Stadiosaa.fi

Tunteva – siis mitä?

Sitähän me kaikki olemme: kokevia, ajattelevia ja tuntevia. Emme pääse tunteista eroon edes yöllä, sillä unessakin mieli käsittelee tunteita.  Onko sinulle joskus sattunut niin, että sinua suututtaa, ärsyttää, vihastuttaa, kiukuttaa?  Jos on, onnittelut – olet IHMINEN! Tunteet tarjoavat meille tärkeää tietoa, joka auttaa meitä tekemään päätöksiä ja toimimaan tehokkaasti ja siksi meidän on hyödyllistä tunnistaa ja säädellä omia tunteitamme. Kun opimme käsittelemään tunteita, löydämme omat arvomme ja mielekästä sisältöä elämäämme. Samalla edistämme terveyttämme ja saamme mahdollisuuden parantaa kokemusta elämän ja arjen mielekkyydestä.  Uskomukset, ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen kulkevat käsi kädessä ja vaikuttavat tapaamme olla muiden ihmisten kanssa.

Onko sinulle joskus sattunut niin, että sinua suututtaa, ärsyttää, vihastuttaa, kiukuttaa?  Jos on, onnittelut – olet IHMINEN!

Hoitotyössä ja yleensä asiakaspalvelussa olemme ensisijaisesti ihmisiä ja asiakkaat ovat ensisijaisesti ihmisiä. Kaiken vuorovaikutuksen pohjana on ymmärtää ihmistä ja kuinka tunteet ohjaavat reagoimistamme ja käyttäytymistämme. Ihmismielen ihmeellisen maailman tutkiminen on saanut minut pauloihinsa ja nyt haluaisin jakaa ihmettelyä kanssanne.

Vedän TunteVa-hoitaja-koulutusta muistioireisten kanssa työskenteleville ammattilaisille sekä työyhteisökoulutuksia työssä jaksamiseen, ongelmien ratkaisuun jne. Räätälöin myös mielelläni toiveittenne mukaisia koulutuksia.

Tunteva-koulutus (Validaatiokoulutus) tähtää parempaan vuorovaikutukseen muistioireisen ihmisen kanssa. Tämä edellyttää ymmärrystä tunteista sekä siitä, että kaikella muistioireisen toiminnalla on jokin merkitys. Vertauskuvallinen käyttäytyminen on osa tunneilmastoa. Mietipä, mikä tunne sinulla silloin on, jos haluat kotiin tai sinusta tuntuu ikään kuin sinulta olisi kaikki varastettu? Uskon, että tiedät tunteen. Ammattitaitoinen hoitaja osaa validoida, jolloin hän tunnistaa asiakkaan tunteen ja omalla toiminnallaan ja sanoillaan osoittaa, että hän on kuullut tunteen. Validaatio mahdollistaa ongelmanratkaisun, läheisyyden ja tuen saannin.

Validaatiotaitoja tarvitsemme kaikissa ammateissa, kaikissa elämäntilanteissa ja ennen kaikkea – itsemme ymmärtämisessä.

Tunteva-terveisin,

Anna-Maija Ruhanen, TtM, KM, Terveydenhoitaja, Logoterapeutti LTI, Psykoterapeutti, TunteVa-hoitaja

Erityisosaamisena on vanhusten ja muistisairaiden ihmisten kohtaaminen ja hoito sekä voimavara- ja ratkaisukeskeiset toimintamenetelmät.

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi