Stadiosaa.fi

Postin uramahdollisuudet houkuttavat logistiikan opiskelijoita

Stadin ammatti- ja aikuisopisto kouluttaa osaavia taitajia suoraan työelämään. Opettajat varmistavat, että opiskelijat saavat monipuolisen kuvan oman alan työnantajista ja pääsevät opiskeluaikana työelämässä oppimaan urasuunnitelmiensa mukaisiin kohteisiin. Kevätlukukaudella 2020 logistiikan opettajat käynnistivät viikoittaisen opiskelijaryhmän tutustumiskäynnin työpaikoille. Postin rahtiterminaali osoittautui tuleville kuljetusalan ammattilaisille niin kiinnostavaksi kohteeksi, että suuri osallistujamäärä jaettiin kahdelle vierailukerralle.

On maaliskuinen aamu klo 7.30 Stadin AO:n Holkkitien toimipaikassa. Harmaa taivas ripottelee vettä, mutta oppilaitoksen aula on täynnä hymyileviä kasvoja ja jännittynyttä odotusta. Logistiikan perustutkinnon opiskelijat valitsevat osaamisalaksi joko varastopalvelut tai kuljetuspalvelut, joissa erikoistutaan esimerkiksi linja-auton- tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Alalla on työvoimapula, joten tutkinnon suorittaneet työllistyvät erinomaisesti.

Logistiikan opettaja Päivi Tiirikainen tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa ja ohjaa opiskelijoita työelämässä oppimisen jaksoille. Hän korostaa luottamuksen ja avoimuuden merkitystä: sekä työnantajalla että opiskelijalla saattaa olla epärealistisia odotuksia työelämässä oppimisesta. Opettajan tehtävänä on varmistaa, että kaikilla on yhteinen ymmärrys tavoitteista, käytännöistä ja pelisäännöistä.

Posti on Stadin AO:n pitkäaikainen ja luotettava kumppani logistiikka-alalla. Yhteistyössä on luotu malli, jossa opiskelijoiden kuuden viikon työelämässä oppimisen jakso jakaantuu kolmeen erilaiseen toimintoon: terminaalityö sekä pakettiautonkuljettajan ja kuorma-autonkuljettajan tehtävät.

− Postissa opiskelijat tutustuvat monipuolisesti logistiikan työtehtäviin. Moni opiskelija on työllistynyt koulutussopimuksen jälkeen Postin työntekijäksi, jolloin oppisopimus on hyvä tapa suorittaa tutkinto loppuun työn ohessa, Päivi Tiirikainen kertoo.

Postin kehityspäällikkö Esa Lilja ja oppilaitosyhteistyön koordinaattori Elina Timisjärvi pitävät työelämässä oppimisen jaksoa hyvänä rekrytointikanavana sekä kesätyöhön että vakituisiin työtehtäviin.

− Haluamme panostaa opiskelijoiden laadukkaaseen ohjaamiseen kouluttamalla Postin työpaikkaohjaajia ja näytön arvioijia. On tärkeää, että opiskelijat sekä viihtyvät että oppivat, Esa Lilja korostaa.

− Tavoitteellinen ja suunnitelmallinen yhteistyö selkiyttää myös aikatauluja, Elina Timisjärvi iloitsee.

Stadin AO:n logistiikan opettaja Pauli Brunnila (vas.) tarkistaa, että opiskelijoilla on asianmukaiset varusteet: ilman turvakenkiä ja -takkia ei rahtiterminaaliin pääse.

Työpaikkavierailu on viikon kohokohta

Parikymmentä opiskelijaa sekä opettajat Päivi Tiirikainen ja Pauli Brunnila nousevat Stadin AO:n opetusbussiin, joka suuntaa tällä kertaa Vantaan Viinikkalaan, Suomen suurimpaan Postin rahtiterminaaliin. Linja-autonkuljettajana toimii Hany Abudawoud, jolla on poikkeuksellisen nopea tahti opinnoissa. Hän aloitti logistiikan perustutkinnon suorittamisen toukokuussa 2019, ja valmistuminen häämöttää jo tänä keväänä. Abudawoud on ollut kaksi kuukautta työelämässä oppimassa Helsingin Bussiliikenne Oy:ssä, jonne hänen on tarkoitus työllistyä heti valmistumisen jälkeen.

Opiskelijat katsovat kunnioittavasti Hany Abudawoudia, joka istuu tottuneesti kuskin penkillä ja on muita pidemmällä opinnoissa. Matka alkaa spontaaneilla aplodeilla, kun kuljettaja esittäytyy matkustajille ja kertoo olevansa egyptiläinen.

Tällä kertaa ryhmässä on mukana vain yksi nainen, Suha Rashid. Irakilaistaustainen Rashid on työskennellyt aiemmin elintarviketehtaassa, tarjoilijana ja kampaajana, mutta Suomessa hän halusi vaihtelevampaan ammattiin.

− Minusta on mukava olla ihmisten parissa ja nähdä erilaisia maisemia, joten tähtään linja-autonkuljettajaksi. En tahdo pysyä paikallani, mutta kuljettajana en pitkästy, Suha Rashid nauraa.

Hän ei ole vielä päässyt kokeilemaan linja-auton ajamista, mutta odottaa tätä innokkaasti. Sivusilmällä Rashid seuraa tarkasti kuljettajan toimintaa ja on kiinnostunut, kun opettaja kehuu tai neuvoo Abudawoudia ajon aikana.

− Irakissa vain miehet ovat bussikuskeja, joten perheeni yllättyi uudesta ammatinvalinnastani. Onneksi kaikki suhtautuvat hyväksyvästi ja positiivisesti opintoihini, Suha Rashid hymyilee.

Myös Mohammad Jawid on valinnut kuljetuspalveluiden osaamisalan. Hän muutti Suomeen neljä vuotta sitten Afganistanista ja aloitti logistiikan opinnot syksyllä 2019.

− Stadin AO on hyvä koulu. Opettajat ovat ystävällisiä ja olen saanut paljon kavereita.

Jawid ei ole ollut vielä työelämässä oppimassa, joten häntä kiinnostaa nähdä millainen työympäristö Postin rahtiterminaali on.

− Kuljetusalalla on paljon vaihtoehtoja sen mukaan, haluaako kuljettaa ihmisiä vai tavaroita. On hyvä, että tutustumme uramahdollisuuksiin. Odotan innokkaasti, että pääsen oppimaan työpaikalle. Tiedän, että Posti on luotettava työnantaja.

Suha Rashid opiskelee linja-autonkuljettajaksi Stadin AO:ssa. − Haluan ammatin, jossa ei olla paikoillaan vaan jatkuvassa liikkeessä.

Posti tarjoaa urapolkuja

Posti Kuljetus Oy:n kuljetuspäällikkö Harri Keitaanranta ja tuotantoesimies Juhani Viskari ovat iloisesti yllättyneitä siitä, että terminaalivierailulle on ilmoittautunut ennätysmäärä Stadin AO:n logistiikan opiskelijoita.

− Tiedättekö, miksi Posti on hyvä työnantaja? Työtehtävät ovat monipuolisia, ajoneuvokalusto on uutta, kuljettajat saavat tarvittavan jatkokoulutuksen ja ammattipätevyyden ylläpidosta huolehditaan. Posti on myös varma palkanmaksaja, Harri Keitaanranta vahvistaa.

− Olemme Juhanin kanssa esimerkkejä siitä, miten Postin työuralla voi edetä. Aloitimme kuljettajina Helsingin keskustan Postissa noin 20 vuotta sitten ja olemme molemmat siirtyneet vaativampiin työtehtäviin saman työnantajan palveluksessa.

Posti Kuljetus Oy:n kuljetuspäällikkö Harri Keitaanranta (oik.) kertoo, että Posti on Suomen suurin logistiikan työnantaja. − Kuljetusreittimme perustuvat siihen, että kuljettajat pääsevät aina yöksi kotiin.

Posti Kuljetus Oy:llä on päivittäin liikenteessä 3 200 pakettiautoa, ja Viinikkalan terminaalin kautta siirtyy vuorokaudessa noin 5 500 lavaa rahtia. Opettaja Pauli Brunnila pysähtyy esittelykuvan ääreen:

− Huomaattekos, että Postin kuorma-autossa on jalkalavalaite? Nyt ymmärrätte, miksi opiskelimme laitteen käyttöä koulussa.

Tutustumiskäynti työpaikoille kerryttää myös opettajien ajantasaista tietoa alan toiminnasta. Postissa opettajat ovat kiinnostuneita muun muassa siitä, onko käytössä paperinen vai sähköinen rahtikirja.

Opiskelijat ovat valmistelleet etukäteen kysymyksiä ja esittävät ne rohkeasti: kuka omistaa Postin, miten ulkomaanlähetykset saapuvat Suomeen, millainen palkkataso kuljettajilla on ja voiko kuorma-auton omistaja tarjota palveluitaan Postille?

− Suomen suurin rahtiterminaali on tavaralähetysten läpikulkupaikka: varastoista ja satamista tuodaan lähetyksiä, jotka ohjataan jatkokuljetukseen postinumeron mukaan. Purku- ja lastauslaitureita on 155, ja lähetykset ovat terminaalissa alle vuorokauden, Juhani Viskari esittelee Stadin AO:n opiskelijaryhmälle.

Tuotantoesimies Juhani Viskari (kesk.) Posti Kuljetus Oy:stä muistuttaa, että hyvin suoritettu työelämässä oppimisen jakso johtaa usein kesätyöhön.

”Työ ei sovi laiskalle ja hitaalle!”

Kolmen jalkapallokentän kokoisessa terminaalirakennuksessa kävellään reippaasti ja turvallisuusohjeet huomioiden. Ketterät trukit kiinnittävät opiskelijoiden huomion.

− Tässä työpaikassa on oltava ahkera ja nopea, hidas ja laiska ei pärjää.

Lähetyksissä on postinumeroita ja koodeja, jotka mietityttävät maahanmuuttajaopiskelijoita.

− Pitää osata hyvin suomen kieltä ja Suomen maantietoa, kun ohjaa lähetykset oikeaan paikkaan. Tai ainakin pääkaupunkiseutu on tunnettava hyvin.

Paluumatkalla bussissa on energinen tunnelma. Moni opiskelija kertoo, että on kiinnostunut hakemaan Postiin työelämässä oppimaan.

− Opiskelijan on vaikea hahmottaa työntekoa ennen ensimmäistä työpaikalla käyntiä. Oppilaitoksessa kokeillaan ja harjoitellaan, mutta kun näkee trukkikuskin vauhdin aidossa työympäristössä, ymmärrys syvenee, Pauli Brunnila tiivistää vierailun arvon.

Kun linja-auto kaartaa Stadin AO:n Holkkitien toimipaikan pihaan, opettaja Päivi Tiirikainen käskee opiskelijoiden hiljentyä ja kertoo bussin peruuttamisesta autohalliin.

− Nyt ei kuulu mitään ääntä, kun annamme Hanyn keskittyä vaativaan tehtävään. Iso linja-auto peruutetaan halliin, jossa on ennestään monta autoa. Kun ajetaan valoisasta pimeään tilaan peruuttamalla, on oltava hiljainen vauhti.

Kaksikymmentä silmäparia seuraa herkeämättä, miten linja-auto peruuttaa kapeassa käytävässä suoraan omalle paikalleen. Vakavat ilmeet muistuttavat siitä, että monet opiskelijat kohtaavat saman oppimishaasteen tulevaisuudessa. Kun ajoneuvo on parkissa, bussi täyttyy jälleen aplodeista.

− Hieno suoritus, Hany! Olet hyvä esimerkki muille opiskelijoille, opettajat Päivi Tiirikainen ja Pauli Brunnila kannustavat.

Ennen ruokailua kokoonnutaan luokkaan, jossa jokainen kertoo ääneen mitä oppi vierailun aikana. Moni kuvaa yllättyneensä siitä, että kuljettajat lastaavat itse lähetykset terminaalissa autoon. Lähes kaikki muistavat vinkin, että hyvin suoritettu työelämässä oppimisen jakso voi tuoda kesätyön. Eräs opiskelija kertoo oppineensa, että on kohteliasta syödä tarjottu sämpylä: hän ei tiennyt etukäteen, onko suomalaisessa kulttuurissa parempi ottaa mitä annetaan vai kieltäytyä tarjoilusta.

Stadin AO:n logistiikan opettaja Päivi Tiirikainen iloitsee kuljetusalan monipuolisesta työtarjonnasta. − Työnantajat haluavat usein palkata opiskelijan töihin kesken opintojen. Tutkinnon suorittaminen loppuun on tärkeää opiskelijan tulevaisuuden kannalta, joten joustava oppisopimus on näppärä tapa saada tutkinto valmiiksi työn ohessa.

Jälkikirjoitus: Postin rahtiterminaalin tutustumiskäynnit toteutettiin juuri ennen koronaviruspandemian aiheuttamaa poikkeustilaa. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa siirryttiin etä- ja verkko-opetukseen 18.3.2020. Työelämässä oppijoiden jaksot jatkuvat suunnitellun mukaisesti, jos ei muuta sovita.

Teksti ja kuvat: Hannele Häyhä

Lisätiedot:
Logistiikan opiskelu, Stadin AO
Koulutussopimus ja oppisopimus työelämässä oppimisen muotoina
Holkkitien kaveruksia yhdistää huumori ja kuorma-autot

Stadin AO:n hakutoimisto: tervetuloa opiskelijaksi!

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi