Stadiosaa.fi

Francisco rakensi onnistuneesti polun työelämään X+Y-oppisopimuksella

Francisco Lucena Piiroinen valmistui viime jouluna Stadin ammattiopistosta talonrakentajaksi korjausrakentamisen suuntautumisvaihtoehdosta. Oppisopimuksella loppuun suoritettu tutkinto poiki työpaikan samasta yrityksestä valmistumisen jälkeen.

Oppisopimukseen Francisco päätyi opinto-ohjaajan ehdottamana. Tätä ennen hän oli opiskellut noin vuoden verran rakennusalaa Stadin ammattiopistossa, jonne oli puolestaan siirtynyt toisesta oppilaitoksesta. Aikaisemmin hän ei ollut tiennyt oppisopimuksesta juuri mitään muuta kuin nimellisesti. Hän kuitenkin innostui oppisopimuksesta, koska koki oppivansa parhaiten tekemisen kautta.

– Kun pääsee tekemään erilaisia hommia ja oikeita töitä, se on parempi kuin koulussa. Koen, että on hyödyllisempi ja muillekin kyllä suosittelen, Francisco sanoo.

Koulu- ja oppisopimusmuotoisen opiskelun yhdistäminen eli x+y-polku tarjoaa joustavan mahdollisuuden siirtyä oppilaitosmuotoisista opinnoista oppisopimuskoulutukseen. Se sopii omatoimisille ja käytännön töiden kautta parhaiten oppiville opiskelijoille sekä työnantajille, jotka haluavat palkata nuoria alan perusosaajia ja kouluttaa uusia tekijöitä alalle ja oman yrityksen tarpeisiin.

Käytännön kokemuksen ja osaamisen kartuttaminen oli Franciscolle tärkeää. Toki myös työstä saatava palkka toimi motivoivana tekijänä oppisopimuksen valintaan:

– Palkka ei ollut korkea, mutta parempi kuin opintotuki, Francisco kertoo.

Työpaikan etsiminen vaati sinnikkyyttä

Franciscolla aikaisempia yrityskontakteja ei ollut, joten hän sai ryhmänohjaajaltaan ehdotuksia sopivista rakennusalan yrityksistä. Puolentoista kuukauden etsimisen jälkeen hän sai positiivisen vastauksen Rakennus Oy Antti J. Aholasta: Oppisopimus voitaisiin aloittaa heti kesän jälkeen syksyllä.

Paperit oppisopimuksen aloittamisesta allekirjoitettiin syksyllä Franciscon, yrityksen ja Stadin aikuisopiston Työelämä- ja oppisopimuspalveluiden välillä. Yrityksessä oli aiemminkin ollut oppisopimusopiskelijoita, joten prosessi oli työnantajalle tuttu.

Oppisopimuksessa opiskelija etsii työpaikan lähtökohtaisesti itse, mikä on usein haastavin ja aikaa vievin vaihe koko prosessissa. Monilla varsinkin peruskoulun vasta lopettaneilla ei omia yrityskontakteja välttämättä ole. Työpaikan etsiminen vaatiikin aktiivista hakemusten lähettämistä ja yrityksiin soittamista.

Töissä kaikki sujui hyvin

Francisco työn touhussa.

Oppisopimus vaatii kaikilta osapuolilta – niin opiskelijalta, oppilaitokselta kuin työpaikalta – soljuvaa yhteistyötä ja viestintää. Franciscon mukaan yhteistyö toimi kaikin puolin moitteettomasti. Vastaanotto myös työpaikalla oli hyvä. Uusiin ihmisiin ja tehtäviin tutustuessa asiat loksahtivat paikoilleen lähes automaattisesti:

– Kaikki sujui jotenkin liiankin täydellisesti, Francisco ihmettelee.

Työpaikalla työpaikkaohjaaja neuvoi Franciscoa päivittäisissä työtehtävissä. Tämän lisäksi työmaamestarin kanssa tehtiin arvioinnit neljän kuukauden välein verkossa. Näin myös digitaalisuus oli olennainen osa yhteydenpitoa ja tutkinnon suorittamista.

Oppisopimuksessa opiskelija suorittaa tutkinnon tai tutkinnon osan pääosin työpaikalla töitä tehden. Työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Noin kerran viikossa opiskelija käy alan teoriatunneilla oppilaitoksessa.

Rakennusliikkeessä järjestettiin työtehtäviä joustavasti niin, että Francisco sai myös teoriaopinnot suoritettua työpaikalla. Hän viestitteli Riston kanssa ja lähetti hänelle mm. valokuvia työsuorituksistaan. Risto kävi myös työpaikalla katsomassa ja ohjaamassa. Koulun penkillä oppisopimukseen siirtymisen jälkeen Francisco suoritti pelkästään yrittäjyyskurssin.

Oppisopimus sopii kaikille opintojen vaiheesta riippumatta

Francisco suosittelee oppisopimusta ihan kaikille:

– Jos on todella kova motivaatio, voi tietysti heti tutkinnon alussa hakea työpaikkoja, mutta jos haluaa ensin katsoa millainen tämä ala on ja saada pientä pohjaa siihen, niin suosittelen, että on jonkin aikaa koulussa ja sitten hakee työpaikkoihin ja kokeilee onnea.

Reilun vuoden oppisopimusopiskelun jälkeen Francisco valmistui ja sai jatkaa töitä samassa yrityksessä. Hyvät opiskelukokemukset siivittivät häntä kohti uusia haasteita ja tänä syksynä Francisco aloittaakin opinnot merkonomikoulutuksessa.

Lue lisää talonrakentajan tutkinnosta.
Lue lisää oppisopimuksesta.
Lue lisää x+y-polusta.

Kirjoittajat:
Anna Linna, projektisihteeri, OpsoDiili-hanke
Liisa Neuvonen, projektityöntekijä, HUIPPU-hanke
Sanna Tammi, projektipäällikkö, HUIPPU-hanke

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi