Stadiosaa.fi

Vuoden oppisopimustyönantaja on Töölön Sävel

Oppisopimuskoulutuksella helpotusta ravintolan työvoimapulaan

Helsingin Runeberginkadulla sijaitseva Töölön Sävel -ravintola on vajaan kahden vuoden aikana kouluttanut viisi työntekijää oppisopimuksella.

Ollaan pieni yhdentoista työntekijän yksikkö, mutta on kannustettu ja autettu oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneita”, ravintolapäällikkö ja osakas Arberesh Zerza kertoo.

Suomen oppisopimusosaajat ry:n antaman Vuoden oppisopimustyönantaja -tunnustuksen perusteluissa kerrotaan, että ravintola on esimerkillisesti hyödyntänyt koulutusjärjestelmän mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalla vallitsevan osaajapulan ratkaisemiseksi ja tarjonnut opiskelijoille pysyvän työpaikan valmistumisen jälkeen. Perustelujen mukaan Töölön Sävelessä on välittävä ja oppimista edistävä ilmapiiri.

Oppisopimuksen kautta saadaan meidän alalle ihmisiä, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi. Joka paikassa on vajaata. Koulutuksen ohessa he oppivat hyvin paikan tavat ja kaiken. Se on hyödyllistä meille, että valmistumisen jälkeen heidät voidaan työllistää, Zerza kertoo.

Ensimmäinen oppisopimusopiskelija Töölön Sävelessä oli kahdeksan vuotta alalla työskennellyt ravintolan työntekijä, jolta puuttui tutkinto.

Kerroin, että oppisopimuksen kautta saat koulutusta ja paperit valmiiksi, koska teet tätä joka tapauksessa päivittäin. Hän suoritti esimiestutkinnon ja on nyt ravintolapäällikkönä Kallion Sävelessä.

Vuoden päästä kokiksi valmistuva oppisopimusopiskelija tuli puolestaan ensin kahden kuukauden työharjoitteluun suomalaiseen ruokaan profiloituneen Töölön Sävelen keittiöön.

Huomasin, että hänessä on potentiaalia. Soitin kouluun opettajalle ja kysyin onko mahdollista, että hän siirtyisi meille oppisopimuksella. Opettaja tuli juttelemaan meidän kanssa, tehtiin paperit ja työharjoittelija jatkoi oppisopimuskoulutuksessa, Zerza sanoo.

Hänellä on ollut myös pari oppisopimuskoulutuksen kesken jättänyttä opiskelijaa, mutta hän näkee lopettamisessa valoisankin puolen.

Kun opiskelija tekee työtä fyysisesti paikanpäällä, hän näkee, mitä se on. Tulee mietittyä, että jatkanko tätä hommaa vai lopetanko. Se on hyödyllistä alalle, työnantajalle ja opiskelijalle. Kun olet koulussa muutaman vuoden ja teet vain työharjoittelut, et välttämättä huomaa, onko se oikeasti sun juttu vai ei. Oppisopimuksessa työnteko on päivittäistä ja sieltä löytyy ne oikeat tyypit meille.

Oppisopimusopiskelussa 80 prosenttia tehdään työpaikalla ja 20 prosenttia oppilaitoksessa, verkossa tai etänä. Työpäiviltä maksetaan TES:n mukaista palkkaa.

Oppisopimusviikkoa vietetään 5.–11.11.2018

Suomen oppisopimusosaajat ry valitsi vuoden 2018 oppisopimuspalkitut oppisopimuskoulutuksen järjestäjien lähettämistä ehdotuksista. Vuoden oppisopimuslaiset saavat tunnustuksensa Opso ry:n syysseminaarissa Helsingissä 29.10.2018.

Palkinnot juhlistavat 5.–11.11.2018 vietettävää valtakunnallista Oppisopimusviikkoa, joka järjestetään samaan aikaan Euroopan Unionin European Vocational Skills Weekin kanssa. Oppisopimusviikon aikana koulutuksenjärjestäjät ympäri maan järjestävät omia tapahtumia ja tiedottavat oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista.

Muita palkittuja ovat oppisopimusopiskelijat Leevi Unkuri ja Elia Kinnunen, Klaukkala (Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda), yrittäjäoppisopimusopiskelija Anu Bindar, Kotka (Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto) ja työpaikkaohjaaja Leif Holmlund, Vaasa (Vaasan kaupunki / Vamia oppisopimuspalvelut).

Lisätietoja:

Stadin ammattiopisto / Työelämä- ja oppisopimuspalvelut

Arberesh Zerza, ravintolapäällikkö ja osakas, p.044 592 9296, ari.zerza@cmbravintolat.fi

Oppisopimus.fi – Oppisopimusviikko

 

Kuvat: Markku Pajunen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi