Stadiosaa.fi

Autoalan työnantajat kokoontuivat Ilkantielle

Autoalalla on ollut jo pitkään työvoimapula, ja uusia opiskelijoita ei hakeudu alalle riittävästi. Stadin ammatti- ja aikuisopiston kampusrehtori Hanna Laurila tarttui asiaan ja kutsui autoalan tärkeimmät yritysyhteistyökumppanit aamiaiselle keskustelemaan kehittämistoimenpiteistä sekä oppilaitosyhteistyön vahvistamisesta. Samalla logistiikasta autoalalle juuri siirtynyt koulutuspäällikkö Kari Saarelma esittäytyi työnantajille.

Autoalan kehittämistilaisuus järjestettiin Stadin AO:n Ilkantien toimipaikassa 15.5.2019, ja siihen osallistui 12 työelämän edustajaa sekä oppilaitoksen henkilöstöä. Keskustelussa nousi esiin yhteinen toive autoalan mielikuvan päivittämisestä ja nostamisesta. Työnantajia huolettaa, onko peruskoulun opinto-ohjaajilla riittävästi tietoa autoalan ammateista ja uramahdollisuuksista.

− Autoalan työtehtävissä vaaditaan yhä enemmän tietoteknistä osaamista. Sähkö- ja hybridiautot sekä robotiikka kehittyvät jatkuvasti, joten automekaanikon ammatti tarjoaa upean näköalapaikan teknologiseen muutokseen. Tarvitsemme alalle enemmän tietotekniikasta innostuneita opiskelijoita, rehtori Hanna Laurila tiivistää.

Autoalan yritykset oppimisympäristöinä

Ammatillisen koulutuksen uudistus on vahvistanut yritysten roolia oppimisympäristöinä. Autoalan työnantajat käyttivät ilmaisua ”yhteiset talkoot”, kun keskusteltiin työelämässä oppimisen merkityksestä. Autoalalle on leimallista merkkikorjaamotoiminta, ja yritykset ehdottivat opiskelijoiden ohjaamista yhdessä suunnitellen merkkikohtaisille poluille.

On tärkeää, että yritykset näkyvät enemmän oppilaitoksessa ja vastaavasti toivotamme opettajat tervetulleiksi korjaamoihimme, kannustaa JM-päällikkö Ismo Väisänen Autokeskuksesta.

Työelämässä oppimisen näkökulmasta haasteeksi nousee opiskelijan ohjaus. Automekaanikot työskentelevät provisiopalkalla, jolloin ohjaukseen ei tahdo aina löytyä aikaa. Alalla on runsaasti maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita, joten jalkautuvan suomen kielen opettajan rooli on yhä tärkeämpi työpaikoilla.

Osallistujat toivoivat, että työelämässä oppimisen jaksot ovat kokonaisia viikkoja. Yritysten näkökulmasta on haastavaa, jos asiakastyö jää kesken opiskelijan lähiopiskelupäivien ajaksi (esimerkkinä opiskelijalla yksi lähiopiskelupäivä ja neljä työelämäpäivää viikossa). Autoalan asiantuntijat kertoivat, että he haluavat työpaikalla tietää enemmän opiskelijan teoriaopintojen sisällöstä ja etenemisestä. Oppilaitokselle palaute on tärkeää tulevan lukuvuoden suunnittelun ja toteutuksen kannalta.

Stadin AO:n autoalalla on tehty tuloksellista työelämäyhteistyötä jo pitkään, mikä näkyi kutsuvieraiden avoimessa palautteessa:

Oppisopimus on osoittautunut loistavaksi keinoksi kouluttaa juuri meidän tarpeisiimme sopiva työntekijä. Yhteistyö on toiminut hyvin myös koulutussopimusten osalta. – Huoltopalvelupäällikkö Juha Kuikka, VDL Bus & Coach Finland Oy

Olemme saaneet Stadin AO:sta työharjoittelun kautta monta helmeä töihin. – Varaosapäällikkö Petter Wallen, Sports Car Center

Kuvagalleria:

Stadin AO:n kampusrehtori Hanna Laurila kertoi kutsuvieraille jatkuvasta hausta, jonka myötä autoalan opinnot voi aloittaa joustavassa aikataulussa.
Scanian korjaamovastaava Jukka Yli-Jaakkola ja Sports Car Centerin varaosapäällikkö Petter Wallen näkevät oppilaitosyhteistyön tärkeänä kanavana uusien työntekijöiden löytämiseksi.
Veho Oy Ab:n huoltopäällikkö Miikka Nyström ja Autokeskus Oy:n JM-päällikkö Ismo Väisänen jakoivat havainnon, että autoalan opiskelun on oltava riittävän haastavaa ja motivoivaa. – Jos alku on liian helppoa, opiskelijan into saattaa lopahtaa.
– Miten saamme peruskoulun opinto-ohjaajat innostamaan nuoria autoalalle, pohtivat vas. Volvo Finland AB:n huoltopäällikkö Panu Leivo, Veljekset Laakkonen Oy:n JM-päällikkö Mikko Järvinen sekä Autokeskus Oy:n JM-päällikkö Ismo Väisänen.
Bilian teknisen palvelun johtaja Jukka Korhonen (vas.) haastaa Stadin AO:n autoalan opettajan Tomi Nymanin miettimään, mitä voimme oppia niistä vuosista, jolloin autoala oli suosion huipulla.
Stadin AO:n autoalan opettaja Tuomo Vanhala (oik.) keskustelee Bilian teknisen palvelun johtajan Jukka Korhosen sekä Sports Car Centerin varaosapäällikön Petter Wallenin ja jälkimarkkinointipäällikön Lauri Pullan kanssa autoalan opiskelusta. Taustalla Volvo Finland AB:n tiiminvetäjä Jouni Räsänen.
Stadin AO:n Ilkantien opetustilat kiinnostavat autoalan työnantajia. Vas. VDL Bus & Coach Finland Oy:n huoltopalvelupäällikkö Juha Kuikka, Volvo Finland AB:n huoltopäällikkö Panu Leivo, Stadin AO:n opettaja Janne Kokkarinen, Veljekset Laakkonen Oy:n JM-päällikkö Mikko Järvinen ja Autokeskuksen JM-päällikkö Ismo Väisänen.
Autoalan vaikuttajat seuraavat tarkasti Tuomo Vanhalan tilaesittelyä. Vas. Volvo Finland AB:n Panu Leivo, Stadin AO:n opettaja Janne Kokkarinen, Veljekset Laakkonen Oy:n JM-päällikkö Mikko Järvinen, Autokeskuksen Ismo Väisänen, Stadin AO:n koulutuspäällikkö Kari Saarelma sekä Volvo Finland AB:n tiiminvetäjä Jouni Räsänen.
Veho Oy Ab:n huoltopäällikkö Marko Kuittinen näkee hyvänä mallin, jossa opiskelija tulee ensin palkattomaan harjoitteluun työpaikalle ja voidaan sen jälkeen palkata töihin. – Yhteistyötä helpottaa, jos oppilaitoksessa on yksi opettaja, joka tuntee yrityksemme ja johon voi ottaa yhteyttä kaikissa asioissa.
Stadin AO:n asiakkuusvastaava Hannele Häyhä, koulutustarkastaja Arja Baroli, koulutuspäällikkö Kari Saarelma ja opettaja Tomi Nyman iloitsevat toimivasta oppilaitosyhteistyöstä autoalan työnantajien kanssa.

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Lue lisää:
Autoalan perustutkinto, Stadin AO
Hae Stadin AO:n opiskelijaksi

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi