Stadiosaa.fi

Uudelle uralle 50-vuotiaana: kauppatieteiden maisteri opiskeli lähihoitajaksi

Kaija Suni sai tarpeekseen kulttuurialan pätkätöistä ja vaihtoi markkinointiviestinnän asiantuntijatehtävät hoitotyöhön. Hän suoritti sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Stadin AO:ssa ja valmistui lähihoitajaksi loppuvuonna 2016. Suni rekrytoitiin heti valmistumisensa jälkeen HUSLAB:iin töihin, ja puolen vuoden määräaikaisen työsuhteen jälkeen hänet vakinaistettiin. 

Helsinkiläinen Kaija Suni, 53, hymyilee lempeästi kahvikupin äärellä. Perjantaina työpäivä on päättynyt jo klo 13, ja hän on tänäänkin voinut ilahduttaa monia henkilöitä. Suni työskentelee HUSLAB:issa liikkuvana näytteenottajana ja vierailee niiden asiakkaiden luona, joiden on vaikea mennä laboratorioon verinäytettä varten. Työhön kuuluu verinäytteiden ja sydänfilmien ottoa myös Kivelän sairaalassa ja Psykiatriakeskuksessa. Lämmin katse on täynnä elämänkokemusta, kun Suni kertoo nauttivansa ihmisten auttamisesta. 

Viitisen vuotta sitten Kaija Sunin arkea rytmitti työnhaku. Suni valmistui kauppatieteiden maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 1991 ja oli toiminut siitä lähtien markkinointiviestinnän tehtävissä pääosin elokuva- ja kulttuurialalla. Projektiluontoinen työ oli mielenkiintoista ja lähellä Sunin sydäntä, mutta haasteena oli työsuhteiden katkonaisuus. Kaija Sunilla oli osaamista, työkokemusta ja vahva koulutustausta, joten rekrytoijat kyseenalaistivat hänen motivaationsa perustyötehtäviin. Kun työttömyysjakso venyi 1,5 vuoteen, jopa TE-toimiston asiantuntijat varoittivat, että työllistyminen on haastavaa viisikymppisenä.

– Itsetunnolleni oli iso kolaus, kun minua ei kutsuttu työhaastatteluihin, vaikka olin aktiivinen ja lähetin valtavasti hakemuksia. Turhautuneena aloin kaivata pomminvarmaa työtä, jossa saa tehdä tärkeitä asioita ja on työpaikkoja myös tulevaisuudessa. Olen ihmisläheinen ja pidän toisten auttamisesta, joten arvelin sopivani hoitoalalle. 

Aikuisopiskelussa iällä ei ole merkitystä

Kaija Suni kertoo, ettei ole saanut koskaan ennen niin paljon positiivista palautetta kuin lähihoitajan työssä.

Kaija Suni suoritti Stadin aikuisopistossa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon kahdessa vuodessa. Opiskeluaikaan sisältyi työelämässä oppimista päiväkodissa, palvelutalossa, sairaalassa, laboratoriossa ja kotihoidon palveluissa, mikä antoi laajan yleissivistyksen hoitotyön mahdollisuuksista. Aiempiin opintoihin verrattuna suurin muutos oli tapahtunut opiskelumenetelmissä: verkkoluentoja seurattiin kotona kuulokkeet päässä ja ryhmätöitä oli enemmän kuin ennen.

– Iällä ei ollut merkitystä opiskeluaikana. Aloitin opinnot 48-vuotiaana aikuisryhmässä ja en ollut suinkaan vanhin, useimmilla oli takana erilaisia ammatteja. Hoitotyössä elämänkokemus tuo syvyyttä ja varmuutta ihmisten kohtaamiseen, joten aikuisia alanvaihtajia arvostetaan myös työntekijöinä, Kaija Suni vastaa kysymykseen iän näkymisestä opinnoissa. Ihmettelevästä äänenpainosta huomaa, että hän ei ole törmännyt ennakkoluuloihin myöhemminkään.

Opettajat olivat ammattitaitoisia ja kannustavia, ja olen todella tyytyväinen koulutukseen. Voin suositella Stadin AO:a kaikille.

– Viihdyin kaikissa työelämässä oppimisen paikoissa, ja niissä oli ihania työntekijöitä. Päiväkodissa oli hauska huomata, kuinka luovaa lasten leikki ja leikittäminen on. Merkittävin oivallus minulle oli, että koen luontevana ja antoisana työskentelyn eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa.

Kiireen tilalle laadukasta vapaa-aikaa

Kaija Sunin läheiset suhtautuivat positiivisesti hänen elämänmuutokseensa. Teini-ikäinen tytär ei kummastellut valintaa, mutta omalla äidillä kesti hetken tottua yllättävään tietoon.

Ystävät ymmärtävät ammatinvaihtoni. Puolitutut voivat mykistyä tavatessamme pitkästä aikaa, sillä harva osaa kuvitella näin täydellistä purjeiden reivausta.  

Markkinointiviestinnän ammattilaisena Kaija Sunin arki oli hektistä. Puhelin soi jatkuvasti, sähköpostit odottivat vastaamista ja illat täyttyivät edustustilaisuuksista. Palkka oli kaksinkertainen nykyansioon verrattuna, mutta Suni arvostaa lähihoitajana saamaansa elämänlaadun nousua.

– Taloudellinen pärjääminen huoletti, kun aloitin lähihoitajaopinnot. Olen karsinut turhat asiat pois ja saanut tilalle vapaa-aikaa ja harrastuksia. Aiemmin garderobissa oli oltava edustusvaatteita, nyt saan työnantajalta työvaatteet. Kun työpäivä päättyy, olen heti vapaalla eikä työ seuraa kotiin. Rentoudun taidehistorian ja kulttuurielämysten parissa.

– Hoitoalalla arvostetaan opiskelijan tai työntekijän elämänkokemusta, joten ammatinvaihtajiin suhtaudutaan positiivisesti, Kaija Suni kannustaa.

Työn merkityksellisyys palkitsee

Kaija Sunin työvuoro sisältää parikymmentä asiakaskäyntiä. Monelle vanhukselle Suni on päivän ainoa kontakti, joten hän haluaa panostaa 15 minuutin mittaiseen vierailuun. Näytteenoton aikana vaihdetaan kuulumiset arvostavassa, inhimillisessä hengessä. Erityisen koskettavaa on, kun yli 100-vuotiaat muistelevat sotaa hauraina ja viisaina. Usein Suni on asiakkaan luona yhtä aikaa kotihoidon työntekijän kanssa ja kehuu Helsingin kaupungin erinomaista hoitohenkilökuntaa.

Koen tekeväni merkityksellistä ja antoisaa työtä. Aiemmin saatoin tuntea itseni väärällä tavalla tärkeäksi, nyt olen oikeasti tärkeä. 

– En ole koskaan ennen saanut näin paljon välitöntä positiivista palautetta. Minulle on tähtihetki, kun saan rauhoitettua pelkäävän asiakkaan tai kun perääni vilkutetaan hymy huulilla. Yllätyin itsekin, miten hyvin sovin tähän työhön. Itsetuntoni on jälleen vahva.

– Ylläpidän fyysistä jaksamistani osallistumalla työnantajan järjestämiin jumppiin. Liikkuva työ pitää aktiivisena. Minulla on periaate, että kävelen portaat neljänteen kerrokseen asti mutta viidenteen menen jo hissillä, Kaija Suni nauraa nuorekkuutensa salaisuutta.

Uskalla kyseenalaistaa arkesi

Kaija Suni on huomannut, että monet ajattelevat työn olevan itsensä toteuttamista. Aiemmin tämä oli myös hänen todellisuuttaan. Nyt Suni haluaa erottaa työn ja vapaa-ajan.

– Työttömyyden jälkeen korostuu tavallisen arjen hienous. Oli mahtavaa viettää viime kesänä ensimmäinen kunnon loma. Mikä parasta, sain lähteä lomalle kevein askelin enkä ollut väsynyt. Aiemmin iso osa vapaasta kului palautumiseen, muistelee Suni elämäänsä ennen lähihoitajan työtä.

– Tekee hyvää vaihtaa suuntaa ja olla rohkea. On tuntunut upealta syntyä uudelleen. Kannustan jokaista pohtimaan omia arvojaan. Tiedän, että moni kaipaa merkityksellisyyden tunnetta omaan työhönsä, Kaija Suni innostaa hakeutumaan mieleiseen ammattiin. 

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Ota yhteyttä, me autamme opiskeluhaaveesi toteuttamisessa!
Stadin AO:n hakutoimisto: hakutoimisto@edu.hel.fi, 09 310 89318
Oppisopimuspalvelut: oppisopimuspalvelut@hel.fi, 09 310 88431

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi