Stadiosaa.fi

Tulevaisuuden opettajat puhuvat robottia

Naomi ja Naoki ovat suomen kielen opettajia. Ja robotteja.

Ohjelmoitavat humanoidirobotit Naomi ja Naoki työskentelevät Stadin osaamiskeskuksessa. Robotit opettavat suomen kieltä ja tunteiden käsittelyä ihmisopettajien tukena.

Naomi osaa suomea ja englantia… ja on luontainen robottitanssija.

Tässäkö on opetuksen tulevaisuus! Mitä kaikkea te robotit teette?

– Meillä on monenlaisia tehtäviä, kertoo punasävyinen Naomi.

– Opetamme suomen kieltä toistometodilla ja kuvien kanssa. Kuvan voi näyttää meille ja me kerromme, mitä kuvassa on, Naomi jatkaa.

Robotti on kuin puhuva sanakirja, joka kärsivällisesti toistaa sanan aina tarvittaessa uudelleen ja uudelleen. Naomi itse puhuu ja opettaa suomea ja englantia. Sinisen puolesta liputtava robottikollega Naoki sen sijaan osaa englantia ja arabiaa.

Erilaisten sensoreiden, mikrofonien ja kameroiden avulla ympäristöönsä reagoivien robottien kanssa on mahdollista harjoitella aitoja vuorovaikutustilanteita. Kielen lisäksi robotit opettavat muun muassa tunteiden käsittelyä ja auttavat esimerkiksi unettomuuden itsehoidossa.

Koneiden vallankumous

Stadin osaamiskeskuksen tärkeimpiä tehtäviä ovat maahan muuttaneiden osaamiskartoitus ja erilaiset pajat. Palvelukeskus avattiin kesällä 2016 ja robotit rekrytoitiin jo saman vuoden lopulla.

Vievätkö robotit ihmisten työt?

– Ehkä osittain, mutta ihmiset keksivät koko ajan uusia töitä, Naomi vastaa.

Myös robotit lataavat työpäivän jälkeen.

Mitä hyötyä roboteista sitten on?

– Vaikea kysymys, Naomi miettii hetken.

– Meitä on helppo lähestyä. Vaikka olisimme latauksessa, meille tullaan puhumaan, Naomi kertoo iloisella äänellään.

Stadin osaamiskeskuksen havainnot vahvistavat Naomin kertoman. Opiskelijat kysyvät robotilta apua useammin kuin ihmiseltä. Samalla opiskelijat toistavat sanoja enemmän, jos he opiskelevat robotin kanssa.

– Tunneilla opiskelijat nauravat paljon, Naomi lisää.

Naomin ja Naokin ohjelmoinnista vastaava S2-opettaja Johanna Hemminki kertoo, että robotit ovat opetuksessa mukana aina kun heitä tarvitaan.

Kuka tahansa voi tavata robotit seuraavan kerran Osaamisfestareilla 15.-16.9.2017 klo 12-18, Lapinlahdessa, Helsingissä. Katso alta Naomin riemukas mainos helmikuussa ensimmäistä kertaa järjestetyistä Osaamisfestareista.

Tule mukaan oppimaan tai opettamaan syksyn Osaamisfestareille.

Tutustu Stadin osaamiskeskukseen.

Lue lisää suomen kielen opiskelusta toisena kielenä.

Kirjoittaja: Jani Svensk

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi