Stadiosaa.fi

Karvanlähtöaika – oppisopimuksella uuteen ammattiin

Trimmaajayrittäjä Hélène Ojanen oppi uuden ammattinsa uudella kielellä – ja uuden asiakasryhmän kanssa!

Ranskasta Suomeen kotiutunut Hélène Ojanen ei ollut koskaan työskennellyt koirien kanssa, saati omistanut koiraa. Nyt hän on trimmaajayrittäjä pääkaupunkiseudulla. Miten näin pääsi käymään?

– Voi että, vähän vaikea kysymys, Hélène nauraa.

– Opiskelin S2-tuella 1,5 vuotta oppisopimuksella, Hélène jatkaa iloisesti.

Hélène valmistui syksyllä eläintenhoitajan ammattitutkinnosta, eläinten trimmaamisen osaamisalalta. Heti valmistumisen jälkeen Hélène avasi oman toiminimen ja jatkoi trimmaajayrittäjänä koiratrimmaamo Grroomissa, samassa työpaikassa, jossa hän kävi oppisopimuksensa.

Hélène Ojanen

Suoraan suden suuhun

Grroomin Espoon Olarin toimipaikassa on hiirenhiljaista. Taukohuoneen pöydällä on kyltti, joka toivottaa ”Hauskaa työviikkoa”.

Vastaanoton takana suuressa työtilassa Grroomin omistaja ja Hélènen työpaikkaohjaaja Maija Hänninen siistii vaaleaturkkista vakioasiakasta. Mikä hämmästyttävintä, samassa tilassa trimmataan parhaillaan myös kahta muuta koiraa. Eikä kukaan koirista puhise, murise, hauku tai ulvo toisilleen!

Maijan kanssa tiloissa trimmaa tänään kaksi muutakin trimmaajayrittäjää, joista toinen on vastikään valmistunut Hélène.

Kolmet sakset viuhuvat koirien turkilla, tassujen ympärillä ja kuonojen ohi niin, että tottumatonta katsojaa heikottaa. Koirat pysyvät kuitenkin kiltisti paikoillaan, eikä kukaan räpiköi vastaan.

– Ammattilaisen otteet erottaa. Omistajaa yleensä jännittää, jos hän yrittää leikata itse, Maija valottaa huoneen rauhallisuutta.

Koiratrimmaajalla on päivässä keskimäärin neljästä viiteen asiakasta. Vakioasiakkaat käyvät parin kuukauden välein.

Hyppy tuntemattomaan

Grroomiin Hélène päätyi googlettamalla mieluisia työpaikkoja.

– Ranskassa opiskelin markkinointia, mutta muutin 2012 Suomeen, Hélène kertoo selvällä suomen kielellä. Hurmaavan ranskalaisaksentin tunnistaa vain kyseiselle kielelle ominaisista h ja r -äänteistä.

Suomeen hänet toi se tuttu tarina: Opiskeluaikana tavattu suomalainen mies.

Suomessa Hélène osallistui maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavalle MAVA-kurssille. Kurssin jälkeen Google löysi koirien trimmauksen ja Grroomin, johon suomea tuolloin heikosti osannut Hélène otti yhteyttä kysyäkseen mahdollista oppisopimuspaikkaa.

Työpaikkaohjaaja Maija Hänninen

Kielitaito ja kokemus koirien kanssa työskentelystä ei kuitenkaan pelottanut Grroomin Maijaa.

– Positiivisuus, asenne ja avoimuus olivat tärkeämpiä. Hélène oli halukas oppimaan ammatin ja harjoittelemaan suomea, Maija kertoo.

Hélène itse tiesi, että oppisi työssä tarvittavaa kieltä paremmin puhumalla ja yhtä aikaa työn vaiheita seuraamalla. Näin toimittiin oppisopimuksen alussa konkreettisesti. Työpaikkaohjaaja Maija ja Hélène katsoivat yhdessä, mitä ja miksi tehdään, mikä on hyvä ja mikä ei. Maija antoi linkkivinkkejä myös alan erilaisiin verkkomateriaaleihin.

– Hélène oli alusta asti työsuhteessa, eikä orjana, Maija täsmentää.

Tuettua opiskelua

Uuden kielen opiskelussa pakko on usein paras muusa. Niin nytkin.

– Kun uusi asiakas tuli vastaanotolle, Hélènen oli pakko palvella asiakasta ja samalla harjoitella suomea, Maija hymyilee.

Opiskelit uutta ammattia uudella kielellä. Halusitko ikinä luovuttaa?

– Miksi? Hélène ihmettelee jatkuva leveä hymy kasvoillaan.

– Kaikki on vaikeaa aluksi, mutta tykkään oppia uusia asioita. Tykkään myös, kun koira ja ihminen kiittävät hyvin tehdyn työn jälkeen, Hélène jatkaa.

Koko oppisopimuksen keston ajan Hélène sai ”suomi toisena kielenä” eli tutummin S2-tukea. S2-opettaja Inkeri Jääskeläinen vieraili työpaikalla joka toinen viikko opettamassa käytännön suomea ja kertaamassa trimmaamossa tarvittavaa sanastoa. Oppisopimukseen kuului kuukauden välein myös yksi päivä opiskelua koulussa.

– Oppisopimuksella saa just omiin tarpeisiinsa sopivan työntekijän, jos jaksaa nähdä vaivaa opettamisessa, Maija sanoo.

Kädentaitoja vaativalla alalla uuden opiskelijan kouluttaminen ei aina ole itsestäänselvyys. Uusi tekijä voi olla potentiaalinen kilpailija omalle yritykselle. Grroomissa asia ei huoleta, vaan työympäristön, tilojen ja yhteisen viihtyvyyden uskotaan pitävän valmistunut trimmaaja talossa. Näin kävi myös Hélènen kohdalla, kun hän avasi oman toiminimen, mutta jatkoi yrittäjänä samoissa Grroomin tiloissa tuttujen kollegoiden kanssa.

Valmistumisensa jälkeen Hélène vieraili Stadin Mikroyrittäjyysviikolla kertomassa omasta polustaan yrittäjäksi.

Teksti ja kuvat: Jani Svensk

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi