Stadiosaa.fi

Menestynyt Tihkuna jatkaa yritystoimintaa

Stadin ammatti- ja aikuisopiston vaatetusompelijan opinnot ovat tarjonneet upean ponnahduslaudan Elli Jaakolalle ja Anni Tonttilalle. Nuoret naiset perustivat Tihkuna NY -yrityksen toisena opiskeluvuonna ja menestyivät valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -kilpailussa. Tällä viikolla Jaakola ja Tonttila juhlivat ansaitusti tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon suorittamista. Parasta on, että Tihkuna ei jää opiskeluprojektiksi vaan rekisteröidään oikeaksi yritykseksi.

Kaikki alkoi siitä, kun Elli Jaakolan, 21, sateenvarjo hajosi ja hän sisuuntui: kuinka paljon kaatopaikalla on rikkinäisiä sateenvarjoja ja mitä niistä voisi tehdä? Yhdessä opiskelijakaverinsa Anni Tonttilan, 27, kanssa Jaakola keksi, että sateenvarjokankaita voi uusiokäyttää esimerkiksi ulkoilutakkien ja polkupyörän satulasuojusten valmistamiseen. Kimmokkeesta syntyi idea samaan aikaan startanneelle yrittäjyyskurssille, jossa perustetaan määräajaksi NY-yritys.

Tihkunan tärkeimmät arvot ovat ekologisuus, laatu ja toimivuus. Tuotteet valmistetaan zero waste -periaatteella eli siten, ettei roskiin päädy mitään. Yrityksen ensimmäinen nimi vietiin nenän edestä: muun alan yritys perusti samannimisen Facebook-sivun juuri ennen heitä.

− Halusin, että nimi on suomenkielinen ja päättyy na-tavuun, kun pyörittelin erilaisia vaihtoehtoja mielessäni. Ulkotakkimme kestää tihkusadetta, mistä syntyi lopullinen inspiraatio, kertoo Tihkuna-nimen keksinyt Anni Tonttila.

Elli Jaakolan ja Anni Tonttilan Tihkuna NY osallistui Stadin AO:n NY-yritysten myyntitapahtumaan joulukuussa 2018.

Työparissa yhdistyy bisnes ja luovuus

Elli Jaakola ja Anni Tonttila aloittivat vaatetusompelijan opinnot syksyllä 2017. Opiskelukavereiden yhteistyö ja ystävyys syvenivät, kun he olivat yhtä aikaa työelämässä oppimisen jaksolla Helsinki-filmi -tuotantoyrityksessä. Opiskelijat työskentelivät kolmen kuukauden ajan Aktivistit-sarjan puvustajan Marjatta Nissisen avustajina. Elokuvamaailma oli molemmille uutta, ja mieleen jäi etenkin työn vaatima itsenäisyys ja paineensietokyky.

− Olemme Ellin kanssa samanlaisia ja erilaisia sopivassa suhteessa. Meitä yhdistää optimismi, perfektionismi ja sinnikkyys. Olen itse räjähtävä ja temperamenttinen, kun Elli on harkitsevainen ja rauhallinen, Anni Tonttila nauraa.

− Anni on luova, mutta osaa pitää jalat maassa. Minä olen meistä kiinnostuneempi talousasioista, esimerkiksi kirjanpito ja laskutus ovat vastuullani, Elli Jaakola jatkaa.

− Elli ja Anni ovat niin vahva tiimi, että minun on vaikea arvioida vain toista. Tuotekehitys käynnistyi ajan ilmiöiden tarkkailusta ja ekologisuudesta. Arvostan Tihkunan taidokkuutta luoda aivan uutta ja hyödyntää verkostojaan, täydentää tekstiili- ja muotialan opettaja Soile Kuuri (pääkuvassa vasemmalla).

Soile Kuurin mainitsema verkostoyhteistyö on yksi Tihkunan vahvuuksista. Journalistiikkaa opiskeleva ystävä koulutti Jaakolan ja Tonttilan Instagramin ammattilaiskäyttäjiksi, mistä on iso hyöty markkinointikuvien suunnittelussa ja julkaisussa. Ystävät valikoituivat myös malleiksi Tihkunan tuotekuvauksiin. Kun laskettelutiimi hankki Tihkunalta ompelupalveluita, Jaakola ja Tonttila oivalsivat pyytää laskettelijoita mainostamaan Tihkunaan omissa some-kanavissaan.

Suosittelemme yhdessä yrittämistä kaikille. Tuntuu hyvältä jakaa asiat toisen kanssa, yksin on paljon raskaampaa. Olin alkuvuonna kaksi kuukautta opiskelijavaihdossa Brightonissa ja olen kiitollinen Annille siitä, että hän huolehti erinomaisesti Tihkunasta sillä aikaa, Elli Jaakola kertoo.

Stadin AO:n opiskelija Anni Tonttila valmistuu vaatetusompelijaksi toukokuussa 2019 ja jatkaa Tihkunan yritystoimintaa yhdessä Elli Jaakolan kanssa.

Uskalla Yrittää -kilpailusta kaksi palkintoa

Tihkuna NY osallistui valtakunnalliseen Uskalla Yrittää -kilpailuun ja eteni Uudenmaan semifinaalin parhaana toisen asteen NY-yrityksenä finaaliin. Toukokuussa 2019 Helsingin Kampissa järjestetyssä loppukilpailussa Tihkuna NY sai peräti kaksi palkintoa: Paras toisen asteen yritysesittely ja Taalerin luola -palkinto. Tuomaristo antoi Tihkuna NY:lle kiitosta etenkin tunteisiin vetoamisesta ja kiinnostavuudesta: yritys onnistui herättämään halun ostaa tuote.

Uskalla Yrittää -finaalin jälkeen Elli Jaakolaa haastateltiin Huomenta Suomi -ohjelmassa, ja Radio Suomen haastattelussa nuoret naiset olivat yhdessä. Jaakola ja Tonttila ovat otettuja saamastaan mediahuomiosta ja toivovat, että julkisuus edistää Tihkunan tuotteiden myyntiä.

− Jälleenmyyjät haluavat tuotteitamme myyntiin, mikä on mahtavaa, tätä ei meinaa uskoa todeksi. Hinnoittelu vaatii vielä miettimistä, Elli Jaakola kuvaa unelman toteutumista.

− Työn alla on tuoteperheen laajentaminen. Etsimme aktiivisesti uusia kierrätysmateriaaleja ja olemme tehneet prototyypit vetoketjullisille ulkoilutakkimalleille, Anni Tonttila tiivistää Tihkunan kuulumiset.

Elli Jaakolan ja Anni Tonttilan NY-vuosi päättyy valmistumisjuhlaan. Kilpailun myötä nuorille naisille kasvoi varmuus siitä, että Tihkunan tuotteille on kysyntää. Kesän aikana Jaakola ja Tonttila rekisteröivät Tihkunan yritykseksi ja jatkavat toiminnan kehittämistä. Kalenterissa on jo tapaaminen NewCo Helsingin asiantuntijan kanssa ja tavoitteena on anoa starttirahaa. Elli Jaakola haluaa syventää yritysosaamistaan ja pyrkii Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun.

Anni Tonttilalla (vas.) ja Elli Jaakolalla on aihetta hymyyn Uskalla Yrittää -kilpailun finaalissa, jossa he saivat peräti kaksi palkintoa. Kuva: Nuori Yrittäjyys ry.


Haasteet ja luovuus vievät eteenpäin

Stadin AO on toiminut nuorille naisille ponnahduslautana ja molemmat ovat tyytyväisiä opiskeluaikaansa. Elli Jaakola ja Anni Tonttila antavat kiitosta tekstiili- ja muotialan opettajille.

− Vaatetusompelun opettaja Soile Kuurilta olemme saaneet parhaat vinkit. Soile opettaa rautaisesti mutta hellästi, haastaa tekemään vaativampaa ja antaa tilaa luovuudelle. Soile on säästänyt meiltä valtavasti aikaa, kun hän on huomannut tarkistettavaa kaavoissamme ja esittänyt oivaltavia kysymyksiä. Myös tuotesuunnittelun opettaja Outi Kankaanpää on ollut tärkeässä roolissa, Elli Jaakola ja Anni Tonttila kehuvat.

Ihailen Ellin ja Annin taitoa verkostoitua ja tehdä yhteistyötä sekä keskenään että erilaisten ihmisten kanssa. Miten rohkeita ja avoimia opiskelijoita! Myös Tihkunan kaavoitus ja tuotekehitysprosessi on edennyt isoin harppauksin lyhyessä ajassa, Soile Kuuri antaa hymyillen palautetta takaisin.

Sekä opiskelijat että opettajat ovat iloisia siitä, että Stadin AO:n perustutkinnon suorittajat voivat osallistua yrittäjyysopintoihin ja myös käytännössä kokeilla yrittäjyyttä Nuori Yrittäjä -ohjelmassa. Tekstiili- ja muotialalla yhä useampi tutkinnon suorittanut perustaa oman yrityksen, joten yrittäjyysopinnot vähentävät ”kantapään kautta” -kokemuksia oikeassa liiketoiminnassa.

Sormet loppuvat kesken, kun opettaja Soile Kuuri alkaa luetella entisten oppilaidensa perustamia yrityksiä. Mitkä ovat Soilen tärkeimmät neuvot opiskelijoille?

− Lähesty asioita luovuuden kautta, jotta saat tarinan ja merkityksellisyyden tekemiselle. Motivaatio ja työn ilo syntyvät sydämessä. Älä jäljittele vaan tee omannäköisiä tuotteita, Soile Kuuri sanoo – ja katsoo ylpeydellä Elli Jaakolaa ja Anni Tonttilaa.

Teksti: Hannele Häyhä
Kuvat: Hannele Häyhä ja Nuori Yrittäjyys ry

Lue lisää:
Tihkuna
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, Stadin AO
Uskalla Yrittää -kilpailu
Nuori Yrittäjyys ry
Hae Stadin AO:n opiskelijaksi

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi