Stadiosaa.fi

Essi toteutti haaveensa: oppisopimuksella uusi ammatti

Kalasataman peruskoulun ympäristö tarjoaa upeita näköaloja Helsinkiin. Meri, metro ja moderni arkkitehtuuri ilahduttavat myös Essi Vertiötä, 24, joka työskentelee kokkina koulun keittiössä. – Lapset rakastavat kalapuikkoja ja pinaattilettuja, itse teen mieluiten kastikkeita, Vertiö kertoo hymyillen.

‒ Valmistuin peruskoulun jälkeen maalariksi, mutta allergisoiduin rakennuspölylle. Olen aina tykännyt ruoanvalmistuksesta, joten siirryin ravintola-alan keikkatöihin. Parin vuoden jälkeen huomasin, että ilman tutkintoa on vaikea saada vakituista työtä, Essi Vertiö kuvaa taustaansa.

Essi Vertiöllä on aihetta hymyyn, sillä hän sai oppisopimuksen myötä vakituisen työpaikan.

Palkallinen opiskelu työtä tekemällä

Loppuvuonna 2015 Essi Vertiö huomasi sattumalta TE-toimiston verkkosivuilla ilmoituksen, jossa Palvelukeskus Helsinki etsi ruokapalvelutyöntekijöitä oppisopimuskoulutukseen. Vertiö tuli valituksi ryhmään, joka suoritti kahden vuoden aikana työn ohessa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Vertiö työskenteli päiväkotien ja koulujen keittiöissä muiden työntekijöiden rinnalla ja sai palkkaa opiskeluajalta.
‒ Muistan edelleen, miten juhlavalta tuntui pukea ensimmäistä kertaa Palvelukeskus Helsingin työasu.

Oppisopimuksessa pääpaino on työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa, jota tukee nimetty työpaikkaohjaaja.
Essi Vertiöllä työssäoppiminen toteutui useassa toimipaikassa, joissa kaikissa hänellä oli oma ohjaaja. Vertiö pitääkin vahvuutenaan sitä, että sai mahdollisuuden tutustua erilaisiin keittiöihin ja työntekijöihin.
‒ Jokainen ohjaaja opetti minulle ammatillista ajattelua omasta näkökulmastaan, joten opin heiltä paljon. Hyvän henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi työnantaja tarjosi opintojen etenemisen mukaan vaihtuvia työtehtäviä. Mieleeni on jäänyt upeana kokemuksena juhlavan jouluaterian valmistaminen Kustaankartanon monipuolisen palvelukeskuksen asukkaille.

Työssäkäynnin lisäksi Essi Vertiöllä oli kuukausittain muutama lähiopetuspäivä Stadin aikuisopistossa.
‒ Kouluun oli aina mukava mennä. Opettajan johdolla harjoittelin ruoanvalmistuksen teoriaa sekä laajensin käytännön keittiöosaamistani. Stadin aikuisopistossa sain hyviä ystäviä ja jaoimme oppimiskokemuksiamme ruokapalvelutyöntekijöiden kesken. Meillä oli mahtavat opettajat ja vastuukouluttaja Helena Lehtinen kannusti eteenpäin, Essi Vertiö muistelee.

Tutkinnolla vakituinen työ

Alkuvuonna 2018 toteutui kaksi Essi Vertiön tavoitetta: hän suoritti hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ja sai vakituisen työpaikan Palvelukeskus Helsingistä. Essi Vertiö on tyytyväinen, että hakeutui ruokapalvelualan oppisopimuskoulutukseen.
‒ Koen olevani etuoikeutettu, kun olen saanut palkkaa koko opiskeluajan. Myös lomaa kertyi hyvin jo oppisopimusaikana. Minulla on luotettava työnantaja ja hyvät henkilöstöedut. Arvostan sitä, että on säännöllinen työaika arkipäivisin ja vapaat viikonloput.

‒ Suosittelen ruokapalvelutyöntekijän oppisopimuskoulutusta jokaiselle, jolla on asenne kohdallaan. Asiakaspalvelutaidot ovat tärkeässä osassa, joten on oltava valmis kohtaamaan ruokailijoita. Keittiöala vaatii hyvää fyysistä kuntoa, joten ensimmäiset kuukaudet saattavat tuntua raskailta ennen kuin keho tottuu työhön. Organisointikyvystä on suurkeittiössä hyötyä, ja tietenkin ahkeruudesta. Keittiössä ei voi valita työtehtäviä, vaan kaikki tekevät kaikkea.
Palvelukeskus Helsinki tarjoaa työntekijöilleen monipuolisia opiskelu- ja urapolkumahdollisuuksia. Myös Essi Vertiö on jo suunnitellut, että syventää osaamistaan suorittamalla myöhemmin alan ammattitutkinnon. Uusia opiskelijoita hän muistuttaa tottumaan siihen, että kaikki ei aina suju suunnitelman mukaan.

‒ Älä pelkää virheitä, kaikki tekevät niitä. Huonoista kokemuksista ei pidä lannistua vaan ottaa opikseen. Oppisopimuksen alku oli haastava ja monta kertaa mietin, mihin olen lähtenyt mukaan. Kun huomasin, että työn ja opintojen yhdistäminen sujuu, tuli koko ajan lisää itseluottamusta, Essi Vertiö kannustaa.

Hae Essin kollegaksi – tarjolla avoimia oppisopimuspaikkoja

Palvelukeskus Helsinki etsii parhaillaan uusia ruokapalvelutyöntekijöitä, jotka tulevat suorittamaan oppisopimuskoulutuksella ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Oppisopimusaika on noin kaksi vuotta, ja työkokemuksesi ja koulutustaustasi huomioidaan opintojen suunnittelussa. Rekrytointi on kohdistettu ainoastaan helsinkiläisille, palkkatukikelpoisille henkilöille. Hakuaika on 7.-28.5.2018, avaa hakulomake tästä.

Lue lisää oppisopimuksesta:
Stadin työelämä- ja oppisopimuspalvelut
Hannele Häyhä, hannele.hayha@hel.fi, 050 541 8595

Hannele

Hannele

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen tuhkimotarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi