Stadiosaa.fi

Tehdään aidosti yhdessä, ei vain yhteistyössä! – osa 2

Lue osa 1

Oikealla työpaikalla tehtävässä työssä osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen koettiin tärkeäksi kehittämiskohteeksi. Lähtökohtana on, että jokainen työkokeilija pääsisi tunnistamaan omaa osaamistaan.

Jos tunnistettu osaaminen ja työtehtävät vastaavat tutkinnon ammattitaitovaatimuksia, on osaaminen mahdollista myös tunnustaa.

Opettajat laativatkin nuorille mielenkiintoisia osaamisen näyttömahdollisuuksia, kuten Seppo -oppimispelialustaa hyödyntäen Pelaamalla paremmaksi -menetelmän, jonka avulla nuoret ovat suorittaneet hotelli-, ravintola- ja catering alan perustutkinnosta kahvilapalvelun tutkinnon osasta 1 – 5 osaamispistettä. Muutama nuori on suorittanut työkokeilun aikana jopa 15 osaamispistettä.

 

Osaamisen voi tunnistaa ja tunnustaa myös kesätöissä. Siitä hyvänä esimerkkinä on Viikin nuorisotyöyksikössä vuoden 2017 alussa toteutettu Duuniin! -työllistämishanke, jossa palkattiin seitsemän pitkäaikaistyötöntä palkkatuella kesätöihin. Työtehtävät liittyivät Viikin ja Pihlajamäen nuorisotaloissa sekä Pihlajamäen puistossa toimivien nuoriso-ohjaajien avustaviin töihin. Alkuvalmennuksen jälkeen nuoret siirtyivät em. työpaikoille, tekivät työtä ja arvioivat omaa osaamistaan Opetushallituksen Osaan.fi -sivuston kautta ja suorittivat opettajan antamia oppimistehtäviä. Nuoret suorittivat Stadin ammattiopistoon 20 osaamispistettä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, kasvun tukeminen ja ohjaus tutkinnon osasta. Lisäksi he suorittivat mm. Tehoa työnhakuun CV-pajan (1 osp) ja erilaisia korttikoulutuksia (hygieniapassi, järjestyksenvalvoja, EA1).

Yrityksissä tapahtuva valmennus on vahvistanut nuorten itseluottamusta ja vahvistanut heidän uskoaan siitä, että hekin ovat arvokkaita tulevaisuuden osaajia. Myös yritykset ja järjestöt ovat osoittaneet kiinnostustaan. Toimintaa onkin laajennettu Kinaporin monipuoliseen palvelukeskukseen, Kustaankartanon palvelukeskukseen, Leikkipuisto Kiikkuun, Liikuntamyllyyn, Kisahalliin, Baiksiin ja FC Kontuun. Uusimpina yhteistyökumppaneina ovat Matteuksen kirkossa toimiva hävikkiruokaravintola Cafe Snellu ja Musti & Mirri lemmikkitarvikekauppa. FC Kontuun otetaan yksi kesätyöntekijä työkokeiluun touko-heinäkuuksi. Työt jatkuvat elokuussa työsopimuksella, johon kytketään kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittamiseen tähtäävä oppisopimus. Tällä toiminnalla on vain taivas rajana. Perinteiseen oppimiskäsitykseen ei vaan kannata pitäytyä, muuten menee yöunet.

Kirjoittaja:

Tarja Taskinen-Okungbowa
Työpajaesimies, Stadin Ammattiopisto

linkit:

 

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi