulta vain lyhyt jakso elämässä”, hän muistuttaa. ”Ja vaikka eteen tulisi vaikeita ja stressaavia tilanteita, lopulta kaikki kyllä järjestyy. Tärkeintä on luottaa itseensä.”

Finaalissa Päivi pyrkii kannustamaan ja rohkaisemaan Reitä ja Harietia parhaansa mukaan. ”Tulemme vaihtamaan kuulumisia aina kun tapaamme”, hän sanoo. ”Jos esimerkiksi kaikki ei mene kilpailussa ihan suunnitelman mukaan tai eteen tulee haasteita, voin tarjota kilpailijoille toisen näkökulman tilanteeseen. On myös tärkeää, että kilpailupäivien jälkeen käymme yhdessä suoritukset läpi.”

Finaalin suhteen Päivi on luottavainen ja hän uskoo tasapuolisesti molempien finalistiensa mahdollisuuksiin. ”Sekä Rei että Hariet vaativat itseltään paljon ja näkevät hyvin omat virheensä. Kriittisyys omaa työtä kohtaan vie heidät varmasti pitkälle kisassa!”

Kirjoittaja: Virpi Vedenkannas, tiedotussihteeri, Stadin ammattiopisto
Alkuperäinen kirjoitus: Stadin ammattiopisto (21.4.2017)

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi