Stadiosaa.fi

Töitä tekemällä puualan ammattilaiseksi

Rebwar ”Repe” Zurar opiskelee Stadin aikuisopistossa puusepäksi oppisopimuksella.

Käytännön työn hän oppii työskentelemällä Helsingin Tapanilassa sijaitsevassa Laatikkokaupassa. Viime jouluna neljä vuotta täyttänyt liike valmistaa ja myy suomalaisesta puusta tehtyjä tuotteita jakkaroista tuoleihin ja laatikkoihin niin yksityis- kuin yritysasiakkaille. Liikkeen omistaja Kirsi Pitkänen toimii Repen työpaikkaohjaajana. Hän ohjaa ja opastaa Repeä työpaikalla. He tutustuivat toisiinsa jo viisi vuotta sitten.

Repe valmistaa monenlaisia puutuotteita Laatikkokauppaan.

– Työkokeilusta lähdettiin. Tavattiin yhden ystävän kautta ja halusin antaa Repelle mahdollisuuden kokeilla miltä tämän alan hommat tuntuvat, Kirsi kertoo.

Ensin Repe opetteli korjaamaan ja kunnostamaan ovia ja ikkunoita, koska Kirsillä on myös ovi- ja ikkunakorjaamo. Siinä Repe kehittyi vähitellen taitavaksi osaajaksi.

– Me tehtiin monta isoa urakkaa yhdessä. Minä olen opettanut Repelle kaiken mitä tiedän ja lisäksi isäni on opettanut kaiken mitä hän tietää, Kirsi virkkoo ja jatkaa:

– Sitten päädyttiin perustamaan Laatikkokauppa ja sehän me on luotu Repen kanssa kahdestaan alusta asti.

Käytännön osaaminen suuntasi oppisopimukseen

Oppisopimukseen Repe ja Kirsi päätyivät Tapanilan kivijalkaliikkeen perustamisen yhteydessä:

– Kun perustettiin kivijalka ja lähdettiin viemään sitä pidemmälle, päätettiin myös, että Repelle täytyy saada paperit siitä, mitä hän osaa, ja toki myös lisää oppia.

– Oppisopimus on ihan paras, koska pystyn käytännön töillä suorittamaan ammatin. Minulle on tosi vaikeaa istua vaan koulussa ja kuunnella, Repe lisää.

– Toiveissa oli, että koulutus olisi sellaista, jossa Repe saa uutta oppia ja aikaisempi osaaminen huomioidaan. Turha on lähteä oppimaan semmoista, mitä on tehnyt jo neljä vuotta työkseen. Eli ne asiat, mitä me ei tehdä Laatikkokaupalla, ne opitaan koulussa. Ja se puolestaan laajentaa repertuaaria myös meille, Kirsi kertoo.

Tuomaalapenkkien jalkoja tässä työstetään. Just working legs for benches. I Love that sound! #woodworking #bench #handmadeinfinland #pine #myworld #workshop #tuomaalapenkki #laatikkokauppa #furniture #designfromfinland

Julkaissut Laatikkokauppa 10. lokakuuta 2016

Kiitosta suomen kielen tuesta

Kirsi ja Repe ovat puhuneet alusta asti keskenään vain suomea, mikä on auttanut Repen suomen kielen oppimista. Repe onkin kehittynyt siinä huimasti, mutta tarvitsee vielä tukea mm. lukemisessa. Kerran viikossa Laatikkokaupalla käykin Stadin aikuisopiston suomen kielen opettaja, Inkeri Jääskeläinen. Sekä Repe että Kirsi ovat innoissaan tehokkaasta kielituesta:

– Kun selvisi, että Repellä on oppimisvaikeuksia, ne huomioitiin juuri niin kuin pitää. Suomen kielen opettaja tukee ja ohjaa Repeä pääsemään virallisesta kielikokeesta ja teoriakokeesta läpi. Niin kauan tehdään töitä.

Toiveissa monityönantajamalli oppisopimukseen

Promokuva Rebwarista. KUVA: Niina Stolt

Kirsin mielestä on hienoa, että oppisopimuksessa opiskelija oppii tekemällä oikeita työtehtäviä. Opiskelijalle pitää antaa vastuuta. Hän myös peräänkuuluttaa monen työnantajan mallia oppisopimukseen. Se laajentaisi osaamista, kun voisi oppia eri asioita eri työnantajien palveluksessa.

Stadin aikuisopistossa monityönantajamalli on mahdollista toteuttaa: Oppisopimuksen voi solmia usean työnantajan kanssa, mikä mahdollistaa monipuoliset työtehtävät ja riittävän työajan myös pienissä yrityksissä. Lue lisää monen työnantajan mallista tästä (pdf-tiedosto).

Repe on suorittanut osan näytöistä tänä keväänä. Teoriaopinnot jatkuvat taas elokuussa. Opinnot kestävät yhteensä kaksi vuotta. Jatkossa hän siirtynee osakkaaksi Laatikkokauppaan, joten tulevaisuus näyttää työntäyteiseltä.

Tutustu Laatikkokaupan verkkosivuihin sekä Facebook– ja Instagram-tileihin.

Lue lisää puusepän koulutuksesta.
Lue lisää oppisopimuksesta.

Kirjoittaja: Anna Linna

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi