Stadiosaa.fi

”Uutisista, hyvää iltaa!”

”Presidentti Urho Kekkonen aloitti tänään valtiovierailun Neuvostoliitossa. Kekkonen tapasi pääsihteeri Leonid Brežnevin Moskovassa —”
Perjantaiaamupäivän kuvataidetuntien tehtävänantona oli aikamatka menneille vuosikymmenille. Tehtävänannossa hyödynnettiin sekä kuvataiteen, että musiikin ilmaisukeinoja. Kuntoutuksen osaamisalan opiskelijat jaettiin pienryhmiin ja jokainen ryhmä sai valita mieleisensä vuosikymmenen. Toteuttamiseen käytettiin monipuolisesti erilaisia kierrätysmateriaaleja. Aikaa työskentelylle oli hikiset kaksi tuntia. Lopulta seurasi aikamatka Suomen historiaan alkaen 1920-luvulta ja päätyen 1990-luvulle, opiskelijoiden esitellessä tuntien päätteeksi työnsä.

 

Tiesitkö, että:
– Finnair aloitti toimintansa 1920-luvulla nimellä AERO OY. Kotiliesi ja Suomen Kuvalehti alkoivat ilmestyä, kodeissa hiljennyttiin kuuntelemaan radiota. Ajan suosituimpia kappaleita oli ”Emma.”
– Isku-Pojat yhtye tanssitti suomalaisia tanssilavoilla 1930-luvulla ja Alvar Aallon kolmijalkainen jakkara hätkähdytti muotoilullaan.
– 1940-luvulla sodittiin, mutta myös synnyttiin. Suurten ikäluokkien ohessa Suomeen syntyivät Muumit. Kenkiä tehtiin paperista, kahvissa käytettiin korviketta. Vuosikymmenen taustamusiikkina soi mm. Kodin kynttilät ja Elämää juoksuhaudoissa.
– Ensimmäiset liikennevalot saatiin Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmaan 1950-luvulla. Raitiovaunut aloittivat liikennöimään Helsingissä, Coca Cola rantautui Suomeen ja Olavi Virta lauloi ja lauloi. Kekkonen.
– Marimekon raidat rytmittivät 60-lukua. Rolling Stones esiintyi Suomessa ja kuussa käveltiin. Kekkonen.
– 1970-luku toi suomalaisille Loton. Kuolemanrangaistus poistui lopullisesti Suomen laista, tupakointi päiväkodeissa ja kouluissa kiellettiin. Radiossa soi suomirock ja Cisse Häkkinen. Kekkonen.
– Korvalappustereot ja nousukausi, kansainvälinen 80-luku. Suomi avautui maailmalle, mukana kuljetettavissa stereoissa soi WHAM! ja Madonna. Kekkonen väistyy.
– Ensimmäinen IKEA rantautui Suomeen 1990-luvulla, samoin ensimmäiset terassitalot. Suomalaisten makutottumuksiin vaihtelua toivat Lasagne ja muut ulkomaiset einesvalmisteet. Radiossa soi edelleen popmusiikki.

Opiskelijoiden toteutukset olivat visuaalisesti oivaltavia ja yleissivistäviä. Menneen muistelua hyödynsimme nyt kansakunnan historian kautta, mutta muistelua menetelmänä käytetään paljon myös henkilöhistorioita työstäessä. Antoisaa ja avartavaa!

 

Kirjoittaja

Sanna Sipi

Kuvaamataiteen opettaja Stadin ammattiopistossa

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi

Stadiosaa.fi toivottaa vieraskynät tervetulleiksi!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi