Stadiosaa.fi

Yliopiston Apteekki nostaa opiskelijan potentiaalin esiin

Lääkealan perustutkinnon suorittajien eli tulevien lääketeknikoiden opintoihin sisältyy yhä enemmän työelämässä oppimista. Yliopiston Apteekin asiakaspalvelupäällikkö, proviisori Jenny Siltanen iloitsee opiskelijoiden tuomasta raikkaasta tuulahduksesta: Opiskelijan perehdyttämisprosessi käynnistää aina myös henkilöstön itsearvioinnin: miksi toimimme näin, ovatko käytäntömme mielekkäitä, miten asia opetetaan koulussa? Haluamme olla varmistamassa, että Suomessa valmistuu ammattitaitoisia lääketeknikoita.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston lääkealan opettaja Minna Airaksinen astelee tottuneesti Yliopiston Apteekin Tammiston toimipaikkaan. Haastatteluhetkellä apteekissa on kolme Stadin AO:n lääkealan opiskelijaa työelämässä oppimisen jaksolla.

− Yliopiston Apteekissa on tehty erinomaista työtä opiskelijoiden ohjaamisessa. Opettajana minulla on levollinen olo, sillä tiedän, että opiskelijoiden oppimista seurataan ja uusien taitojen kehittymisessä tuetaan, Minna Airaksinen kertoo.

Tammiston toimipaikan asiakaspalvelupäällikkö, proviisori Jenny Siltanen on osallistunut opiskelijoiden ohjaamiseen yli kymmenen vuoden ajan, ja hän koordinoi koko apteekkiketjun tasolla farmasiaopiskelijoiden harjoittelua. Yliopiston Apteekin henkilökunta on tottunut sekä perustutkinto- että yliopisto-opiskelijoiden ohjaamiseen.

− Apteekkityö edellyttää huolellisuutta ja tarkkuutta, mikä näkyy niin tuotteiden täsmällisessä sijainnissa hyllyissä kuin siinä, miten asiakkaita ohjeistetaan. Lääketeknikon työssä korostuvat asiakaspalvelutaidot, Jenny Siltanen kuvaa.

Perustutkinto-opiskelijoiden työelämässä oppimisen jaksot suunnitellaan yksilöllisesti opiskelijan tarpeiden mukaan. Jakson kesto on tavallisesti 8−10 viikkoa, ja oppimistavoitteet määritellään työpaikan mahdollistamien työtehtävien mukaan. Työelämässä oppimisesta laaditaan koulutussopimus työnantajan ja oppilaitoksen välille, ja jakso on aina palkaton.

Stadin AO:n lääkealan opettaja Minna Airaksinen on tyytyväinen sekä Hassan Abdi Walin ammattitaidon kehittymiseen että Yliopistoon Apteekkiin oppimisen mahdollistajana ja tukijana.

Kielitaito kehittyy alan työtehtävissä

Hassan Abdi Wali, 21, aloitti lääkealan perustutkinnon suorittamisen Stadin AO:ssa syksyllä 2017. Somaliasta kotoisin oleva Abdi Wali on asunut Suomessa viisi vuotta. Hänen isoveljensä on toiminut kotimaassa apteekkarina ja innosti pikkuveljen lääkealalle.

Ensimmäisen työelämään tutustumisen jakson Hassan Abdi Wali vietti Yliopiston Apteekin Malmin toimipaikassa, ja nyt hän on toista kertaa työssäoppimassa Tammiston toimipaikassa. Abdi Wali oli etukäteen huolestunut siitä, riittääkö hänen suomen kielen osaamisensa lääkelogistiikan tutkinnon osan suorittamiseen työelämässä oppien. Kun Hassan Abdi Wali otti yhteyttä Jenny Siltaseen ja tiedusteli koulutussopimusmahdollisuutta, Siltanen toivotti hänet heti tervetulleeksi työpaikalle.

− Hassanin ahkeruus, ystävällisyys ja positiivisuus tekivät vaikutuksen ensimmäisessä harjoittelussa. Hän pärjää hienosti suomen kielellä asiakaspalvelussa ja oppii koko ajan uutta. Lääkealan tavaralähetyksissä on vaativaa erikoissanastoa, jonka ymmärtämiseksi Hassan hyödyntää apuvälineitä, kuten Google Translator -käännösohjelmaa.

Suomen kielen taito kehittyy parhaiten työtä tekemällä. On tärkeää, että me työnantajat tarjoamme työelämässä oppimisen mahdollisuuksia myös niille opiskelijoille, joilla ei ole vielä täydellinen kielitaito, Jenny Siltanen korostaa.

Opettaja Minna Airaksinen on seurannut Hassan Abdi Walin sinnikästä ammatin ja suomen kielen opiskelua pian kahden vuoden ajan. Osaaminen on kehittynyt isoin harppauksin molemmissa osa-alueissa.

− Lääkealalla on paljon opiskelijoita, joiden äidinkieli ei ole suomi. Tutkinnon suorittaminen edellyttää työelämässä oppimista, joten kannustan kaikkia apteekkeja ja lääkealan yrityksiä tarjoamaan mahdollisuuden erilaisilla taustoilla oleville opiskelijoille, Minna Airaksinen innostaa.

Lääkealan opiskelija Hassan Abdi Wali, Yliopiston Apteekin asiakaspalvelupäällikkö, proviisori Jenny Siltanen ja Stadin AO:n opettaja Minna Airaksinen ovat huomanneet, että suomen kielen taito kehittyy isoin harppauksin työtä tekemällä.

Tavoitteena pitkä ura apteekissa

Hassan Abdi Walin työpäivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Aamulla hän on ensin kassalla ja asiakaspalvelussa muutaman tunnin ajan, minkä jälkeen on vuorossa tavaralähetysten purkua, hyllyttämistä sekä tuotteiden keräilyä.

− Koulussa on tosi hyvät opettajat. Minna on auttanut minua paljon alusta asti ja sanonut, että pitää uskaltaa puhua suomea. Jännitin etukäteen, miten pärjään apteekissa, sillä tuotteissa on vaikeita lääkealan sanoja. Onneksi voin aina kysyä neuvoa muilta työntekijöiltä ja työpaikkaohjaaja tukee minua, Hassan Abdi Wali kertoo.

− Suunnittelimme yhdessä Jennyn ja Hassanin kanssa oppimisjakson tavoitteet niin, että Hassanilla on mahdollisuus omaksua uudet työtehtävät rauhallisessa tahdissa. Usein opiskelijat suorittavat samassa ajassa kaksi tutkinnon osaa mutta Hassanille valittiin vain yksi. Olemme kaikki tyytyväisiä lopputulokseen: Hassan saa keskittyä oppimiseen ilman kiireen tuntua, mikä edistää myös kielitaidon kehittymistä, kertoo opettaja Minna Airaksinen yksilöllisen ja joustavan opintosuunnittelun hyödyllisyydestä.

− Hassan on oppinut työtehtävät hienosti ja kaikki on mennyt hyvin. Täytyy lisäksi mainita, että hän on erittäin taitava aakkostamisessa, mikä on tärkeä taito apteekkityössä, Jenny Siltanen kehuu.

Hassan Abdi Walilla on vielä yksi opiskeluvuosi edessä. Lääketeknikoksi valmistumisen jälkeen hän aikoo mennä armeijaan, ja sen jälkeen on toiveena päästä apteekkiin töihin.

− Suurin unelmani on saada vakituinen työpaikka. Työelämässä oppimisen aikana olen huomannut, että viihdyn lääketeknikon työssä. Haluan pitkän työuran tällä alalla, Hassan Abdi Wali paljastaa.

Lääketeknikon työpäiviin sisältyy muun muassa asiakaspalvelua ja tuotelähetysten purkua.

Oppilaitosyhteistyö kehittää yrityksen toimintaa

Yliopiston Apteekki haluaa olla varmistamassa, että Suomessa valmistuu ammattitaitoisia lääketeknikoita. Jenny Siltanen pitää tärkeänä, että Yliopiston Apteekki tekee tiivistä oppilaitosyhteistyötä Stadin AO:n kanssa. Lääketeknikko-opiskelijoiden ohjaus tarjoaa runsaasti hyödyllisiä mahdollisuuksia myös työnantajalle.

On upeaa olla näköalapaikalla kuulemassa tulevien ammattilaisten ajatuksia ja keskustella alan opettajien kanssa. Meillä on tapana kysyä opiskelijalta, miten jokin asia on opetettu koulussa tai miten se kannattaa tehdä opiskelijan mielestä.

− Opiskelijan perehdyttäminen tuo vaihtelua ja uutta sisältöä työntekijöidemme arkeen. Opiskelijoiden spontaanit kysymykset myös edistävät henkilöstön itsearviointia: miksi toimimme näin, ovatko käytäntömme mielekkäitä, voisimmeko tehdä jotain toisin?

Parhaimmillaan opiskelijan työelämässä oppimisen jakso voi johtaa kesätyöhön tai pidempiaikaiseen työsuhteeseen. Moni Yliopiston Apteekin työntekijä onkin aloittanut uransa opiskeluajan harjoittelulla, ja yrityksessä ollaan hyödynnetty myös oppisopimusta erilaisten osaamisen kehittämisen tarpeiden osalta.

− On ihanaa tulla aamulla töihin, kun Hassan on kassalla ja tervehtii iloisesti – hyvä mieli säilyy koko päivän. Suosittelen oppilaitosyhteistyötä kaikille apteekeille. Tarjotkaa rohkeasti ja avoimin mielin oppimismahdollisuuksia myös maahanmuuttajille, Jenny Siltanen kannustaa.

− Mitä enemmän saamme apteekkeja mukaan oppilaitosyhteistyöhön, sitä paremmin turvaamme lääketeknikoiden riittävyyden tulevaisuudessa. Opiskelija ei voi valmistua ilman työelämässä oppimista ja on riski, että opiskelija vaihtaa toiselle alalle, jos kaikki työnantajat sanovat tylysti ”ei”.

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Kiinnostuitko? Lue lisää:
Lääkealan perustutkinto, Stadin AO
Lääkealan perustutkinto, tutkinnon perusteet
Hae Stadin AO:n opiskelijaksi joustavasti milloin vain!

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi