Stadiosaa.fi

Kehittyvä autoala tarjoaa uravaihtoehtoja

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Ilkantien toimipaikassa järjestettiin Meet & Greet -työelämätapahtuma 23.1.2020. Autoalan opiskelijat valitsevat osaamisalan yleensä puolen vuoden opiskelun jälkeen, joten tilaisuuden tavoitteena oli esitellä monipuolisia uravaihtoehtoja ammattisuuntautumisen tueksi. Liikuntasalissa kuultiin ensin 1,5 tunnin ajan värikkäitä puheenvuoroja alan työnantajilta, minkä jälkeen opiskelijat pääsivät keskustelemaan heidän kanssaan.

Tapahtumassa oli mukana kymmenen yritystä sekä kutsuttuna puhujana Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg. Stadin AO:n autoalan koulutuspäällikkö Kari Saarelma painotti tervetulosanoissaan työelämäyhteistyön tärkeyttä.

− Yritykset ovat kunniavieraitamme. Opiskelun tavoitteena ei ole ainoastaan tutkinnon suorittaminen vaan ammattitaidon kasvattaminen ja työllistyminen.

Juontajana toiminut Stadin AO:n autoalan opettaja Janne Kokkarinen kannusti opiskelijoita tutustumaan erilaisiin työnantajiin.

− Ole utelias ja ”kaikkiruokainen”: autoala tarjoaa paljon uravaihtoehtoja. Opiskeluaikana on mahdollisuus tutustua erilaisiin työpaikkoihin ja kokeilla monenlaisia työtehtäviä.

Uudet teknologiset innovaatiot ovat autoalan arkea

Autoalan Keskusliiton Jouko Sohlberg palasi juurilleen Ilkantiellä, sillä hänen uransa alkoi 40 vuotta sitten autosähköasentajan tutkinnolla silloisessa Haagan ammattikoulussa. Puheessaan hän nosti esille autoalaan vaikuttavia ilmiöitä, kuten monipuolistuvat energialähteet, ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen. Uudet teknologiset innovaatiot näkyvät voimakkaasti liikennepalvelualan ammateissa.

− Sähköautojen määrä tulee kasvamaan, joten hanki sähkötekniikan osaamista jo opiskeluaikana. Kaikki alan työntekijät osallistuvat jatkuvasti koulutuksiin, sillä tekninen kehitys on niin nopeaa. Auton varaosia tulostetaan 3D-tulostimella ja esimerkiksi applikaatioita on alalla monta miljoonaa, Jouko Sohlberg kuvasi.

Työnantajat rohkaisivat opiskelijoita hakemaan töitä, vaikka ei vielä olisi rautainen ammattilainen.

− Tärkeintä on hyvä asenne ja motivaatio. Täsmällisyys työssä ja työssäkäynnissä on perusedellytys.

Oppisopimus kiinnosti sekä opiskelijoita että työnantajia, joten Stadin AO:n koulutustarkastaja Arja Barolin infopöydän luona oli tungos.

− Nyt on hyvä ajankohta suunnitella joustavaa kesäoppisopimusta. Jos työnantajaa mietityttää oppisopimuksen tekeminen uuden työntekijän kanssa, suosittelen aloittamaan yhteistyön koulutussopimuksella, Arja Baroli kertoo.

− Autoala työllistää noin 48 000 henkilöä ja liikennepalveluala noin 120 000 henkilöä. Opiskelijana sinulla on edessäsi hyvät uranäkymät, kannustaa Autoalan Keskusliiton Jouko Sohlberg.
Ukrainalaistaustainen automekaanikko Ivan Nemesh päivittää osaamistaan Stadin AO:ssa.
− Suomessa on uudempi autokanta kuin Ukrainassa, joten opettelen nykyteknologiaa. Oppisopimus kiinnostaa minua, Nemesh mainitsee koulutustarkastaja Arja Barolille, joka vastaa Stadin AO:n autoalan oppisopimuksista.
Teemu Punkka (vas.) on jo neljännen sukupolven yrittäjä Vallilan Takomossa.
− Otamme mielellämme opiskelijoita työelämässä oppimaan ja kesätöihin, Punkka kertoo Stadin AO:n autoalan koulutuspäällikkö Kari Saarelmalle.
Alppilan Autohuollon kehityspäällikkö Marno Kelo (vas.) tuo terveiset Linnanmäen naapurista:
− Opiskelijat, teitä tarvitaan ja teissä on tulevaisuus. Ottakaa sähköalan opiskelu tosissanne.
Stadin AO:n tuutoriopiskelija Matilda Rantamäki ja opettaja Janne Kokkarinen ovat samaa mieltä.
Suomen Kuljetuslaite Oy:n Jarmo Piekäinen tulee mielellään tapaamaan Stadin AO:n autoalan opiskelijoita.
− Vuosi sitten rekrytoimme oppisopimusopiskelijan, ja hänen opintonsa ovat edenneet hyvin. Oppisopimuksen solmiminen sujui nopeasti ja helposti.
Volvo Finland AB:n Aleksanteri Valtavirta (vas.) ja Sampo Mikkonen neuvovat nuoria:
− Älä turhaan jännitä, kun menet töihin. Hyvin se menee, kunhan pidät selkärangan kunnossa. Keskellä Stadin AO:n autoalan opettaja Janne Kantanen.
Raskone Oy:n korjaamopäällikkö Mikko Timonen kannustaa opiskelijoita työelämässä oppimaan.
− Huollamme ja korjaamme hyötyajoneuvoja, kuten kuorma-autoja ja linja-autoja. Hyvistä mekaanikoista on huutava pula, joten ammattilaisille on tiedossa varma tulevaisuus.
Stadin AO:n autoalan opettaja Eero Saari (keskellä) on mukana Uusi ammatillinen kasvu -hankkeessa, jossa kehitetään oppilaitosten työelämäyhteistyötä. Opiskelijat Lohgman Najjari (vas.) ja Dabaan Mohammed tähtäävät nopeasti töihin: Mohammed on ollut 13 vuotta autoalan yrittäjänä Irakissa.
Rotator Oy:n aluehuoltopäällikkö Timo Kasurinen valmistui Stadin AO:n edeltäjästä Haagan ammattikoulusta vuonna 1985.
− Oppisopimus on hyvä ratkaisu uusien työntekijöiden hankkimiseen. Oppisopimuksella olemme kouluttaneet yrityksemme tarpeisiin sopivan työntekijän.
MAN Center Espoon Janne Silvonen (vas.) ja Jari Riihimäki edustavat raskaan kaluston korjaamoa. Perinteikkäässä ja kansainvälisessä yrityksessä on työskennellyt myös muuan Rudolf Diesel, joka kehitti dieselmoottorin Saksassa vuonna 1897.
Pohjolan Liikenne on aloittanut sähköbussitoiminnan Espoon Leppävaarassa ja Keravalla. Huoltoinsinöörit Timo Tommila (vas.) ja Ville Taipale kertoivat, että ympäristöarvot ovat tärkeitä Pohjolan Liikenteelle.
− Sähköbussin akun lataus kestää 2,5 tuntia, ja yhdellä latauksella ajaa 200 kilometriä.
Autoalan opiskelijat kuuntelivat kiinnostuneina, kun VDL Bus & Coach Finland Oy:n Daniel Ramström (oik.) kertoi uratarinaansa: Stadin AO:sta valmistumisen jälkeen hän on työskennellyt monipuolisesti erilaisissa tehtävissä ja noussut työnjohtajaksi. Vas. Ramströmin kollega Mika Nieminen ja keskellä Stadin AO:n autoalan opettaja Tomi Nyman.
− Automekaanikon työ on mielenkiintoista, vaativaa ja arvostettua. Olemme kuin lääkäreitä, jotka diagnosoivat potilaan ja parantavat vaivan. Olkaa opiskelijat ylpeitä kehittyvästä ammattitaidostanne. Autoalalla on todella hyvät mahdollisuudet opiskella lisää ja sekä syventää että laajentaa omaa osaamistaan, tiivisti MAN Center Espoon Jari Riihimäki.

Tilaisuuden yhteistyökumppanit:
Autoalan Keskusliitto, Alppilan Autohuolto, MAN Center Espoo, Pohjolan Liikenne, Raskone Oy, Rotator Oy, Suomen Kuljetuslaite Oy, Vallilan Takomo, VDL Bus & Coach Finland Oy ja Volvo Finland AB.

Teksti ja kuvat:
Hannele Häyhä


Lue lisää:
Autoalan opiskelu Stadin AO:ssa
Autoalan työnantajat kokoontuivat Ilkantielle
Uusi ammatillinen kasvu -hanke

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi