Stadiosaa.fi

Kauneusalan opinnoissa painottuu asiakaslähtöisyys

Kautta historian ihmiset ovat panostaneet kauneudenhoitoon, ja tavoitellun ulkonäön eteen ollaan oltu valmiita näkemään vaivaa jopa riskejä kaihtamatta: milloin on ihonhoitotuotteissa ollut lyijyä tai arsenikkia ja milloin on hienosteltu epähygienisillä peruukeilla. Tänä päivänä kauneudenhoidossa korostuu turvallisuus, ekologisuus ja luonnonkosmetiikan arvostus, mikä näkyy vahvasti myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston kosmetologien ja kosmetiikkaneuvojien koulutuksessa. Merihaassa sijaitseva Merikauneus toivottaa asiakkaat nauttimaan opiskelijoiden toteuttamista edullisista parturi-kampaamo- sekä kauneushoitolapalveluista.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto uudistui elokuussa 2018 ja tarjoaa nyt neljä osaamisalaa: kampaaja, parturi, kosmetologi ja kosmetiikkaneuvoja. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa voi opiskella kampaajaksi ja parturiksi kahdessa toimipaikassa: Meritalossa Merihaassa ja Savonkadulla Itä-Pasilassa. Kosmetologin ja kosmetiikkaneuvojan osaamisalojen opinnot toteutetaan Meritalossa. Stadin AO:n tarjonnassa on perustutkinnon lisäksi hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto, josta valmistuu mm. kampaaja- tai parturimestariksi.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto rakentuu tutkinnon osista, joista opiskelijat valitsevat itselleen mielekkään kokonaisuuden. Yksilöllisten valintojen tavoitteena on vahvistaa työelämässä tarvittavaa osaamista. Tutkinnon osiin perustuva opiskelu mahdollistaa ammattitaidon laajentamisen ja syventämisen myös niille, jotka ovat jo suorittaneet perustutkinnon aiemmin. Esimerkiksi kampaajat voivat opiskella ehostusta ja kosmetiikkaneuvojan on hyödyllistä tuntea hiusten hoidon perusteet.

Opiskelijat tuovat lisäarvoa yritykselle

Ammatillisen koulutuksen uudistus on tuonut paljon muutoksia sekä tutkintoon että opiskeluun. Kauneudenhoitoalan opettajilla Mia Parkkisella ja Kaisa Rastaalla on nyt takana ensimmäinen uudistuksen jälkeinen lukuvuosi. Opettajan näkökulmasta isoimmat muutokset liittyvät työelämässä oppimisen merkittävämpään rooliin sekä jatkuvaan hakuun, jonka myötä oppilaitoksessa aloittaa uusia opiskelijoita ympäri vuoden.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto tekee kattavasti ja monipuolisesti yhteistyötä kauneudenhoitoalan yritysten kanssa. Työelämässä oppimisen jaksolta eli koulutussopimuskaudelta opiskelijalle ei makseta palkkaa, ja oppimistavoitteet suunnitellaan yhdessä opettajan, työpaikkaohjaajan ja opiskelijan kanssa.

Yhä suositumpi vaihtoehto on oppisopimusopiskelu, jossa opiskelija työskentelee palkallisena työntekijänä ja suorittaa samalla tutkinnon yhdistämällä työntekoa ja oppilaitoksen lähiopetusta. Oppisopimuksella ei ole enää minimiaikaa, joten oppisopimuksen voi solmia vaikkapa kesätyön ajaksi. Perustutkinto-opiskelijan oppisopimustyönantajalle maksetaan koulutuskorvausta 150−200 euroa kuukaudessa.

Hius- ja kauneudenhoitoalan työpaikoilla on pelätty, että oppilaitokset siirtävät liian ison opetusvastuun yrityksille. Opettajat ymmärtävät hyvin työnantajien ajatukset ja rauhoittavat heitä.

Teemme tiivistä yhteistyötä kauneudenhoitoalan yritysten kanssa ja haluamme selvittää, millaiset käytännöt soveltuvat parhaiten erilaisiin työympäristöihin. Kuuntelemme yritysten toiveita, jotta työelämässä oppimisen jakso olisi hyödyllinen sekä työnantajalle että opiskelijalle, Mia Parkkinen korostaa.

− Esimerkiksi työelämässä oppimisen jakson kestoon ja opiskelijan osaamisvaatimuksiin olemme saaneet yrityksiltä arvokasta palautetta, jonka perusteella suunnittelemme seuraavan lukuvuoden toimintaa, kuvaa Kaisa Rastas.

Stadin AO:n kauneudenhoitoalan opettajat Kaisa Rastas (vas.) ja Mia Parkkinen (oik.) kannustavat kosmetologiopiskelija Ksenija Ziljajevaa suorittamaan kansainvälisen CIDESCO-tutkinnon.

Laajenna ammattitaitoasi oppisopimuksella

Yrittäjä tai työntekijä voi suorittaa oppisopimuksella maksutta tutkinnon osan tai koko tutkinnon. Henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa kartoitetaan opiskelijan työkokemus ja osaaminen, jolloin painopisteenä on uusien taitojen ja tietojen hankkiminen. Aikataulutus on joustavaa, joten silloin kun töissä tai yksityiselämässä on kiirettä, voidaan opinnot laittaa hetkeksi tauolle.

− Hius- ja kauneudenhoitoalalla toimii paljon pienyrittäjiä, joille laaja ammattitaito tarjoaa uusia ansiomahdollisuuksia. Moni alalla työskentelevä on kiinnostunut täydentämään osaamistaan suorittamalla yksittäisen tutkinnon osan, Mia Parkkinen kertoo.

− Kestävä kehitys ja ekologisuus korostuvat yhä vahvemmin hius- ja kauneudenhoitoalalla. Uudessa erikoisammattitutkinnossa on ekologisissa ihonhoitopalveluissa toimimisen tutkinnon osa, mistä olemme iloisia, Kaisa Rastas jatkaa.

Kauneudenhoidon substanssiosaamisen lisäksi yhä useampi alan ammattilainen haluaa kehittyä esimiestyössä tai yrittäjänä toimimisessa. Esimerkiksi hinnoittelu, markkinointi ja uuden työntekijän palkkaaminen ovat tyypillisiä kimmokkeita suorittaa lähiesimiestyön ammattitutkinto tai yrittäjän ammattitutkinto Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Opinnot voi aloittaa joustavasti omassa aikataulussaan.

Kosmetologin tavoitteena asiakkaan rentoutuminen

Vantaalainen Ksenija Ziljajeva, 25, hymyilee säteilevästi esitellessään Stadin AO:n Merikauneuden viihtyisiä asiakastiloja. Toisen vuoden kosmetologiopiskelija ohjaa asiakkaan varmoin ottein hoitovuoteelle ja valmistautuu kuumakivihierontaan. Himmeästi valaistussa huoneessa on kauniita yksityiskohtia ja taustalla soi levollinen musiikki. Hyvä tuoksu leijuu ilmassa, eikä kauneushoitolan rentouttavasta taikapiiristä malttaisi astua pois.

Ksenija Ziljajeva on tottunut kuulemaan ihastelua Merikauneuden tunnelmasta. Hän kertoo, että Suomeen muutto neljä vuotta sitten sytytti kipinän kosmetologiopinnoille.

− Olen kotoisin Virosta, jossa kaikki kosmetologikoulut ovat yksityisiä ja näin ollen myös maksullisia. Stadin AO:ssa on panostettu erinomaiseen opetukseen, joten koen itseni etuoikeutetuksi, kun saan opiskella täällä unelma-ammattiini. Meritalossa on loistavat tilat ja täällä on monipuolinen valikoima välineitä, kuten kalliit LPG-laitteet, Ksenija Ziljajeva huokaa tyytyväisenä.

Kosmetologiopiskelun painopisteenä on asiakastöiden tekeminen, mitä harjoitellaan ensin vuorotellen toiselle opiskelijalle.

− On upeaa, kun saan olla lähes päivittäin jossain hoidossa täällä koulussa. Koen, että olen parhaimmillani, kun annan energiaa asiakkaalle ja hän minulle. Asiakkaan rentoutuessa rentoudun myös itse. Haluan kehittyä erityisesti kylpylähoitopalveluiden osalta.

Merikauneuden lepohuoneessa on rauhallinen tunnelma. Ksenija Ziljajeva on kiinnostunut kylpylähoitopalveluista ja toivoo, että pääsee kylpylän kauneushoitolaan työelämässä oppimisen jaksolle.

Ksenija Ziljajevalle on luontevaa työskennellä ihokontaktissa asiakkaaseen. Tosin totuttelua on vaatinut tehdä sellaisia hoitoja, jotka asiakas saattaa kokea epämukaviksi, kuten vahaus, sokerointi ja kasvojen mekaaninen puhdistus.

Tulevana kauneusalan ammattilaisena Ksenija Ziljajeva myöntää, että hän haluaa panostaa myös omaan ulkonäköönsä.

Olen kosmetologin käyntikortti, joten asiakkaat odottavat, että näytän huolitellulta kampausta myöten. Pidän kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ajatuksesta: kun kehossa on kaikki kunnossa, myös iho voi hyvin ja ihminen säteilee kauneutta.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa kansainvälinen kauneudenhoitoalan CIDESCO-tutkinto, joka on voimassa yli 40 maassa. Arvostettu tutkinto sisältää teoriakysymyksiä muun muassa raaka-aineista, anatomiasta, fysiologiasta, ihotaudeista, kemiasta ja sähköopista. Lisäksi opiskelijat näyttävät taitonsa käytännön työtehtävissä. Ksenija Ziljajeva haluaa suorittaa CIDESCO-tutkinnon, sillä hän haaveilee kosmetologin työstä Espanjassa.

− Hius- ja kauneudenhoitoalalla korostuu asiakaslähtöisyys ja yrittäjähenkisyys, jota opetamme opiskelijoillemme. Asenteen lisäksi on tärkeää, että tulevat ammattilaiset oppivat markkinoimaan sekä omaa osaamistaan että tuotteiden ja palveluiden lisämyyntiä. Luotettavat ja oma-aloitteiset henkilöt menestyvät, ja kannustamme Stadin AO:n opiskelijoita näkemään itsensä tulevina huippuosaajina, Mia Parkkinen ja Kaisa Rastas innostavat.

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Kiinnostuitko? Lue lisää:
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto (kauneudenhoito)
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto (hiusala)
Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto
Ajanvaraus: Merikauneus ja Hiustaito
Savonkadun Hiustaidossa opiskellaan partureiksi ja kampaajiksi
Hae Stadin AO:n opiskelijaksi!

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi