Stadiosaa.fi

Leena Parkkila kannustaa urakiertoon – älä odota muutosta vaan tee se itse!

Hyvinkääläinen Leena Parkkila, 63, elää niin kuin opettaa: monipuolisen työuransa aikana hän on suorittanut kymmenisen tutkintoa ja lukuisia koulutuksia. Jatkuva ammattitaidon laajentaminen ja itsensä kehittäminen on Parkkilan mukaan luonteva tapa pysyä työelämän muutoksissa mukana.

– Inhimillisen pääoman kasvattaminen on tärkeää, sillä osaamista ei kukaan vie meiltä pois. Koulutus laajentaa ajattelua ja tarjoaa työmahdollisuuksia. Kun olen oppinut yhden työn, olen heti hakeutunut uusiin haasteisiin. Koen, että maksimiaika yhdessä työtehtävässä on 5–8 vuotta.

Leena Parkkila on työskennellyt 1970-luvulta lähtien pääosin julkisella sektorilla sosiaali- ja terveysalalla. Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalveluissa Parkkila on toiminut koulutustarkastajana vuodesta 2011 lähtien. Uralle mahtuu myös viiden vuoden yrittäjyysjakso.


Laboratorionhoitajasta opettajaksi

– Lapsena haaveilin lääkintävoimistelijan työstä, mutta en saanut opiskelupaikkaa. Keräsin valintakoepisteitä opiskelemalla liikunnanjohtajaksi ja laboratorionhoitajaksi. Laboratorioala oli 1970-luvulla uusi, kehittyvä alue, ja se imaisi minut mukaansa yli kymmeneksi vuodeksi. Suoritin osastonhoitajan pätevyyden ja hakeuduin vastuullisempiin työtehtäviin, Parkkila muistelee uransa alkua.

Kolmen lapsen äitinä Leena Parkkila kiinnostui koulumaailmasta ja opiskeli sairaanhoidonopettajaksi. Hän työskenteli opettajana yli 15 vuotta ja muistaa lämmöllä opiskelijaryhmien valmistumisjuhlia.

– Opetustyön kohokohta on, kun ojennan todistuksen ja toivotan onnea uuden ammattilaisen uralle. Erityisen upeaa on iloita niiden henkilöiden valmistumisesta, joilla on ollut haasteita matkan varrella. Opettajana olen myötäelänyt opiskelijoiden elämänvaiheita ja nähnyt nuorten kypsyvän niin työelämään kuin vanhemmuuteen.


Uusi elämänvaihe: maisteriopinnot ja yrittäjyys

Leena Parkkila nautti opettajan työstä, mutta vuosien myötä hän alkoi kaivata uusia haasteita. Parkkila päätti syventää osaamistaan lisäopinnoilla, mikä johti lopulta yrittäjyyteen.

”Kannustan erityisesti naisia kiipeämään työelämässä ylöspäin. Liian moni jää ensimmäiselle portaalle.”

– Opetustyössä perehdyin hierontaan ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Innostuin alasta ja osallistuin osteopaattisen hierontaterapeutin ja kalevalaisen jäsenkorjaajan koulutuksiin. Samalla tein rohkean hypyn ja ryhdyin päätoimiseksi yrittäjäksi.

– Hierojan ammattitutkinnon suoritin yrittäjän oppisopimuksella. Vahvan kokemukseni ansiosta näytin osaamiseni suoraan hierontatyössä ilman teoriaopetusta. Yrittäjävuosina opiskelin myös terveystieteiden maisteriksi, Leena Parkkila kuvailee siirtymistään opetusalalta hoitotyöhön ja yliopisto-opiskelijaksi.

– Yrittäjyys oli antoisaa mutta myös raskasta viimeisenä vuonna, jolloin puolisoni sairastui syöpään ja menehtyi. Työuran kannalta tämä ajanjakso oli myös käännekohta. Palasin yrittäjästä palkansaajaksi ja tein erilaisia sijaisuuksia, joista ikimuistoisin on laboratorionhoitajan pesti Kittilässä.


Oppisopimus vastaa työelämän muuttuviin tarpeisiin

Helsingin kaupungin palveluksessa Leena Parkkila on ollut vuodesta 2009 lähtien, ensin sairaanhoidonopettajana ja sitten hallintotyössä koulutustarkastajana. Koulutustarkastaja kehittää työelämäyhteistyötä ja vastaa oppisopimusten suunnittelusta, toteuttamisesta sekä seurannasta.

– Oppisopimus on erinomainen tapa opiskella työn ohessa, ja se soveltuu kaikille. Oppisopimuksessa ei ole yläikärajaa, ja nykyiset tutkinnot rakentuvat osista, joista voit valita juuri sinulle sopivimman kokonaisuuden. Moni työelämän ammattilainen tarvitsee lisäosaamista esimerkiksi esimiestaitojen tai liiketoiminnan osalta. Autamme löytämään yksilöllisen opintokokonaisuuden, joka on sekä mielekäs että tehokas.

– Minulta on kysytty, onko kaikista suorittamistani opinnoista ollut hyötyä. Vastaus on ehdottomasti kyllä: koulutustarkastajana teen yhteistyötä eri alojen opettajien, opiskelijoiden ja työnantajien kanssa. Työviikon aikana vierailen esimerkiksi teatterin lavastamossa, insinööritoimistossa ja hoivapalveluyrityksessä, kahta samanlaista työpäivää ei ole.

Leena Parkkilan 40-vuotisen uran aikana on työelämä muuttunut hektisemmäksi ja teknologian kehitys heijastuu kaikkiin ammatteihin. Parkkilan mukaan elinikäinen oppiminen on kuin vakuutus, mutta vaatii työntekijältä motivaatiota, kiinnostusta ja uteliaisuutta uusien asioiden oppimiseen. Hän on havainnut, että nykyään tehdään enemmän yhteistyötä kuin aiemmin ja jokaisen työntekijän on osattava ajatella asiakaslähtöisesti.

– Yritykset arvostavat osaamista ja hyvää ammattitaitoa. Ikärasismia en ole huomannut, sen sijaan koulutustarpeiden määrä kasvaa koko ajan. Toivon, että työpaikoilla panostetaan yhä enemmän opiskelijoiden ohjaamiseen, mikä varmistaa laadukkaan oppimisen, Parkkila korostaa.


Kilimanjarolta erä- ja luonto-oppaaksi

Leena Parkkila huomasi muutama vuosi sitten kaipaavansa jälleen muutosta. Hän lomaili kuukauden Intiassa äiti Amman ashramissa, jossa vieraat asuvat askeettisesti ja osallistuvat päivittäisiin työtehtäviin hengellisen keskuksen toiminnan mahdollistamiseksi.

– Suomalainen arki sai uusia näkökulmia, kun siivosin lattioita. Olen aina ollut utelias seikkailija ja tarvitsin tällaisen pysähdyksen.

”Ikä ei merkitse vaan asenne”, Leena Parkkila todistaa sanonnan. Hän valmistui 62-vuotiaana erä- ja luonto-oppaaksi.

Myöhemmin työnantaja eli Helsingin kaupunki mahdollisti Parkkilalle vuorotteluvapaan, jota hän pitää erinomaisena jaksamisen lisääjänä.

– Sain valtavasti uutta virtaa vapaalla ollessani. Hoidin iäkästä äitiäni ja toteutin haaveeni kiivetä Kilimanjarolle. Nousin vuoren huipulle 5 895 metrin korkeuteen juuri ennen kuin täytin 60 vuotta.

Luontoretkeily synnytti Leena Parkkilassa jälleen opiskelukipinän, jonka seurauksena hän anoi töistä opintovapaata suorittaakseen erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon.

– Minuun suhtauduttiin positiivisesti, vaikka aloitin opinnot melkein eläkeiässä ja valmistuin 62-vuotiaana. Olen kolmen lapsenlapsen isoäiti ja ylpeä siitä, että näytän mallia aktiivisesta elämästä. Ikä on vain numeroita, olennaista on suhtautuminen maailmaan.

Leena Parkkilan mielestä aikuisopiskelu on erityisen antoisaa, sillä elämänkokemus auttaa asioiden ymmärtämisessä ja yhdistämisessä. Opiskelu vaatii organisointikykyä ja tavoitteellisuutta sekä ajanhallintaa. Kärsivällisyys ja priorisointikyky ovat onnistumisen A ja O. Aikuisopiskelijan kannattaa asettaa tavoitteet ja aikataulu suhteessa omaan elämäntilanteeseensa: opettele pyytämään apua ja madalla tarvittaessa omia vaatimuksiasi.


Ura- ja opiskelupolku jatkuu eläkkeellä

Eläkeläinen Leena Parkkilasta tulee vappuna 2019. Aktiivinen ja toimelias Parkkila nauraa ajatukselle, että hänestä tulisi oloneuvoksetar.

– En vielä tiedä, mikä minusta tulee isona. Tällä hetkellä minulla on niin monta rakasta ammattia, että voin valita hatusta sopivan eri tilanteeseen. Aion hyödyntää eläkeläisenä osaamistani ja jatkaa verinäytteiden ottamista, melontaryhmien opastamista sekä kalevalaista jäsenkorjausta – muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Vierivä kivi ei ole sammaloitumassa myöskään opiskelurintamalla:

– Voi olla, että suoritan vielä matkailu- tai liikunta-alan opintoja eläkeläisenä, Leena Parkkila nauraa ja iskee silmää.

Ota yhteyttä, me autamme opiskeluhaaveesi toteuttamisessa!
Stadin AO:n hakutoimisto: hakutoimisto@edu.hel.fi, 09 310 89318
Oppisopimuspalvelut: oppisopimuspalvelut@hel.fi, 09 310 88431

”Minulla on tapana ottaa koppi, jos saan mahdollisuuden oppia uutta”, koulutustarkastaja Leena Parkkila vinkkaa nauraen. Taustalla Martti Mäen teos vuodelta 1972, jolloin Parkkila haaveili lääkintävoimistelijan urasta.
Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi