Stadin ammatti- ja aikuisopiston Ilkantien toimipaikassa järjestettiin Meet & Greet -työelämätapahtuma 23.1.2020. Autoalan opiskelijat valitsevat osaamisalan yleensä puolen vuoden opiskelun jälkeen, joten tilaisuuden tavoitteena oli esitellä monipuolisia uravaihtoehtoja ammattisuuntautumisen tueksi. Liikuntasalissa kuultiin ensin 1,5 tunnin ajan värikkäitä puheenvuoroja alan työnantajilta, minkä jälkeen opiskelijat pääsivät keskustelemaan heidän kanssaan.
Tapahtumassa oli mukana kymmenen yritystä sekä kutsuttuna puhujana Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg. Stadin AO:n autoalan koulutuspäällikkö Kari Saarelma painotti tervetulosanoissaan työelämäyhteistyön tärkeyttä.
− Yritykset ovat kunniavieraitamme. Opiskelun tavoitteena ei ole ainoastaan tutkinnon suorittaminen vaan ammattitaidon kasvattaminen ja työllistyminen.
Juontajana toiminut Stadin AO:n autoalan opettaja Janne Kokkarinen kannusti opiskelijoita tutustumaan erilaisiin työnantajiin.
− Ole utelias ja ”kaikkiruokainen”: autoala tarjoaa paljon uravaihtoehtoja. Opiskeluaikana on mahdollisuus tutustua erilaisiin työpaikkoihin ja kokeilla monenlaisia työtehtäviä.
Uudet teknologiset innovaatiot ovat autoalan arkea
Autoalan Keskusliiton Jouko Sohlberg palasi juurilleen Ilkantiellä, sillä hänen uransa alkoi 40 vuotta sitten autosähköasentajan tutkinnolla silloisessa Haagan ammattikoulussa. Puheessaan hän nosti esille autoalaan vaikuttavia ilmiöitä, kuten monipuolistuvat energialähteet, ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen. Uudet teknologiset innovaatiot näkyvät voimakkaasti liikennepalvelualan ammateissa.
− Sähköautojen määrä tulee kasvamaan, joten hanki sähkötekniikan osaamista jo opiskeluaikana. Kaikki alan työntekijät osallistuvat jatkuvasti koulutuksiin, sillä tekninen kehitys on niin nopeaa. Auton varaosia tulostetaan 3D-tulostimella ja esimerkiksi applikaatioita on alalla monta miljoonaa, Jouko Sohlberg kuvasi.
Työnantajat rohkaisivat opiskelijoita hakemaan töitä, vaikka ei vielä olisi rautainen ammattilainen.
− Tärkeintä on hyvä asenne ja motivaatio. Täsmällisyys työssä ja työssäkäynnissä on perusedellytys.
Oppisopimus kiinnosti sekä opiskelijoita että työnantajia, joten Stadin AO:n koulutustarkastaja Arja Barolin infopöydän luona oli tungos.
− Nyt on hyvä ajankohta suunnitella joustavaa kesäoppisopimusta. Jos työnantajaa mietityttää oppisopimuksen tekeminen uuden työntekijän kanssa, suosittelen aloittamaan yhteistyön koulutussopimuksella, Arja Baroli kertoo.


− Suomessa on uudempi autokanta kuin Ukrainassa, joten opettelen nykyteknologiaa. Oppisopimus kiinnostaa minua, Nemesh mainitsee koulutustarkastaja Arja Barolille, joka vastaa Stadin AO:n autoalan oppisopimuksista.

− Otamme mielellämme opiskelijoita työelämässä oppimaan ja kesätöihin, Punkka kertoo Stadin AO:n autoalan koulutuspäällikkö Kari Saarelmalle.

− Opiskelijat, teitä tarvitaan ja teissä on tulevaisuus. Ottakaa sähköalan opiskelu tosissanne.
Stadin AO:n tuutoriopiskelija Matilda Rantamäki ja opettaja Janne Kokkarinen ovat samaa mieltä.

− Vuosi sitten rekrytoimme oppisopimusopiskelijan, ja hänen opintonsa ovat edenneet hyvin. Oppisopimuksen solmiminen sujui nopeasti ja helposti.

− Älä turhaan jännitä, kun menet töihin. Hyvin se menee, kunhan pidät selkärangan kunnossa. Keskellä Stadin AO:n autoalan opettaja Janne Kantanen.

− Huollamme ja korjaamme hyötyajoneuvoja, kuten kuorma-autoja ja linja-autoja. Hyvistä mekaanikoista on huutava pula, joten ammattilaisille on tiedossa varma tulevaisuus.


− Oppisopimus on hyvä ratkaisu uusien työntekijöiden hankkimiseen. Oppisopimuksella olemme kouluttaneet yrityksemme tarpeisiin sopivan työntekijän.


− Sähköbussin akun lataus kestää 2,5 tuntia, ja yhdellä latauksella ajaa 200 kilometriä.


Tilaisuuden yhteistyökumppanit:
Autoalan Keskusliitto, Alppilan Autohuolto, MAN Center Espoo, Pohjolan Liikenne, Raskone Oy, Rotator Oy, Suomen Kuljetuslaite Oy, Vallilan Takomo, VDL Bus & Coach Finland Oy ja Volvo Finland AB.
Teksti ja kuvat:
Hannele Häyhä
Lue lisää:
Autoalan opiskelu Stadin AO:ssa
Autoalan työnantajat kokoontuivat Ilkantielle
Uusi ammatillinen kasvu -hanke