Stadiosaa.fi

Stadin osaajat mahdollistivat Integration 2018 -tapahtuman

Stadin ammattiopiston opiskelijat olivat mukana luomassa Suomen ensimmäistä valtakunnallista kotoutumisen ammattilaisten suurtapahtumaa.

Kymmenkunta digitaalisen viestinnän, tapahtumatekniikan ja visuaalisten tehosteiden ensimmäisen vuoden opiskelijaa osoittivat, että hyvässä ohjauksessa oppii nopeasti. Elokuussa opintonsa aloittaneet audiovisuaalisen osaamisalan nuoret kuvasivat, ohjasivat ja välittivät suorana lähetyksenä videokuvaa kaksipäiväisiltä Integration 2018 -messuilta. Samanaikaisesti kuvallisen ilmaisun opiskelijat toteuttivat parityönä Twitter-julkaisuista koostuvan viestiseinän pääsalin valkotaululle.

Kulttuuritalolla 18.-19. syyskuuta järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin 900 vierasta, kymmeniä puhujia sekä vapaaehtoisia ja järjestäjiä, joihin kuului Stadin ammattiopiston opiskelijoiden lisäksi myös muita Helsingin kaupungin edustajia. Stadin osaamiskeskuksen henkilökunnasta osa kuului esimerkiksi tapahtumatuotannon ydintiimiin. Helsinki-ständillä puolestaan edustivat Helsingin liikuntapalvelut, Stadin osaamiskeskuksen KYKY II -hanke, TYP sekä Monikielinen kirjasto ja Infopankki.

Opiskelijat tositoimissa

Opettajat Jari-Pekka Karhu ja Ari Salonen pysyttelivät taustalla, kun Carolina Mobarac, Vili Järvinen ja 14 muuta koulukaveria vastasivat omatoimisesti tapahtuman suorasta lähetyksestä. Nuoret vastasivat kameratyöskentelystä ohjausta myöten Kulttuuritalon pääsalissa, jossa taltioitui yhteensä yli 14 tuntia videokuvaa puheista ja paneeleista.

Tekeminen oli itse asiassa aika helppoa. Vaikeinta oli oma jännitys,  kertoi Carolina tauolla esitysten välissä.

Opiskelukaveri Vili komppasi: videotiimi on tehnyt työtään sujuvasti ja hyvällä yhteishengellä.  Suoran lähetyksen aikana kaikki tarkkaavaisuus pitää keskittää kuvauskulmiin, leikkauksiin ja tarkennuksiin, joten itse esitysten sisältö jää kuvatessa helposti hämärään, myönsi Carolina huvittuneena. Tasokasta työn jälki oli silti yleisönkin mielestä, sillä moni tuli kiittelemään suoran lähetyksen laatua järjestäjille tapahtuman päätteeksi. Kiittelijät monesti yllättyivät, kun kuulivat, että lähetyksestä ovat vastanneet alan ensimmäisen vuoden opiskelijat Stadin ammattiopistolta

”Saimme paljon kommenttia, että kuvaus oli laadukasta ja ammattimaisesti hoidettua. Järjestäjätiimi puolestaan kiitteli, kuinka joustavaa ja helppoa yhteistyö oli”, kuvaili tapahtuman tuotantoon osallistunut KYKY II -hankkeen projektipäällikkö Olga Silfver.

Myös pääsalin valokankaalle heijastetusta viestiseinästä vastanneet opiskelijat olivat yksimielisiä, että tositoiminta osoittautui yllättävän helpoksi. ”Yksi trolli siellä vähän yritti”, kertoi Sonja Kosonen vuoronsa lopuksi. Pääosa hänen reilun kahden tunnin työvuorostaan sujui kuitenkin rauhallisissa merkeissä, kun osallistujat liversivät kymmeniä #integration2018-julkaisujaan Twitteriin.

Kaupunki esillä ja taustalla

Opiskelijoiden hyvän työn lisäksi Helsingin kaupunki näkyi Integration 2018 -messuilla myös palkatuissa taustavoimissa ja yhtenä kotouttavan työn esittelijöistä.

Helsinki kotouttaa -esittelyständi koristi näkyvästi Kulttuuritalon sisääntuloaulaa useilla rollup-kankailla ja kaupungin teemaväreissä leiskuvilla esitteillä. Liikuntapalveluiden LETS’S MOVE -hanke esitteli ständillä syksyn uusia liikuntaryhmiä maahan muuttaneille helsinkiläisille. Helsingin TYP edusti monipuolisella aikuisten työllistämisen tukityöllään. Stadin osaamiskeskuksen hanke KYKY II esitteli kotivanhempien vertaisryhmiä sekä uutta Löydä Helsinki -sovellusta. Valtakunnallisellakin tasolla toimivat Infopankki ja Monikielinen kirjasto puolestaan esittelivät runsasta, lukuisilla kielillä tarjoamaansa materiaaliaan.

 

Tapahtuman varsinaisessa tuottajatiimissä ahkeroi useampi Stadin ammatti- ja aikuisopiston henkilökunnan edustaja. Etenkin KYKY II -hankkeen projektipäällikkö Olga Silfver ja messutyöhön varta vasten palkattu harjoittelija Milla Aho-Mantila ovat viime kuukaudet päivittäneet tapahtuman nettisivuja, pyörittäneet budjettia ja osallistujalistoja, ohjeistaneet esittelijöitä ja yhteistyökumppaneita ja viestineet myös opiskelijatiimin kanssa.

Olga Silfver saa nyt viimein huokaista helpotuksesta, sillä tapahtuma onnistui jopa paremmin kuin osattiin toivoa.

”Integration 2018 oli erittäin suosittu tapahtuma, mikä näkyi jo siinä, että valitettavasti moni halukas ei mahtunut mukaan. Kulttuuritalossa parasta oli lämmin ilmapiiri, osallistujien tunnelma oli iloinen. Haluan myös kiittää Stadin ammattiopiston media-alan opiskelijoita, sillä te teitte mahdolliseksi sen, että tapahtuman tunnelma välittyi laajalti myös tapahtumapaikan ulkopuolelle.”

Voit tutustua suoran lähetyksen taltionteihin täältä ja täältä.

 

Teksti: Olga Karjalainen, projektisuunnittelija, KYKY II -hanke

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi