Stadiosaa.fi

Yrittäjän ammattitutkinnosta työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen: Pia Myllys panostaa markkinointiin ja tuloslukuihin

Stadin ammatti- ja aikuisopisto tarjoaa yrittäjille monipuolisia koulutuspalveluita. Yritystoiminnassa tarvitaan ajantasaista osaamista sekä ammatillisesti että liiketoiminnan näkökulmasta. Yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen on erinomainen tapa kehittää omaa yritystoimintaansa ja vahvistaa yrittäjävalmiuksiaan. Maksuton oppisopimuskoulutus on joustava ja tehokas opiskelumuoto kaikkien ammatillisten tutkintojen osalta. Hyvinvointialan yrittäjä Pia Myllys on saanut konkreettista hyötyä Stadin AO:n yrittäjäkoulutuksesta.

Hyvinvointiyritys Olovahvistamon verkkosivulla lukee isolla: ”Oletko paras versio itsestäsi?”. Sama kysymys sai Pia Myllyksen ryhtymään kokopäiväiseksi yrittäjäksi vuonna 2011, jolloin hän aloitti kalevalaisen jäsenkorjaajan opinnot.

Neljänkympin kriisi sai minut vaihtamaan alaa. Kalevalaisen jäsenkorjauksen taitajat ovat pääsääntöisesti yrittäjiä, joten minusta tuli luontevasti yksinyrittäjä uuden ammatin myötä. Vähitellen palveluvalikoimani laajeni kattamaan muun muassa Bemer-verisuoniterapian, NLP-valmennuksen sekä ayurvedisen refleksologian.

Viime vuonna aloin miettiä, olenko paras versio itsestäni yrittäjänä. Markkinointi ja budjetointi eivät ole vahvuuksiani, ja olin jo pidempään tiedostanut, että liiketoimintani kaipaa kehittämistä. Tuli tarve uskaltautua oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, Pia Myllys tiivistää.

Olovahvistamo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa ja on juuri muuttamassa Fredrikinkadulle ProRaw-yrityksen yhteyteen. Vastaanottohuoneen harmonisesta tunnelmasta vastaa osaltaan havannankoira Chiqi, joka hyppää kursailematta syliini haastattelun alkaessa.

− Monet asiakkaani haluavat, että Chiqi on läsnä hoitotilanteessa. Nappisilmäinen ja pörröisenpehmeä koira rauhoittaa, ja Chiqi rakastaa silityksiä. Tutkimuksen mukaan havannankoiran läsnäolo vähentää ihmisen stressitasoa, kertoo Pia Myllys lempeällä äänellä.

Havannankoira Chiqi on yksinyrittäjä Pia Myllyksen työkaveri, joka viihtyy Olovahvistamossa. – Eräs asiakkaani on nimennyt Chiqin rakkauden suurlähettilääksi, Myllys nauraa.

Tavoitteena kehittyä taloushallinnassa ja markkinoinnissa

Pia Myllys kuuli Stadin AO:n koulutusmahdollisuuksista yrittäjien BNI-verkostossa (Business Network International), jossa tuttu yrittäjä kertoi omista opinnoistaan. Innostus tarttui, ja syksyllä 2018 Myllys aloitti yrittäjän ammattitutkinnon suorittamisen oppisopimuksella.

Ennen oppisopimuksen solmimista tein alkukartoituksen, johon sisältyi itsearviointi. Oppisopimus on vaivaton opiskelumuoto. Tuntui hyvältä, että minulle nimettiin opintojen tueksi mentori, joka on kokeneempi yrittäjä Riitta Luhanka-Aalto. Yhdessä olemme pohtineet, mihin suuntaan Olovahvistamoa kannattaa kehittää ja mihin kiinnitän huomiota yrittäjänä.

−  Olen toiminnan ihminen ja inhoan paperitöitä. Tavoitteenani on ollut oppia koulutuksen aikana kaupallista ajattelua, taloushallinnon perusteita sekä markkinointia. Terveydellisten syiden vuoksi minun on vähennettävä kalevalaista jäsenkorjausta, joten olen luomassa mielekästä viikkorytmiä, johon sisältyy joogaohjausta työpaikoilla, NLP-teemapäiviä sekä Bemer-verisuoniterapiaa. Ansaintalogiikan muutos edellyttää, että ymmärrän budjetointia ja yritystoiminnan perusteita.

Pia Myllyksellä on ollut kuukaudessa keskimäärin kaksi tai kolme koulutuspäivää, joiden teemoina on ollut muun muassa tuotteistaminen, liiketoimintasuunnitelma sekä markkinointi. Kevätkaudella Myllyksen opintosuunnitelmaan on tehty muutoksia, jotta hän saa enemmän aikaa iäkkään äitinsä hoitamiseen sekä työprojekteihin. Yrittäjän ammattitutkinnossa on koulutuspäivätarjotin, josta valitaan opiskelijalle sisällöllisesti ja aikataulullisesti sopivimmat päivät.

Asiakaslähtöisyys on toimintamme ydin. Pienryhmätapaamiset ja yrittäjän sparraus työpaikalla ovat Stadin AO:n vahvuuksia: jokainen osallistuja saa opettajalta henkilökohtaista palautetta yritystoiminnan kehittämisen tueksi. Olen itsekin toiminut yrittäjänä ja tehnyt väitöskirjatutkimuksen yrittäjyydestä, joten haasteet ovat omakohtaisesti tuttuja, opettaja Seppo Luoto kuvaa joustavaa ohjausmalliaan.

Oppiminen konkretisoituu Olovahvistamossa

Pia Myllys korostaa, että hän on hyvinvointialan ammattilainen, jolle myyntityö on vierasta. Yrittäjyydessä hän nauttii vapaudesta ja vaikutusmahdollisuuksista. Myllys mietti etukäteen, onko hän riittävän bisneshenkinen osallistumaan yrittäjäkoulutukseen. Helpotus oli suuri, kun Myllys tapasi opettajansa ja muut yrittäjäopiskelijat.  

−  Seppo Luoto on inhimillisellä tavalla kaupallinen, joten hän osaa kannustaa motivoivasti liiketoiminnan kehittämiseen. Hän paneutuu aidosti jokaiseen yritykseen ja antaa palautetta eri näkökulmista. Sepolla on erinomainen tunneäly ja taito tunnistaa nopeasti yksilön vahvuudet ja kehittämiskohteet. Minulla on etuoikeutettu olo, kun saan olla hänen sparrauksessaan.

Koulutuspäivissä on eri alojen yrittäjiä, mikä on Pia Myllyksen mielestä avartavaa ja mielenkiintoista. Uuden verkoston voima on muuttunut jo konkretiaksi: Myllys on treenannut pitchausta eli lyhyen myyntipuheen pitämistä opiskelukaverin kanssa ja suunnitteilla on hyvinvointialan yhteistyö.

Asiakaskokemusten hyödyntäminen on esimerkki sparrauksen synnyttämästä ideasta. Koulutuksen myötä Pia Myllys on ryhtynyt keräämään, kirjaamaan ja julkaisemaan asiakaskokemuksia Olovahvistamon verkkosivulla. Markkinoinnin osalta suunnitteilla on myös teemailtoja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistamisesta.

Stadin AO:n opettajat Seppo Luoto ja Liisa Lahtinen ovat tyytyväisiä nähdessään, miten konkreettisia tuloksia yrittäjät saavuttavat tutkintokoulutuksen aikana.

Uudistetut tutkinnot vastaavat työelämän tarpeita

Stadin AO:n yrittäjä- ja esimieskoulutusten tiimiä koordinoiva Liisa Lahtinen on iloinen siitä, että työelämässä arvostetaan osaamisen kehittämistä tutkinnoilla. Yrittäjän ammattitutkinnon lisäksi tiimin tarjonnassa on lähiesimiestyön ammattitutkinto sekä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Koulutusten kesto on noin vuosi, ja oppisopimus on maksuton tapa suorittaa tutkinto.

−  Uudistetut tutkinnot vastaavat työelämän tarpeita. Lähiesimiestyön ammattitutkinto antaa käytännön työkaluja esimerkiksi tiiminvetäjille tai esimiestyöhön siirtyville. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto soveltuu johtotehtävissä toimiville henkilöille, jotka haluavat kehittää johtajuuttaan ja organisaation toimintaa. Molemmat tutkinnot antavat laaja-alaiset tiedot esimiestyöstä sekä suuntautumisvaihtoehtoja muun muassa henkilöstön, asiakkuuksien, strategiatyön sekä tuotanto- ja palveluprosessien johtamisen alueissa, Liisa Lahtinen vinkkaa tutkintojen hyödyntämismahdollisuuksia yritystoiminnan kehittämisen näkökulmasta.

Yrittäjä- ja esimiestutkintojen suorittamisen voi aloittaa joustavasti milloin tahansa. Periaatteena on, että ensin tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan työ- ja koulutustausta. Myös osatutkinnon suorittaminen on mahdollista.

Suosittelen yrittäjän ammattitutkintoa jokaiselle yrittäjälle. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tutkinnon suorittaa, sitä enemmän opinnoista saa hyötyä. Opettajan, mentorin ja vertaisopiskelijoiden rakentava palaute on arvokasta. Laaja-alainen ja joustava koulutus soveltuu hyvin yrittäjien erilaisiin tarpeisiin, Pia Myllys summaa.

Olovahvistamon verkkosivun blogissa Pia Myllys muistuttaa, miten tärkeää ennalta ehkäisevä itsehoito on ihmiselle. Sama ajatus laajenee käsittämään yrittäjänä kehittymisen: nykyelämän kiivaassa muutostahdissa on viisautta huolehtia osaamisen päivittämisestä sekä ammattitaidon että yrittäjyyden näkökulmista. Myllys sujauttaa kengät jalkaan ja lähtee ulkoiluttamaan Chiqi-koiraa. Lenkin aikana kypsyy mielessä monta uutta markkinointi-ideaa.

Ota yhteyttä:
liisa.lahtinen@hel.fi, 040 673 5199
seppo.luoto@hel.fi, 045 227 9905

Lue lisää:
Yrittäjän ammattitutkinto, Stadin AO
Lähiesimiestyön ammattitutkinto, Stadin AO
Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, Stadin AO

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi