Stadiosaa.fi

Mikroyrittäjyysviikolla yhdessä kohti yrittäjyyttä

Tieto on tärkein tuki kohti yrittäjyyttä.

Yrittäjyys kiinnostaa monia maahan muuttaneita Suomessa. Useat heistä kertovat kuitenkin, etteivät he tiedä miten aloittaa tai mistä edes löytää tarvittava tieto. Myös byrokratia ja monenlaiset muodollisuudet pelottavat, vaikka yritysideat olisivatkin hyviä. Puutteet kielitaidossa on myös yksi osatekijä yritystoiminnan ja aloittamisen jäämiselle.

Perusteet yritystoiminnan aloittamiselle ovat maahan muuttaneilla yleensä samat kuin muillakin, lisättynä maahan muuttaneiden heikolla ja vaikealla asemalla suomalaisilla työmarkkinoilla. Näistä syistä johtuen päätimme Työelämä- ja oppisopimuspalveluissa vähän auttaa heitä antamalla heille mahdollisuuden testata omaa yritysideaansa toiminnallisissa työpajoissa Mikroyrittäjyysviikolla. Yritystoiminnan aloittamisesta kiinnostunut ryhmä maahan muuttaneita vietti viikon keskustellen ajatuksistaan.

Mikroyrittäjyysviikon aikana osallistujilla oli mahdollisuus saada oleellinen tieto yrittäjyydestä Suomessa sekä kuulla kolmen eritaustaisen maahanmuuttajan kannustavat omakohtaiset tarinat yrittämisestä Suomessa. Yksi yrittäjistämme oli vielä muutama kuukausi sitten oppisopimusopiskelija. Oli myös arvokasta kuulla yrittäjiä, jotka ovat yrittäjänä eri vaiheissa. Juuri aloittaneen yrittäjän lisäksi toisella yrittäjällä oli kaksi vuotta kokemusta yrittämisestä ja kolmannella yli seitsemän vuotta.

Mikroyrittäjyysviikolla yrittäjyydestä kiinnostuneita sparrasi yrittäjä Isabella Haas.

Yrittäjien pitämä toiminnallinen työpaja auttoi osallistujia ymmärtämään omaa toimintaansa, sen tarpeita, riskejä ja mahdollisuuksia.
Osallistujilla oli ajatuksia yritystoiminnasta mm. seuraavilla aloilla: lasten valokuvaus, kampaamo, kääntäminen ja tulkkaus sekä graafinen suunnittelu. Jotkut osallistujista ovat lähes valmiita aloittamaan yrittämisen, toiset puolestaan tarvitsevat lisää aikaa suunnitelmansa selkiyttämiseen, mutta he ovat valmiita tekemään sen.

Pienyrittäjyydestä kiinnostuneet maahan muuttaneet kaipaavat tukea erityisesti liiketoimintasuunnitelmaan, verotukseen sekä yhtiömuodon valintaan liittyen. Maahan muuttaneet yrittäjät ovat kokonaisuudessaan arvokas hyöty koko yhteiskunnalle monikulttuurisesta kokemuksestaan johtuen.

Mikroyrittäjyysviikon järjesti Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Työelämä- ja oppisopimuspalvelut yhteistyössä YritysHelsingin ja TE-toimiston kanssa.

Teksti: Aleksandra Michta-Juntunen, MAHTAVA-hankkeen projektityöntekijä Stadin aikuisopiston Työelämä- ja oppisopimuspalveluissa
Kuvat: Ewa Stevens

Lue lisää Yrittäjien artikkelista Mikroyrittäjyysviikolta.

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi