Stadiosaa.fi

Palvelukeskus Helsinki mahdollistaa yksilöllisen oppimisen

Ammattilaiseksi kasvetaan oppimalla työtehtävien osia, jotka yhdistyvät vähitellen isompien kokonaisuuksien hallinnaksi. Yksilöllisten opintopolkujen myötä työpaikoilla on nykyään monenlaisia oppijoita: yksi etenee salamannopeasti, toinen keskittyy suomen kielen kehittämiseen ja kolmas tarvitsee runsaasti aikaa uusien asioiden omaksumiseen. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa ruokapalveluja yli 500 kohteessa, jotka ovat kouluja, päiväkoteja, monipuolisia palvelukeskuksia ja palvelutaloja. Työnantaja mahdollistaa oppimisen myös niille, jotka tarvitsevat tukea tai verkkaisemman työtahdin.

Nuori nainen kävelee päiväkodin keittiössä silmät loistaen ja ujosti hymyillen. Hän on oppinut valmistamaan salaatteja ja mikä tärkeintä – juuri oikeankokoiset annosmäärät sadalle ruokailijalle. Leipien esillepano on Heidi Sillanpään, 24, mieluisin työtehtävä. Huomenna hän valmistaa ihan itse seitikeiton 26 litran reseptillä. Lounasruoan valmistus jännittää, mutta kiertävä kokki Olga Jakovleva auttaa kun työpaikkaohjaaja Jaana Juura on lomalla.

Heidi Sillanpää rekrytoitiin Palvelukeskus Helsingin oppisopimustyöntekijäksi maaliskuussa 2018. Ruokapalvelutyöntekijän työn ohella Sillanpää suorittaa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa tutkinnon osia ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Määräaikainen, palkkatuettu oppisopimus päättyy maaliskuussa 2020. Heidi Sillanpäällä on synnynnäinen kehityksen viivästymä, mikä näkyy motoriikan ja oppimisen haasteina. Alusta saakka oli selvää työnantajalle ja opettajille, että opiskelija tarvitsee erityistukea.

Oppisopimusaikana Heidi Sillanpää suorittaa kolme tutkinnon osaa ja työskentelee kolmessa erilaisessa ruokapalvelukohteessa. Sillanpää aloitti ensin Mustakiven peruskoulun keittiössä, mutta pian havaittiin, että hänen oli vaikea omaksua ohjeita neljän hengen tiimissä. Siirto yhden työntekijän Päiväkoti Katiskaan auttoi Heidi Sillanpäätä keskittymään oppimiseen. Joulukuun alussa 2019 hän vaihtoi Päiväkoti Kanavaan, jotta saa suoritettua palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot -tutkinnon osan.

– Muista, että keiton valmistus on sinun tehtäväsi, Heidi. Älä anna työkaverin tehdä työtä puolestasi, muistuttaa Stadin AO:n ruokapalvelualan opettaja Minna Tiusanen valkoisissa työvaatteissa. Vasemmalla Palvelukeskus Helsingin oppisopimusopiskelija Heidi Sillanpää ja oikealla kokki Olga Jakovleva.

Työpaikkaohjaajan kärsivällisyys palkitaan

Jokaiselle työelämässä oppijalle nimetään työpaikkaohjaaja, joka opettaa ja ohjaa työtehtävien tekemisessä sekä tavoitteiden saavuttamisessa. Heidi Sillanpään esimies Sari Laaksonen korostaa työpaikkaohjaajan merkitystä erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan arjessa.

− Heidi tarvitsee tavallista enemmän toistoa työtehtävien oppimiseksi ja kysyy yhä uudestaan samoja kysymyksiä. Työpaikkaohjaajan on oltava kärsivällinen ja kannustava, opiskelijaan ei saa hermostua.

Palveluesimies Sari Laaksonen antaa kiitosta kaikille Sillanpään työpaikkaohjaajille: Thi Thuy Vy Vu ja Jaana Juura ovat esimerkillisiä ohjaajia samoin kuin Satu Arstila uudessa toimipaikassa.

Palvelukeskus Helsingissä on huippuhyvät ruokapalveluvastaavat. Heidi on saanut erinomaista ohjausta ja on tärkeää, että hän saa kiinni rutiineista. Onnistumisen edellytys on, että työpaikkaohjaaja ottaa vastuun opiskelijasta ja haluaa opettaa työtehtäviä.

− Jaanan kanssa on kiva työskennellä. Hän neuvoo aina kun tarvitsen apua. Hän on hyvä ohjaaja, Heidi Sillanpää lisää keskusteluun.

Stadin AO:n ruokapalvelualan opettaja Minna Tiusanen vahvistaa vieressä, että Palvelukeskus Helsinki on erityisen koulutusmyönteinen organisaatio. Oppisopimusopiskelijoita on vuosittain noin sata, ja urapolkumalli kannustaa hankkimaan uutta osaamista työn ohessa. Sari Laaksonen ja hänen työparinsa palveluohjaaja Satu Rautaoja nauravat olevansa itsekin ikuisia oppijoita. Laaksonen on suorittanut vähän aikaa sitten johtamisen erikoisammattitutkinnon ja Rautaoja viimeistelee lähiesimiestyön ammattitutkinnon opintoja Stadin AO:ssa.

− On ollut ilo seurata Heidin taitojen kehittymistä. Koko työyhteisön kannustus ja rohkaisu on tärkeää oppimisen edistämiseksi, Satu Rautaoja tiivistää.

Palveluesimies Sari Laaksonen (vas.) ja palveluohjaaja Satu Rautaoja pitävät tärkeänä, että myös erityisopiskelijalle mahdollistetaan monipuoliset työtehtävät. Stadin AO:n opettaja Minna Tiusanen ja oppisopimusopiskelija Heidi Sillanpää ovat tyytyväisiä yhteistyöhön Palvelukeskus Helsingin kanssa.

Moniammatillinen tiimi tukee opiskelijaa ja ohjaajaa

Stadin AO:n opettaja Minna Tiusanen vastaa Heidi Sillanpään opintojen suunnittelusta ja etenemisen seuraamisesta. Aluksi Sillanpäällä oli enemmän lähiopetusta oppilaitoksessa, mutta nyt sekä opetus että ohjaus painottuvat työpaikalle. Heidi Sillanpäälle on laadittu mukautettu arviointi eli hänen osaamisensa arvioidaan yksilöllisesti. Lähtökohtana on, että opiskelija työskentelee aina toisen työntekijän kanssa ja ohjattuna.

Minna Tiusanen iloitsee, miten tarkaksi ja taitavaksi siivoojaksi Heidi Sillanpää on oppinut Jaana Juuran ohjauksessa. Myös tiskaaminen ja salaatinvalmistus ovat opiskelijan vahvuuksia. Oppisopimusaikana Heidi Sillanpää on kehittynyt keittiömotoriikassa sekä käytännön matematiikassa, joten nyt päiväkodin tarjoilukärryissä on juuri oikea määrä astioita.

− Heidin haasteena on työskentelynopeus: hän tarvitsee muita enemmän aikaa työtehtävien tekemiseen. Alkuaikoina Heidi törmäili usein keittiössä, mutta tämä on vähentynyt. 

Työpaikkaohjaajan ja opettajan lisäksi Heidi Sillanpää saa tukea Ammattiopisto Liven työvalmentaja Pirjo Pellikalta sekä Stadin AO:n erityisopettajalta. Pirjo Pellikka tapaa Sillanpään viikoittain työpaikalla ja auttaa häntä muun muassa koulutehtävissä ja työelämätaidoissa. Moniammatillinen tiimi edellyttää saumatonta yhteistyötä työpaikkaohjaajan ja oppilaitoksen toimijoiden kesken.

− Olemme erittäin tyytyväisiä Minnan, Pirjon ja muiden opettajien yhteistyöhön. Oppilaitoksen tarjoama tuki Heidille helpottaa ja auttaa myös työpaikkaohjaajaa, Sari Laaksonen summaa.

Kuvat helpottavat Heidi Sillanpään oppimista, joten hänelle on laadittu havainnolliset työohjeet.

Erityisoppijan seurassa kiire unohtuu

Opettajan ja työvalmentajan kanssa opetellaan rutiinien vahvistamista: huolellinen ennakointi, työsuunnittelu ja työtehtävien kirjaus siivittävät opiskelijan kohti näyttöjä.

− Oletko Heidi muistanut kirjata viikon ruokalistaan, mitä työtehtäviä olet tehnyt? Minna Tiusanen tiedustelee.

Heidi Sillanpää nyökyttää epävarmasti. Ajatukset palaavat huomiseen seitikeittoon, jonka valmistus käydään vielä yhdessä läpi opettajan kanssa.

− Muista, että keiton valmistus on sinun tehtäväsi, Heidi. Älä anna työkaverin tehdä työtä puolestasi. On tärkeää, että saat oppia, opettaja muistuttaa.

Minna Tiusanen katsoo opiskelijaa lämpimästi hymyillen. Heidi Sillanpää purskahtaa nauruun, joka tarttuu kaikkiin läsnäolijoihin. Kenelläkään ei ole kiire: välittävä ilmapiiri sinetöi hetken.

− Olet Heidi loistava asiakaspalvelija. Huomioit kauniisti päiväkodin lapset ja luot positiivisen tunnelman. Tänäänkin mainitsit mukavalla tavalla erään lapsen puputossut, Minna Tiusanen kannustaa.

− Heidi on valoisa persoona ja hymyilee paljon. Hän tuo iloa työyhteisöön, Sari Laaksonen kehuu.

Sinusta on ollut iso apu meille. Kiitos Heidi tärkeästä työpanoksestasi, Satu Rautaoja vahvistaa.

Heidi Sillanpää punastuu ja katsoo poispäin. Häntä hämmentää olla keskipisteenä ja saada palautetta monen ihmisen kuullen. Siirtyminen uuteen työkohteeseen jännittää, sillä edessä on muun muassa makaronin ja riisin keittämisen opettelu. Onneksi tiedossa on monia mukavia asioita, kuten koripallotreenit illalla ja Palvelukeskus Helsingin perinteiset joulukahvit.

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Lue lisää:
Palvelukeskus Helsinki
Essi Vertiö toteutti haaveensa: oppisopimuksella uusi ammatti
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi