Stadiosaa.fi

”En olisi minä ilman työkavereita”

− Stadin AO:n rikkaus on moniammatillinen kollegaverkosto

Vietämme työpaikalla kolmasosan arkipäivän tunneista, joten työyhteisön vaikutus heijastuu vahvasti elämäämme. Keskustelut kollegoiden kanssa tuovat vastauksia käytännön kysymyksiin, vahvistavat ammatillista identiteettiä ja virkistävät. Työkavereiden kanssa jaetaan vastuuta, onnistumisia, haasteita ja myös yksityiselämän pohdintoja: lounastauolla saa parhaat vinkit lastenkasvatukseen, autoihin, resepteihin ja matkakohteisiin.

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on yli tuhat työntekijää, joita kaikkia yhdistää halu auttaa opiskelijoita oppimaan ja kiinnostus pedagogiikan kehittämiseen. Moniammatillinen kollegaverkosto on rikkaus ja sekä innostuksen että uutta luovan ihmettelyn moottori. Yhä useampi Stadin AO:n työntekijä ohjaa opiskelijoita aidoissa työympäristöissä ympäri pääkaupunkiseutua, joten säännöllisten kahvi- ja lounashetkien vähentyessä yhteisöllisyys vahvistuu muun muassa WhatsApp-keskusteluryhmissä.

Ammattihuumori luo yhteisöllisyyttä

Muistan edelleen lämmön, jolla minut toivotettiin tervetulleeksi Stadin AO:on uutena työntekijänä elokuussa 2016. Perehdyttäjäni ojensi ensimmäiseksi pussillisen punaviinimarjoja, joita oli poiminut kesämökiltään, katsoi silmiin ja sanoi:

− Onpa mukavaa, että saimme juuri sinut tänne.

Olin aivan tavallinen työntekijä, mutta hän sai minut tuntemaan itseni tärkeäksi ja arvokkaaksi. Sama kunnioitus heijastuu kaikista yksikön jäsenistä: on itsestään selvää, että lounasravintolan 8-paikkainen ruokapöytä katetaan jopa 12 ruokailijalle, jotta kollegat pääsevät yhteisen pöydän ja ennen kaikkea yhteisen keskustelun äärelle.

Stadin AO:ssa olen oppinut, että tehokkuus ja nauru kulkevat käsi kädessä. Tauko rytmittää työskentelyä, virkistää aivoja ja vähentää virheitä. Parhaimmillaan kahvihetket synnyttävät uusia näkökulmia työhön ja kiihdyttävät kollektiivisen endorfiinin virtaamaan. Ammatillinen huumori lisää luottamusta ja sitoo kollegat yhteisöksi: saman arjen jakaminen kutkuttaa nauruhermoja, kuten silloin kun kerroin tapaamisestani oppisopimusopinnot aloittavan kolmekymppisen miehen kanssa. Pilke silmäkulmassa hän tiedusteli opiskelijaryhmän sukupuolijakaumaa:

− Onk kaik jottai karjui? Ei sul mittä romanssi mul ois tarjol?

Mitä Stadin AO:n työntekijät ovat oppineet työkavereiltaan?

Marko Heinonen, hiusalan opettaja ja Stadi tresaa -yrittäjyystiimin jäsen

− Työkaverit ovat voima, joka auttaa jaksamaan silloin, kun omat taidot tai ymmärrys ei riitä. Aiemmin toimin hiusalan yrittäjänä, mutta yhtiökumppanini joutui vaihtamaan alaa allergian vuoksi. Huomasin, että yrittäjyys ei enää innostanut, kun ei ollut toista tasaveroista jakamassa työasioita ja antamassa uusia näkökulmia.

− Opettajaksi siirryttyäni oli työkavereilla vielä suurempi merkitys, koska en ollut ennen toiminut oppilaitoksen hallinnollisessa ympäristössä. Kollegoiden neuvot, rohkaisut ja ihan päivittäinen kanssaeläminen ovat auttaneet minua kehittymään opettajana. Ammatillisia asioita on hyvä pohtia yhdessä, jotta saa laajan ja moniulotteisen kuvan.

− Huumori on tärkeää työyhteisössä, mutta sen käyttö on taitolaji. Kun tuntee kollegat, on helppo valita tilanteeseen sopiva huumorin taso. Yhteiset illanvietot ja vapaa-ajan kohtaamiset työkavereiden kanssa vahvistavat arjensietokykyä.

− En olisi minä ilman työkavereitani.

Hiusalan opettaja Marko Heinonen (vas.) ja rakennusalan opettaja Kalle Vähäkuopus ovat yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijoita Stadi tresaa -tiimissä.

Kalle Vähäkuopus, rakennusalan opettaja ja Stadi tresaa yrittäjyystiimin jäsen

− Hyvät kollegat merkitsevät paljon, työ ei olisi mitään ilman heitä. Rakennusalalla on vahva jakamisen kulttuuri, joten työkavereilta saadut tiedot ja vinkit ovat kullanarvoisia.

− Kun aloitin opettajana, perehdyttäjästäni tuli minulle epävirallinen mentori ja yhteistyö jatkuu edelleen. Olin työskennellyt 15 vuotta rakennusalalla, joten hallitsin oppiaineen mutta oppilaitosmaailma avautui uutena. Kokenut kollega neuvoi ja ohjasi, mitä arvostan suuresti. Yrittäjyystiimissä työskentelen eri alojen asiantuntijoiden kanssa, mikä on opettavaista ja kiinnostavaa.

− Talonrakennuksen opettajilla on aamun kahvitauko puoli kymmeneltä. Porukan yhteishengestä ja huumorista kertoo tuore jekku. Eräs opettaja istuu kahvipöydässä aina tietyssä tuolissa ja kun hän oli lomalla, muut tuunasivat opettajan näköisen nuken istumaan nimikkotuolille jalat pöydällä. Harmitti, etten ollut paikalla kun päähenkilö palasi lomalta ja löysi kaksoisolentonsa.

Kaija Lahti, koulutustarkastaja, oppisopimuspalvelut

− Olen etuoikeutettu ja ihan fiiliksissä, koska saan työskennellä Stadin AO:ssa eri alojen upeiden ammattilaisten kanssa. On ollut huikeaa kurkistaa vaikkapa maskeerauksen, teatterilavastuksen, puualan tai verhoilun saloihin. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä on ollut palaveri esitys- ja teatteritekniikan opettajien kodikkaassa ”mummola”-työtilassa, jossa virkkasin kiikkustuolissa oman palaseni elävään taideteokseen. Kokousten ei todellakaan tarvitse olla läppärien ääressä jöpöttämistä!

− Oma koulutustarkastajien työporukka on mahtava: hauskassa lounasseurassa ideat ja ajatukset lentävät. Viimeksi olen oppinut viisailta kollegoiltani muun muassa kvinoan käyttöohjeita ja sen, että talvellakin voi vallan mainiosti pitää hametta, kun pukee alle villahousut!


Jaana Kuikka, opiskelijatietohallinnon asiantuntijaopettaja, media-ala

− Luonnontieteilijänä olen oppinut valtavasti media-alan työyhteisössä. Täällä toteutetaan isoja projekteja, jotka vaativat tarkkaa suunnittelua ja eri alojen yhteistyötä. Olenkin muuttunut seitsemän vuoden aikana tekijästä suunnittelijaksi kollegoiden ansiosta.

− Stadin AO:ssa on ollut mielenkiintoista ymmärtää, että ammatilliset opettajat ovat tehneet ensin työuran omalla toimialallaan ja vasta sitten tulleet opetustyöhön. Kemian opettajana minulla on selkeä yksi ammatti, mutta kollegoillani on takana yksi tai useampi ura ennen opettajuutta.

− Mielestäni koko henkilökuntaa yhdistää auttamisen halu ja kaikki haluavat edetä kohti yhteistä tavoitetta. Media-alan porukka viihtyy yhdessä myös vapaa-ajalla, ja voimme käydä esimerkiksi lasillisella perjantaina työviikon jälkeen.

Markku Laaksonen, sähköautomaatioalan opettaja

− Olen toiminut kymmenen vuotta yksinyrittäjänä, ja silloin kaipasin seuraa. Stadin AO:ssa arvostan sitä, että on paljon hyviä työkavereita ja kahvihuoneessa iloinen puheensorina. Tosin nykyään puhutaan liian usein työhön liittyvistä muutoksista.

− Työvuosien varrelta nousee mieleen esimies, joka huolehti henkilöstön merkkipäivien muistamisen ja loi hyvää yhteishenkeä. Nyt hän on jo eläkkeellä. Saan työkavereilta apua etenkin Wilman ja muiden tietokonejärjestelmien käyttämisessä. Uusi opetusmalli edellyttää tiivistä yhteistyötä opettajien kesken, mikä on tärkeää.


Tuija Smolander, liikunnan ja työhyvinvoinnin opettaja

− Nuorena minulla oli kokeneempi liikunnanopettajakollega, jonka kanssa työskentely oli yhtä opettavaista kuin olisin suorittanut toisen yliopistotutkinnon. Hän auttoi aina, kaikki järjestyi ja joka tilanteeseen oli ratkaisu. Muistan hänet edelleen hyvin.

− Opettajan työn hektisyydelle on hyvä vastapaino viettää taukoja kollegoiden kanssa. Tiimimme on avoin, puhumme mistä vaan ja nauramme paljon.

− Työhyvinvoinnin ammattilaisena muistutan, että tasapaino nukkumisen, liikunnan, ruokavalion ja harrastusten välillä on jaksamisen perusta. Kolme ensimmäistä tiedetään hyvin, mutta virkistävä harrastus on kuin kirsikka kakun päällä ja auttaa jaksamaan.

Artikkelin pääkuva on otettu koulutustarkastaja Leena Parkkilan (kesk.) eläkejuhlissa huhtikuussa 2019. Stadin AO:n oppisopimuspalveluiden työntekijät muodostivat kunniakujan, jota pitkin kollega siirtyi eläkkeelle.

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Lue lisää:
Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi