Stadiosaa.fi

Beautyhair Sirpa Mansner Oy panostaa oppisopimukseen

Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelija Daniela Roslund hakeutui työelämässä oppimisen jaksolle Beautyhair Sirpa Mansner Oy:n liikkeeseen. Tuleva parturi-kampaaja teki vaikutuksen työnantajaan kahden harjoittelukuukauden aikana, joten Roslundille tarjottiin mahdollisuus suorittaa tutkinto loppuun oppisopimuksella. Perinteikäs ja palkittu perheyritys haluaa panostaa hyväksi koettuun rekrytointimuotoon: loppuvuonna 2019 avautuu runsaasti oppisopimuspaikkoja Stadin AO:n hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoille.

Helsinkiläinen Daniela Roslund, 20, esittelee tottuneesti hiustenhoitotuotteita Beautyhair Sirpa Mansner Oy:n liikkeessä Kauppakeskus Redissä. Moderni ja avara parturi-kampaamo on Roslundin oppimisympäristö, jossa hän on työskennellyt marraskuusta 2018 lähtien ensin työelämässä oppimisen jaksolla eli koulutussopimuksella ja sitten oppisopimuksella. Työpäivät sisältävät asiakastöiden lisäksi muun muassa markkinoinnissa avustamista, ja myymälävastaava Inka Mäkinen sekä opettaa että tukee Roslundia nimettynä työpaikkaohjaajana.

– Oppisopimus on paras tapa kehittyä parturi-kampaajaksi, sillä kädentaidon ammatin oppii vain tekemällä ja seuraamalla kokeneempien työskentelyä. Olen myös itse suorittanut tutkinnon oppisopimuksella 1980-luvun lopussa, Inka Mäkinen kertoo.

Parturi-kampaajan työ edellyttää kädentaitoja, positiivista asennetta, ulospäinsuuntautuneisuutta, visuaalisuutta ja jatkuvaa oppimisvalmiutta. Inka Mäkinen kokee tärkeänä, että opiskelijalla on turvallinen ja miellyttävä olo työpaikalla.

Oppimista ei tapahdu, jos opiskelija jännittää virheitä. Kun koko työyhteisö on sitoutunut neuvomaan opiskelijaa, uskaltaa tämä kysyä mitä tahansa. Opiskelijoilla on usein rima korkealla, joten joudun muistuttamaan, että asiakas tietää sinun olevan oppija.

– Daniela esitti alussa todella paljon kysymyksiä, mutta nyt tulee enää harvemmin uusia tilanteita, Mäkinen summaa.

Myymälävastaava Inka Mäkinen (vas.) tietää, että ihminen oppii parhaiten turvallisessa työympäristössä. – Työpaikkaohjaajana panostan siihen, ettei opiskelijan tarvitse stressata tai jännittää.

Opettaja ja työpaikkaohjaaja opiskelijan tukena

Stadin AO:n hius- ja kauneudenhoitoalan opettaja Tiina Syrjälä on iloinen siitä, että Daniela Roslund saa monipuolisen kokemuksen asiakastöistä oppisopimustyöpaikassa. Syrjälä tapaa Roslundia säännöllisesti ja seuraa hänen edistymistään sekä liikkeessä että oppilaitoksen lähiopetuksessa. Opettajan ja työpaikkaohjaajan yhteistyö on opiskelijan kehittymisen kannalta avainasemassa.

– Tiina on erinomainen opettaja, joten hänen kanssaan on antoisa toimia. Tiina on aktiivisesti yhteydessä minuun ja kyselee Danielan kuulumisia. Kun Daniela julkaisee Instagram-tilillään kuvia asiakastöistään, niin Tiina aina huomaa ja kannustaa, Inka Mäkinen kehuu.

Opettaja Tiina Syrjälä toivoo, että yhä useampi opiskelija hakeutuisi oppisopimusopiskelijaksi opintojen aikana.

Työelämässä oppii eniten alasta. Koulussakin harjoitellaan asiakastöiden tekemistä, mutta oppisopimusopiskelijat saavat eniten ja monipuolisinta käytännön työkokemusta, Tiina Syrjälä painottaa.

Daniela Roslundin siirtyminen oppisopimusopiskelijaksi kävi helposti juuri siksi, että tutuksi tullut Tiina Syrjälä jatkoi edelleen hänen opettajanaan.

– Tiina on tosi tsemppaava ja rohkaiseva, ja hän antaa paljon palautetta. Olen työpaikalla ainoa opiskelija, joten tuntuu hyvältä, että opettaja on kiinnostunut ja välittää. Tiinan kanssa voin puhua luottamuksellisesti kaikesta, Daniela Roslund kertoo.

Stadin AO:n hius- ja kauneudenhoitoalan opettaja Tiina Syrjälä on havainnut, että oppisopimusopiskelijoiden taidot kehittyvät huimasti työpaikalla.


Lukiosta ammatilliseen koulutukseen

Daniela Roslund kävi kaksi vuotta lukiota ennen kuin hakeutui parturi-kampaajan opintoihin. Hän on tehnyt kampauksia ja lettejä kavereille pikkutytöstä asti, joten uusi opiskeluala oli helppo valita.

– Kaikki ystäväni halusivat lukioon, joten menin muiden mukana. Tiesin koko ajan, että lukio ei minua motivoi. Jälkikäteen harmittaa, ettei yläasteen opinto-ohjaaja suositellut ammatillisia opintoja. Lopulta otin itseäni niskasta kiinni, oli aika opiskella itseäni kiinnostava ammatti.

Daniela Roslund sai hyväksiluettua lukio-opintoja ammatilliseen tutkintoon, mikä oli hänelle iso helpotus ja nopeuttaa valmistumista. Parturi-kampaajan opinnoissa vaati alkuun totuttelua, että koulussa on monenikäisiä opiskelijoita. Roslundin tavoitteena on valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä eli reilussa kahdessa vuodessa.

– Parturi-kampaajan työssä on parasta, kun onnistun tekemään asiakkaan tyytyväiseksi. Oppisopimusaikana olen kehittynyt etenkin parturitekniikoissa ja naisten lyhyiden hiusten leikkaamisessa. Värikäsittelyjä olen tehnyt runsaasti ja oppinut väriteoriaa. Vaalennukset ja pitkät polkkatukat ovat suosittuja, permanenttikäsittelyitä sen sijaan voisin tehdä enemmän, Roslund kuvaa.

Inka Mäkinen täydentää:

– Danielalla on todella hyvä väriymmärrys ja -silmä. Hän on saanut lyhyessä ajassa luotua itselleen oman asiakaskunnan, mikä on parturi-kampaajan työn ydin ja merkittävä saavutus.

Työnantaja kouluttaa aktiivisesti

Beautyhair Sirpa Mansner Oy panostaa henkilökunnan osaamisen kehittämiseen. Vuonna 1967 perustetulla yrityksellä on 14 toimipaikkaa ja noin sata työsuhteessa olevaa työntekijää. Perheyrityksessä työskentelee jo kolmas sukupolvi, ja toimitusjohtajana on Sirpa Mansnerin tytär Nina Olander.

– Meille on tärkeää, että seuraamme trendejä ja koulutamme työntekijöitä aktiivisesti. On upeaa, että liikkeissämme on eri-ikäisiä ammattilaisia ja monipuolista osaamista. Suhtaudumme myönteisesti opiskelijoihin, sillä nuorilta saamme uusia ideoita ja heissä on alan tulevaisuus.

Sekä Daniela Roslund että Inka Mäkinen ovat tyytyväisiä työnantajaansa.

Täällä huolehditaan koulutuksesta todella hyvin. Olen päässyt vastavalmistuneiden ryhmään, jossa opetetaan uusille parturi-kampaajille muun muassa työskentelyn nopeuttamista ja varmuutta perustekniikoihin. Lisäksi olen saanut opetusta sosiaalisen median markkinoinnista, Daniela Roslund kertoo.

– Danielan myötä liikkeemme näkyvyys on noussut aivan uudelle tasolle. Minun ei tarvitse kuin vinkata idea, niin Daniela on jo napannut siitä kiinni ja tehnyt mainoksen Instagramiin. Ihanaa, että meillä on liikkeessä näin taitava nuori. Täytyy tunnustaa, että nyt olen itsekin innostunut tietokoneista, kun saan Danielalta apua, Inka Mäkinen nauraa.

Daniela Roslund on hämillään kehuista.

– Koulussa opin, että kannattaa aina ottaa kuva kaikesta, joten olen tottunut keräämään portfoliota. Käytän pääasiassa iMovie- ja Snapseed-sovelluksia, ja netistä on löytynyt ohjeita, jos en hallitse kaikkea.

Valmistumisen jälkeen Daniela Roslundin tavoitteena on jatkaa työskentelyä Beautyhair Sirpa Mansner Oy:ssä.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, hiusalalla on avoimia opiskelupaikkoja!

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi