Stadiosaa.fi

Lähihoitaja-finalisti Aino Takalan Taitaja-tavoitteena paras mahdollinen suoritus

Taitaja2017-ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa tällä viikolla. Tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy!

Lähihoitaja-finalisti Aino Takalalla on jo kokemusta Taitaja-kilpailuista. Viime vuonna hän osallistui Seinäjoen Taitaja-kilpailuihin ja nyt hän lähtee finalistina Helsingin kotikisoihin.

Yksilölaji paljastaa omat vahvuudet ja kehityskohteet

Seinäjoella lähihoitajat kilpailivat pareittain, mutta tänä vuonna lähihoitajien kilpailu on yksilölaji. Ainolle muutos oli tervetullut, sillä hänen viime vuoden parinsa valmistui Seinäjoen kisojen jälkeen. ”En tiedä olisinko löytänyt kilpailuun uutta paria. Siksi minulle oli iso helpotus päästä osallistumaan kilpailuun yksin”, hän kertoo.

Aino näkee yksilölajissa vain hyviä puolia. ”Yksin kilpaillessa voi tehdä itsenäisiä päätöksiä ja muuttaa sujuvasti suunnitelmia, jos tilanne sitä vaatii”, hän perustelee. ”Kilpailun aikana sattuneet virheet auttavat puolestaan tunnistamaan omia kehityskohteita. Vastaavasti onnistumisista saa itselleen välittömän palautteen siitä, mikä jo sujuu.”

Ainon kilpailuhuoltajan Hilkka Mustosen mukaan on ehdottoman tärkeää, että kilpailija osaa arvioida itseään ja siinä Aino on viime aikoina kehittynyt paljon. Hänen vahvuuksiinsa kuuluu myös kyky kuunnella ja ottaa palautetta vastaan. ”Aino on äärettömän lahjakas ja taitava siinä mitä hän tekee”, Hilkka toteaa.

Hilkka valmentaa Ainoa vuorovaikutustaidoissa ja asiakkaan kohtaamisessa. Hän perehtyy myös huolella kisatehtäviin ja käy niitä läpi muun valmennusryhmän kanssa. ”Ainolla on jo hyvät vuorovaikutustaidot, mutta hiomme niitä vielä paremmiksi”, Hilkka suunnittelee. ”Harjoittelemme myös muita finaalitehtävissä vaadittuja taitoja kuten ravitsemusneuvontaa, lajittelua, ergonomiaosaamista ja lasten kanssa työskentelyä.”

Aino osaa olla luontevasti asiakkaan kanssa, mistä hän kertoo saaneensa hyvää palautetta. Lisäksi hän osaa neuvoa ja ohjeistaa asiakkaita niin että he varmasti ymmärtävät. ”Olen päättäväinen, tavoitteellinen ja haluan tehdä aina parhaani kaikessa. Ja tarpeen tullen osaan myös improvisoida!” Aino kuvailee.

Työharjoittelussa opituista taidoista ja kisakokemuksesta on hyötyä!

Aino opiskelee kaksoistutkintoa ja valmistuu ylioppilaaksi ja lähihoitajaksi syksyllä 2017. Tänä keväänä hänen lukujärjestyksensä täyttyy sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalaopinnoista ja kotihoidon työharjoittelusta.

Työharjoittelu tarjoaa Ainolle arvokasta kokemusta asiakkaiden kohtaamisesta ja erilaisista hoitotoimenpiteistä, kuten verenpaineen mittaamisesta, lääkkeiden jakamisesta ja tukisidosten laittamisesta. Kaikesta siitä tulee olemaan apua myös finaalissa, jossa testataan käytännön osaamista ja kykyä suorittaa tehtäviä itsenäisesti.

Käytännön työkokemuksensa lisäksi Aino pääsee hyödyntämään finaalissa aiemman kisakokemuksensa tuomia oppeja. Se auttaa suhtautumaan kilpailuun uudella tavalla.

”Tällä kertaa aion pitää itsestäni parempaa huolta ja nukkua tarpeeksi kilpailupäivien välillä”, Aino suunnittelee. ”En myöskään anna pettymysten nujertaa itseäni, sillä niitä tulee kilpailussa ihan kaikille. Viime hetken kertaamisesta aion myös luopua. Siitä ei ole finaalissa enää mitään hyötyä.”

Kilpailutaktiikka on siis kunnossa, mutta entä tavoite? ”Paras mahdollinen suoritus”, Aino kiteyttää. ”Jos teen kaiken niin hyvin kuin pystyn, se kyllä riittää.”

Verenpaineen mittaus on yksi niistä taidoista, jotka Aino hallitsee erittäin hyvin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Virpi Vedenkannas, tiedostussihteeri, Stadin ammattiopisto
Alkuperäinen kirjoitus: Stadin ammattiopisto (27.4.2017)

Lue lisää Taitaja2017-sivustolta.

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi