Stadiosaa.fi

Stadin AO palkitsi työelämäpedagogiikan kehittäjiä

Työelämässä oppimisen painoarvo on vahvistunut ammatillisessa koulutuksessa, ja yhä useampi työpaikka tarjoaa oppimismahdollisuuksia tutkinnon suorittajille. Stadin ammatti- ja aikuisopiston yli 10 000 opiskelijan tavoitteelliset työelämässä oppimisen jaksot suunnitellaan opiskelijan, ammatillisen opettajan ja työnantajan yhteistyönä. Stadin AO on aloittanut uuden perinteen palkitsemalla työnantajia ja henkilöitä, jotka ovat kuluneen vuoden aikana kehittäneet ja toteuttaneet esimerkillistä työelämäpedagogiikkaa.

Oppilaitosyhteistyö tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden kasvattaa opiskelijasta tulevaisuuden työntekijä. Parhaimmillaan kumppanuus johtaa innovatiiviseen yhteiskehittämiseen ja uusien oppimismenetelmien suunnittelemiseen. Stadin AO haluaa nostaa esille työnantajia ja henkilöitä, jotka ovat olleet työelämässä oppimisen mahdollistajia erityisesti kuluneen vuoden aikana. Suomen suurimman ammatillisen oppilaitoksen yli tuhat työntekijää sai ehdottaa palkinnonsaajia.

Stadin AO:n työelämäpalkinto jaettiin 20.11.2019 kolmessa kategoriassa: vuoden työpaikkaohjaaja, vuoden työelämäkumppani sekä Stadin eldis.

Eldis tarkoittaa Stadin slangissa tulta, joten sana yhdistää Helsingin historiaa oppilaitoksemme nykyhetkeen. Stadin eldis -palkinto on uniikki, ja se myönnetään henkilölle tai työnantajalle, joka on sytyttänyt työelämässä oppimisen liekkeihin, kuvaa palkintoraadin puheenjohtaja, rehtori Eeva Sahlman.

Palkintokriteereissä korostui työelämäyhteistyön laadukkuus, innovatiivisuus ja halu yhteiseen toiminnan kehittämiseen. Palkinnon saajat ovat luoneet yhteistyössä Stadin AO:n kanssa uudenlaisia pedagogisia ratkaisuja, jotka vastaavat sekä työpaikan että oppilaitoksen ja opiskelijan tarpeisiin.

− Ammatillisen koulutuksen päämääränä on kasvattaa osaavia työntekijöitä työpaikoille. Stadin AO on aikaansa seuraava, joustava ja luotettava kumppani työnantajille. Kun oppimisen painopiste on siirtynyt työpaikalle, se heijastuu myös opettajien työhön ja mahdollistaa kokeilukulttuurin, rehtori Eeva Sahlman kannustaa.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston työelämäpalkinnot 2019:

Vuoden työpaikkaohjaaja:
Henkilöstöpäällikkö Laura Salmi, Helsingin Jalkapalloklubi

Vuoden työelämäkumppani:
Kinaporin monipuolinen palvelukeskus, Helsingin kaupunki

Stadin eldis 2019:
Ketjupäällikkö Elina Vaalto, SOK-Emotion

Lisäksi jaettiin kolme kunniakirjaa ansioituneille työpaikkaohjaajille:
Teemu Auranen, K-Caara Espoo
Eve Laos, HUS ASVIA
Timo Luostarinen, Insinööritoimisto Teknokolmio Oy

Helsingin Jalkapalloklubin henkilöstöpäällikkö Laura Salmi kokee työnsä ”mielettömäksi määräksi mahdollisuuksia”. Sama ajatus näkyy hänen tavassaan toimia työpaikkaohjaajana: Laura Salmi ohjaa opiskelijoita lämmöllä ja rakkaudella ottaen huomioon erilaiset oppijat, mutta myös tiukan vaativasti edellyttäen opiskelijoilta omaa vastuuntuntoisuutta. Intohimoisella otteellaan hän on saanut myös muut ohjaajat ymmärtämään sen, että opiskelijan ohjauksen tulee olla jatkuvaa ja tavoitteellista sekä työtehtävien monipuolisia, jotta pystyy kehittymään alan ammattitaitoiseksi työntekijäksi.
Kinaporin monipuolisen palvelukeskuksen työntekijät Manvi Kandell ja Tiina Vehkalahti ovat iloisia oppilaitosyhteistyön merkityksestä palvelukeskuksen asiakkaille. Työpaikalla käynnistettiin syksyllä 2018 työelämäpedagogiikan kokeilu, joka perustuu siihen, että lähihoitajaopiskelijoiden lisäksi myös heidän opettajansa ovat vahvasti mukana arjen työssä. Teoriaopetus toteutetaan työpaikalla ja pääpaino on työelämässä oppimisessa. Hyväksi koettu malli otetaan käyttöön alkuvuonna 2020 myös kolmessa muussa helsinkiläisessä palvelukeskuksessa.
SOK-Emotion-ketjun Elina Vaalto sai ensimmäisen Stadin eldis -palkinnon, joka myönnetään työnantajalle tai henkilölle, joka on sytyttänyt työelämässä oppimisen liekkeihin. Elina Vaallon innovaatio toiminnallisesta rekrytilaisuudesta mahdollisti 16 uutta työelämässä oppimisen paikkaa, ja hänen innostava ja oppimismyönteinen otteensa tarttui muihin. Hän suhtautui lämpimän kannustavasti opiskelijoihin, joille työnhakutilanne oli jännittävä ja joista moni arasteli suomen kielellä puhumista. Iloinen ja aurinkoinen asenne näkyi myös positiivisessa palautteessa, jota Elina Vaalto antoi hakijoille – myös niille, jotka eivät tulleet sillä kerralla valituiksi.
Teemu Auranen (oik.) K-Caara Espoosta palkittiin ansiokkaana työpaikkaohjaajana. Stadin AO:n autoalan opettaja Janne Kokkarinen (vas.) antaa Teemu Auraselle kiitosta siitä, että hän osaa keskustella ja soveltaa tutkinnon osan sisältötavoitteita käytäntöön ja opiskelijalle sopiviksi. – Teemun rauhallinen, salliva ja ammattitaitoinen ote välittää hyvää oppimisilmapiiriä. Hän tukee ja auttaa kysymystilanteissa ja pyrkii löytämään ratkaisuja, Janne Kokkarinen kuvaa Teemu Aurasen esimerkillistä toimintaa.
Eve Laos työskentelee palveluohjaajana HUS Asviassa ja on erittäin motivoitunut kehittämään työntekijöiden osaamista. Hän on suorittanut myös itse kolme tutkintoa oppisopimuksella ja on esikuva muille maahanmuuttajille. Eve Laos on selkeäsanainen, rauhallinen ja kärsivällinen työpaikkaohjaaja, ja hän tekee tiivistä yhteistyötä opettajan ja koulutustarkastajan kanssa. On hienoa, miten Eve Laos kantaa vastuun ohjauksesta ja huolehtii, että opiskelija pääsee sekä lähiopetukseen että oppimaan monipuolisesti työtehtäviä työpaikalla.
Toimitusjohtaja Timo Luostarisen yritys Insinööritoimisto Teknokolmio Oy tarjoaa suunnitteluassistenttiopiskelijoille oikeita työtehtäviä ja kokonaisymmärryksen rakennusprojekteista. Stadin AO:n teknisen suunnittelun opettaja Merituuli Lehtonen arvostaa pitkää yhteistyötä: – Timolla ja Teknokolmion väellä on riittänyt ymmärrystä ja kärsivällisyyttä eri-ikäisten opiskelijoiden ohjaamiseen. Työpaikalla kannustetaan ja rohkaistaan maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita käyttämään suomen kieltä ja tulokset ovat olleet merkittäviä. Teknokolmio on myös työllistänyt vastavalmistuneita suunnitteluassistentteja.

Teksti: Hannele Häyhä
Kuvat: Tuomas Hakkarainen

Lue lisää:
www.stadinammattiopisto.fi

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi