Autoalalla on ollut jo pitkään työvoimapula, ja uusia opiskelijoita ei hakeudu alalle riittävästi. Stadin ammatti- ja aikuisopiston kampusrehtori Hanna Laurila tarttui asiaan ja kutsui autoalan tärkeimmät yritysyhteistyökumppanit aamiaiselle keskustelemaan kehittämistoimenpiteistä sekä oppilaitosyhteistyön vahvistamisesta. Samalla logistiikasta autoalalle juuri siirtynyt koulutuspäällikkö Kari Saarelma esittäytyi työnantajille.
Autoalan kehittämistilaisuus järjestettiin Stadin AO:n Ilkantien toimipaikassa 15.5.2019, ja siihen osallistui 12 työelämän edustajaa sekä oppilaitoksen henkilöstöä. Keskustelussa nousi esiin yhteinen toive autoalan mielikuvan päivittämisestä ja nostamisesta. Työnantajia huolettaa, onko peruskoulun opinto-ohjaajilla riittävästi tietoa autoalan ammateista ja uramahdollisuuksista.
− Autoalan työtehtävissä vaaditaan yhä enemmän tietoteknistä osaamista. Sähkö- ja hybridiautot sekä robotiikka kehittyvät jatkuvasti, joten automekaanikon ammatti tarjoaa upean näköalapaikan teknologiseen muutokseen. Tarvitsemme alalle enemmän tietotekniikasta innostuneita opiskelijoita, rehtori Hanna Laurila tiivistää.
Autoalan yritykset oppimisympäristöinä
Ammatillisen koulutuksen uudistus on vahvistanut yritysten roolia oppimisympäristöinä. Autoalan työnantajat käyttivät ilmaisua ”yhteiset talkoot”, kun keskusteltiin työelämässä oppimisen merkityksestä. Autoalalle on leimallista merkkikorjaamotoiminta, ja yritykset ehdottivat opiskelijoiden ohjaamista yhdessä suunnitellen merkkikohtaisille poluille.
On tärkeää, että yritykset näkyvät enemmän oppilaitoksessa ja vastaavasti toivotamme opettajat tervetulleiksi korjaamoihimme, kannustaa JM-päällikkö Ismo Väisänen Autokeskuksesta.
Työelämässä oppimisen näkökulmasta haasteeksi nousee opiskelijan ohjaus. Automekaanikot työskentelevät provisiopalkalla, jolloin ohjaukseen ei tahdo aina löytyä aikaa. Alalla on runsaasti maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita, joten jalkautuvan suomen kielen opettajan rooli on yhä tärkeämpi työpaikoilla.
Osallistujat toivoivat, että työelämässä oppimisen jaksot ovat kokonaisia viikkoja. Yritysten näkökulmasta on haastavaa, jos asiakastyö jää kesken opiskelijan lähiopiskelupäivien ajaksi (esimerkkinä opiskelijalla yksi lähiopiskelupäivä ja neljä työelämäpäivää viikossa). Autoalan asiantuntijat kertoivat, että he haluavat työpaikalla tietää enemmän opiskelijan teoriaopintojen sisällöstä ja etenemisestä. Oppilaitokselle palaute on tärkeää tulevan lukuvuoden suunnittelun ja toteutuksen kannalta.
Stadin AO:n autoalalla on tehty tuloksellista työelämäyhteistyötä jo pitkään, mikä näkyi kutsuvieraiden avoimessa palautteessa:
Oppisopimus on osoittautunut loistavaksi keinoksi kouluttaa juuri meidän tarpeisiimme sopiva työntekijä. Yhteistyö on toiminut hyvin myös koulutussopimusten osalta. – Huoltopalvelupäällikkö Juha Kuikka, VDL Bus & Coach Finland Oy
Olemme saaneet Stadin AO:sta työharjoittelun kautta monta helmeä töihin. – Varaosapäällikkö Petter Wallen, Sports Car Center
Kuvagalleria:










Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä
Lue lisää:
Autoalan perustutkinto, Stadin AO
Hae Stadin AO:n opiskelijaksi