Stadiosaa.fi

Nuori Yrittäjyys -vuosi kruunaa ammatilliset opinnot: Vieno Lilian hurmaa alusvaatteilla

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa panostetaan yrittäjäkasvatukseen, joka konkretisoituu monin eri tavoin. Opiskelijoille on tarjolla yrittäjyysopintoja, opettajat kannustavat yrittäjämäiseen työskentelytapaan ja yrittäjinä jo toimiville on monipuolisia koulutusmahdollisuuksia. Nuori Yrittäjyys -ohjelmassa opiskelijat harjoittelevat enintään lukuvuoden verran yrittäjänä toimimista. Monella ammattialalla yrittäjyys on tavanomaisin työskentelymuoto, joten NY-ohjelma tarjoaa turvallisen ja ohjatun reitin kohti yrittäjyyttä.

Stadin AO:n yrittäjyystiimin opettajat Sari Karjalainen, Marko Heinonen, Arja Kuutti, Jaana-Liisa Myllylä, Pauliina Tokola ja Kalle Vähäkuopus kehittävät yrittäjyyskasvatusta. Kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa on yritystoiminnan suunnittelun sekä yrityksessä toimimisen tutkinnon osat, jotka vahvistavat yrittäjyydestä kiinnostuneen opiskelijan osaamista.

– Ohjaamme opiskelijoita yritteliäisyyteen ja aktiivisuuteen, mistä on hyötyä kaikissa ammateissa. Yrittäjyys on kykyä muuttaa ideat toiminnaksi. Korostamme, että yrittäjyys on asenne ja toimintatapa, johon voi kasvaa itse tekemällä ja kokemalla, opettajat kertovat.

Stadin AO:n yrittäjyystiimi kannustaa opiskelijoita rohkeuteen ja sinnikkyyteen. Vas. Arja Kuutti, Pauliina Tokola, Jaana-Liisa Myllylä, Marko Heinonen, Sari Karjalainen sekä Kalle Vähäkuopus.

Nuori Yrittäjyys (NY) -ohjelma on yksi näkyvimmistä yrittäjyysopetuksen tavoista. Ohjelman aikana opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. NY-ohjelman myötä opiskelijat käyvät läpi kaikki vaiheet yrityksen perustamisesta sen lopettamiseen.

Piirroksesta prototyypiksi

Neljä tekstiili- ja muotialan opiskelijaa perusti marraskuussa 2018 NY-yrityksen Vieno Lilian, jonka tuotevalikoima koostuu vintage-tyylisistä alus- ja oleskeluvaatteista. Tulevat vaatetusompelijat Martta Kujala, Ilona Salmi, Ruska Sorjonen ja Oona Tuomikoski löysivät nopeasti yhteisen ajatuksen yritystoiminnasta.

– Kokoonnuimme kahvilaan keskustelemaan yrityksen mielikuvista ja estetiikasta. Samalla loimme Pinterestiin inspiraatiotaulun, jonne aloimme kerätä ideoita. Olemme kaikki kiinnostuneita vintagesta ja itse etenkin alusvaatteista, joten yhteinen liikeidea kiteytyi nopeasti, Martta Kujala, 24, kuvaa NY-yrityksen alkua.

Ruska Sorjonen, 21, piirsi käsin ensimmäiset malliluonnokset paperille. Sorjosen luonnoslehtiö lumoaa kuin taideteos, kun hän selaa näkyville esimerkkipiirroksia.

– Aluksi meillä oli enemmän tuotteita ja unelmia, mutta pian kohtasimme realiteetit ja päätimme karsia tuotevalikoimaamme. Alun perin suunnittelimme käyttävämme ainoastaan luonnonkuituja, mutta saimme teollisuuden ylijäämämateriaaleja, joten ekologisuus vei voiton. Ainoastaan pitsit olemme hankkineet uusina.

Kestävä kehitys on meille tärkeä arvo, sillä vaateteollisuus tuottaa enemmän päästöjä kuin lentäminen. Haluamme olla muuttamassa tekstiilialaa ympäristöystävällisempään suuntaan.

Piirrosten jälkeen nuoret yrittäjät tekivät kaavat ja prototyypit tuotteista. Kaikille oli yllätys, miten paljon aikaa suunnittelutyö vaati ja miten tuotteet ovat muuttuneet kuukausien aikana.

– Tuotteen syntyminen on prosessi, ja on oltava valmis tekemään useita kokeiluversioita.

Vieno Lilianin perustajat Ruska Sorjonen, Oona Tuomikoski, Ilona Salmi ja Martta Kujala panostavat yritysesittelyssä asiakkaan kokonaismielikuvaan, joten myyntipöydän esineet edustavat vaatteiden


Esitekuvaus herätti Vieno Lilianin eloon

Ryhmä halusi antaa NY-yritykselle vanhahtavan nimen, joka voisi viitata oikeaan henkilöön. Vieno Lilian kuulosti nelikon korviin juuri sopivalta vastaamaan mielikuvaa alus- ja yövaatteiden käyttäjästä.

Vieno Lilian on hienostoihminen, joka välittää pukeutumisen laadusta ja ulkonäöstä. Hän arvostaa ylellisyyttä ja aistikkuutta sekä käsityötä. Hän on enemmän nuori kuin vanha. Meille on tärkeää, että vaikka Vieno Lilianissa on menneen maailman eleganssia, hän ei ole mummomainen.

Neljän hengen yrityksessä yhteistyö on näyttäytynyt voimavarana, ja jokaisella jäsenellä on omat vahvuutensa. Ilman yhteistä visiota ei ryhmän yritystoiminta ole mahdollista, nuoret naiset uskovat.

NY-yrittäjien mieleenpainuvin onnistumishetki koettiin Vieno Lilianin esitekuvauksessa.

– Tuntui hienolta nähdä valmiit vaatekappaleet oikeiden ihmisten päällä. Kuvauksen aikana palaset loksahtivat kohdalleen ja Vieno Lilian heräsi eloon. Meillä oli nollabudjetti, joten Ruska Sorjonen ja Oona Tuomikoski toimivat kuvaajina ja malleina oli minun lisäkseni ystäviämme. Kuvauspaikkana oli oma pieni kotini, jossa oli ensin siirrettävä ylimääräiset tavarat ja huonekalut pois tieltä, Martta Kujala muistelee hymyillen.

Vieno Lilian suunnittelee ja valmistaa ylellisiä alus- ja oleskeluasuja kestävän kehityksen periaatteella.

Yrittäjäkokemuksesta on hyötyä työelämässä

Martta Kujalan mielestä yrittäjyys vaatii paloa ja uskoa omaan ideaan sekä kärsivällisyyttä. Kujalan mukaan yrittäjänä on tärkeä muistaa, että aina voi oppia uusia taitoja. Ruska Sorjonen täydentää, että yrittäjällä on oltava motivaatio liiketoimintaa kohtaan ja kyky pyytää apua.

Vieno Lilianin tuotteita on myyty ”muutamia kappaleita” ja NY-yritys päätetään keväällä 2019, jolloin opiskelijat valmistuvat. Kommelluksiakin on sattunut, kuten muovipohjaisen pitsin sulaminen silityksessä. Ruska Sorjonen suunnittelee täydentävänsä osaamistaan vaatturin opinnoilla Stadin AO:ssa ja Martta Kujala haluaa jatkaa työskentelyä alusvaatteiden parissa.

Tämä on ollut hyvä kokemus, josta on paljon hyötyä tulevissa projekteissa. Olen oppinut työskentelemään itsenäisesti ja kehittynyt luovassa ongelmanratkaisussa. Nyt minulla on realistinen mielikuva yrittäjyydestä. Aikataulutuksen tärkeyttä en voi korostaa liikaa, Ruska Sorjonen kertoo.

Tekstiili- ja muotialalle ohjaus jo peruskoulusta

Martta Kujala ja Ruska Sorjonen ovat molemmat ylioppilaita, ja ennen vaatetusompelijan opintoja Kujala opiskeli yliopistossa talous- ja sosiaalihistoriaa.

Peruskoulun opinto-ohjaajat voisivat ohjata myös ns. hyviä oppilaita vahvemmin ammatilliseen koulutukseen. Olin itse kiinnostunut vaatetus- ja tekstiilialasta jo teini-iässä, mutta minua kannustettiin vain lukio-opintoihin, Martta Kujala pohtii.

– Katsoin lapsena Muodin huipulle -ohjelmaa, jonka perusteella yritin ommella samanlaisia vaatteita, Ruska Sorjonen kuvaa kipinäänsä tekstiili- ja muotialalle.

– Olen tyytyväinen opiskeluun Stadin AO:ssa. Opettajamme Soile Kuuri on omistautunut meille opiskelijoille ja tekstiilialalle, ja hän on vahvasti läsnä. Opetus on laadukasta ja meillä on todella hyvä henki opiskelijoiden kesken, kaikki ovat innostuneita. Suosittelen tekstiili- ja muotialan opintoja lämpimästi kaikille, Martta Kujala tiivistää.

Lue lisää:
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, Stadin AO
Nuori Yrittäjyys -ohjelma
Vieno Lilian

Teksti: Hannele Häyhä
Kuvat: Ruska Sorjonen, Oona Tuomikoski, Hannele Häyhä ja Stadi tresaa -tiimi

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi