Stadiosaa.fi

Intohimo ja ahkeruus vievät menestykseen

Kukoista ja menesty kauneudenhoitoalalla -tapahtuma sai Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoiden silmät loistamaan ja unelmat konkretisoitumaan. Kolme kauneusalan huippuammattilaista oli paikalla jakamassa oman uratarinansa sekä antamassa käytännön neuvoja työelämässä menestymiseen. Toukokuisen tapahtuman osallistujille jäi mieleen etenkin nämä neuvot: Ajattele suuresti, aloita pienesti. Jokainen asiakas on yhtä tärkeä. Ole ahkera ja ”hereillä”.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon osaamisalat ovat kosmetologi, kosmetiikkaneuvoja, parturi ja kampaaja. Ala tarjoaa runsaasti erilaisia työmahdollisuuksia, joihin monipuolinen tutkinto antaa erinomaiset valmiudet. Toukokuisessa Stadin ammatti- ja aikuisopiston toteuttamassa Kukoista ja menesty kauneudenhoitoalalla -tilaisuudessa esiintyivät Emotion-liikkeiden ketjupäällikkö Birgitta Remes, yrittäjä Johanna Rönkkö Nordic Beauty Import -maahantuontiyrityksestä sekä kauneusalan yrittäjä Camilla Aho nimeään kantavasta yrityksestä.

Kukoista ja menesty -tiimissä vas. Mia Parkkinen, Hannele Häyhä ja Sini Siren Stadin AO:sta sekä esiintyjät Camilla Aho, Johanna Rönkkö ja Birgitta Remes.

Emotion-ketjun valttina asiakaspalvelu

Emotion-liikkeiden ketjupäälliköllä Birgitta Remeksellä on rautainen kokemus kauneusalan työtehtävistä, ja viimeiset 24 vuotta hän on työskennellyt SOK-ryhmässä. Remes korosti opiskelijoille, että tärkeintä on henkilökohtainen, asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu.

Jokainen asiakas on meille samanarvoinen, vaikka hän ei ostaisi mitään. Hyvä kokemus syntyy usein pienistä asioista, kuten tervehtimisestä ja katsekontaktista.

Ketjupäällikkö Birgitta Remes, Sokos-Emotion


– Meille on ylpeyden asia Emotion-myymälöissä, että varmistamme asiakkaan osaavan käyttää ostamaansa tuotetta. Mikään ei ole niin harmillista kuin laatikon pohjalle jäävä ostos, joten toivotamme asiakkaat tervetulleiksi saamaan lisäopastusta, jos tuote ei heti tunnu ”omalta”.

Birgitta Remes kehottaa opiskelijoita olemaan innokkaita ja aktiivisia, sillä energinen asenne tarttuu sekä työkavereihin että asiakkaisiin.

– Kannustamme henkilöstöämme ylläpitämään kauneusalan asiantuntemustaan, sillä jatkuvasti tulee uusia trendejä, raaka-aineita ja tuotteita. Ole utelias alaa kohtaan, Birgitta Remes painottaa opiskelijoille.

Urapolun suunnittelu on Birgitta Remeksen mukaan tärkeää niin opiskeluaikana kuin valmistumisen jälkeen.

– Varaudu tulevaisuuteen ja mieti päämääräsi. Perustutkinnon jälkeen on ylläpidettävä ammattitaitoa ja opiskeltava lisää. Ole avoin ja rehellinen siinä, mitä osaat ja missä sinun on kehityttävä. Omaksu uutta kokeneilta työkavereilta ja kuuntele viisaiden ihmisten neuvoja.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto tekee yhteistyötä Sokos-Emotionin kanssa. Birgitta Remeksen inspiroivan esityksen jälkeen nousi ilmaan auditoriollinen käsiä, kun opiskelijoilta kysyttiin, kuka haluaisi mennä työelämässä oppimaan tai töihin Emotion-myymälään. Remes sai opiskelijat nauramaan muistuttamalla Emotion-ketjun valtakunnallisuudesta:

– Jos rakkaus vie sinut toiselle puolelle Suomea, kannattaa heti tarkistaa missä on lähin Emotion-myymälä ja millaisia työmahdollisuuksia voimme tarjota.

– Nuorena työskentelin ”kempparissa”, jossa opin, että omat huolet ja harmitukset jätetään takahuoneeseen. Myös Emotion-myymälöissä tärkeintä on asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu, kertoo Emotion-ketjupäällikkö Birgitta Remes.

Tangle Teezer siivitti yrittäjyyteen

Nordic Beauty Import Ltd -yrityksen omistaja Johanna Rönkkö maahantuo Pohjoismaihin ja Baltian alueelle valikoituja hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita, ja yrityksellä on peräti 9 000 jälleenmyyjää.

– Yrityskumppanini aloitti Tangle Teezer -hiusharjan maahantuonnilla, ja yhdessä olemme laajentaneet toimintaa. Nyt meillä on valikoimassamme 12 brändiä, jotka ovat läpäisseet äärimmäisen tiukan seulan, kuten Beautyblender tai Curly Girl -metodin tuotteet .

Johanna Rönkkö kannustaa opiskelijoita unelmoimaan ja suhtautumaan työhön intohimoisesti. Maahantuojan ammatissa häntä kiehtoo monipuolisuus: työpäivät sisältävät muun muassa tuotekoulutuksia, sopimusneuvotteluita, markkinointia ja trendien seuraamista.

– Pieni kipinä riittää, bisneksen ei tarvitse aina kasvaa isoksi. Ajattele suuresti ja aloita pienesti vaikkapa yhden tuotteen myynnillä.  

Aiemmin it-alalla työskennellyt kauppatieteiden maisteri Johanna Rönkkö heittäytyi yrittäjäksi äitiysloman aikana. Hän on ollut aktiivinen verkostoituja ja muistuttaa opiskelijoita avunpyytämisen tärkeydestä.

– Älä pelkää yrittämistä, sillä aina löytyy apua. Yhteinen kehittäminen ja sparraaminen yrittäjäverkostossa on mahtavaa. Minulla on ollut onni saada yrittäjämentorikseni Camilla Aho, jolta opin valtavasti. Pienten lasten äitinä arvostan yrittäjyyden joustavuutta arjessa.

Maahantuojan tehtävänä on seurata hius- ja kauneusalan uusia tuulia. Kansainvälisesti nyt on pinnalla korealainen kosmetiikka, ja Rönkkö nimeää kauneusalan nouseviksi maiksi Japanin ja Australian.

Sitä pitää tehdä, mitä rakastaa. Menestyksemme salaisuus on intohimo työtä kohtaan. Meillä on loistava tiimi, jonka motto kuvaa suhdettamme työhön: ”Work with passion, play with passion!”

Yrittäjä Johanna Rönkkö, Nordic Beauty Import Ltd

– Jos haluat yrittäjäksi, tee liiketoimintasuunnitelma huolellisesti ja hanki hyvä kirjanpitäjä. Sosiaalinen media ja vaikuttajat ovat nykyajan markkinoinnissa tärkeässä roolissa, joten tämä aihepiiri sinun on hallittava alalla kuin alalla.

– Maahantuonti perustuu kattavaan taustatutkimustyöhön, mutta uskallan kuunnella myös intuitiotani. Yrittäjyyden perusta on hyvä energiataso.

Johanna Rönkköä naurattaa, kun häneltä tiedustelee vinkkejä huipputuotteen löytämiseen maailmalta.

– Kansainvälisillä messuilla kannattaa suunnata osastolle, jossa on kova kuhina. Näin Tangle Teezer -hiusharjan ja yrityksemme tarinakin alkoi.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneusalan koulutuspäällikkö Petri Kallionpää on tyytyväinen, että opiskelijat saavat kuulla huippuammattilaisten työelämäneuvoja. Yrittäjä Johanna Rönkkö arvostaa oppilaitosyhteistyötä.


Persoona ja brändi ratkaisevat

Yrittäjä, kosmetologi Camilla Aho on maahantuonut pian 40 vuoden ajan italialaisia Diego dalla Palma -kosmetiikkatuotteita. Kuluvana keväänä Camilla Ahon nimeä kantava yritys sai runsaasti julkisuutta, kun Erja Häkkinen ryhtyi Ahon yhtiökumppaniksi. Camilla Ahon kiehtova ja vivahteikas uratarina teki vaikutuksen opiskelijoihin: palautteessa moni mainitsi saaneensa itselleen uuden esikuvan.

Camilla Aho kertoi, että hän oli nuorena liian vilkas viihtymään koulunpenkillä. Nyt yrittäjänä hän näkee, että jatkuva uuden oppiminen on ainoa keino menestyä kauneusalalla.

– Kuluttajat tietävät tänä päivänä paljon, mikä edellyttää ammattilaiselta vielä laajempaa osaamista. Työajan ulkopuolella on oltava valmis kerryttämään alan tietoutta ja kulkemaan silmät auki.

Yleisön maahanmuuttajataustaiset opiskelijat nyökyttelivät ymmärtävästi, kun Camilla Aho muisteli millaista sisukkuutta ja nöyryyttä häneltä vaadittiin, kun hän muutti 1960-luvulla pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin äidinkielenään ruotsi.

– Menestystarinoita syntyy erilaisista lähtökohdista. Sinä määrittelet sen, mitä sinusta voi tulla ja kuinka pitkälle voit päästä. Vanhempani tekivät kahta työtä rahoittaakseen kosmetologiopintoni. Päivisin kävin koulussa ja iltaisin opettelin Helsinkiä, sillä oivalsin heti, että minun on saatava kaupunki haltuuni. Neljän seinän sisään ei saa jäädä.

Erottaudu luomalla jotain uutta ja panostamalla brändäykseen. Vaikka verkkokaupan merkitys on kasvanut, karismaattisuus ja persoonallisuus kiinnostavat. Jokaiselle asiakkaalle on tarjottava elämys.

Yrittäjä Camilla Aho, Camilla Aho Oy

Kukoista ja menesty kauneusalalla -teemapäivä tiivistyi Camilla Ahon kokoamiin neuvoihin, jotka koskettivat opiskelijoita.

– Älä pelkää haasteita vaan nauti vaativista tehtävistä. Ole ahkera ja hereillä, jotta saat tartuttua mahdollisuuksiin. Kaikille tulee joskus vastoinkäymisiä, mutta pitää nousta ylös ja jatkaa siitä mihin jäi.

– Muista, että ei ole ilmaisia lounaita vaan kaikella on hintansa. Oma moottorini ei ole raha vaan rakkaus työtä kohtaan. Täytyy kuitenkin paljastaa, että olen myös hemmotellut itseäni muun muassa hankkimalla helikopterin mökkimatkoja varten, Camilla Aho yllättää kuulijat.

– Kauneus on elämä. Kiitollisuus on kantava voimani, joka kannattelee minua niin yksityishenkilönä kuin yrittäjänä. Jokainen tarvitsee kolmiapilan, jossa on tasapainossa perhe, työ ja harrastukset. Ylläpidän omaa virkeyttäni joka-aamuisella uinnilla, joka on samalla meditatiivinen kokemus.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston kauneusalan opettaja Pia Pennala (vas.) ja yrittäjä Camilla Aho ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. – Oman hyvinvointini salaisuuksia ovat kiitollisuus, joka-aamuinen uinti ja kohtuullisuus, Camilla Aho paljastaa.

Teksti: Hannele Häyhä
Kuvat: Hannele Häyhä ja Unsplash

Kiinnostuitko? Lue lisää:
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto (kauneudenhoito)
Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto
Ajanvaraus: Merikauneus ja Hiustaito
Hae Stadin AO:n opiskelijaksi!
SOKOS-Emotion
Nordic Beauty Import
Diego dalla Palma / Camilla Aho Oy

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi