Stadiosaa.fi
Ulla Laurio

Anna kulttuurin nostaa työntekijän potentiaali esiin

Stadin ammatti- ja aikuisopisto järjesti työelämäkumppaneilleen webinaarin 8.9.2020 teemalla ’Kulttuurilla hyvinvointia työyhteisöön’. Tilaisuus liittyi valtakunnalliseen SAKUstars-kilpailuun, jossa ammatillisen koulutuksen opiskelijat näyttävät osaamistaan kulttuurilajeissa kuvataiteesta musiikkiin ja tanssista kirjoittamiseen. Kulttuuripalvelujen suunnittelija Ulla Laurio antoi webinaariosallistujille vinkkejä, miten Helsingin kaupunki inspiroi työelämää.

Usein ajattelemme, että museot, teatterit ja konserttisalit ovat ensisijaisesti paikkoja, joissa nautimme kulttuurista. Ulla Laurio aloitti esityksensä näyttämällä kartan, johon on koottu Helsingin taidemuseon HAM:in lähes 500 ulkoteosta. Kaupungissa on taideteoksia kaikkialla, mutta huomaammeko ne arjessa tai osaammeko pysähtyä aistimaan myös äänimaisemia?

Ulla Laurio on iloinen siitä, että valtaosa Suomen tulevaisuuden taiteilijoista opiskelee Helsingissä. Kulttuuri ei ole pääkaupungin kiiltokuvamainen kuorrute vaan aitoa elämää. Tarkkasilmäinen kulttuurinharrastaja saattaa jopa läkähtyä valtavan tarjonnan keskellä.

Taide on keskustelun muoto ja vahvistaa taitoja, joilla navigoimme tulevaisuuden maailmassa.

Suomalaisen kulttuurin saavutettavuus ja tasa-arvoisuus tekevät Ulla Laurion tyytyväiseksi. Monissa maissa konsertti- tai teatteriliput ovat niin arvokkaita, että pienipalkkaisilla ei ole varaa ostaa niitä.

Yllätyn jatkuvasti siitä, miten korkeatasoista katutaidetta Helsingissä näkyy. On tärkeä myös muistaa, että kirjastot ovat todellisia kulttuurikeskuksia.

Taide työelämän kehittäjänä

Ulla Laurio kysyy, millaisia ominaisuuksia työelämä edellyttää työntekijöiltä. Hän nostaa esiin ammattitaidon ohella taipuisuuden, luovuuden, empatian ja vuorovaikutuksen, jotka kaikki vahvistuvat taide- ja kulttuurikokemusten myötä. Taiteilijoiden osaaminen tulisi saada käyttöön kaikilla eri aloilla.

Kulttuuri auttaa nostamaan esiin työntekijöiden aidon potentiaalin.

Toisaalta Laurio kuvaa taiteeseen liittyvää kaaosta, joka katsojan tai kokijan on järjestettävä.

− Tulipalossa selviävät ne, jotka ovat tiedostaneet hätäpoistumisreitin. Taide tarjoaa turvallisen ympäristön, jossa kaaoksen saa hallintaan.

− Taide myös auttaa meitä kohtaamaan ja muuttamaan tulevaisuuden. Annetaan taiteelle ja taiteilijoille mahdollisuus toisenlaisten tulevaisuuksien näyttämiseen.

Luolamiesten maalaukset tuhansien vuosien takaa muistuttavat, että jokaisella ihmisellä on tarve itseilmaisuun ja yhteisöllisyyteen. Miten saamme tämän hyödynnettyä työpaikoilla?

− Taide yhdistää menneen, nykyhetken ja tulevan. Mielestäni on lohdullinen ajatus, että ihminen on luova, kunhan hänelle annetaan siihen mahdollisuus, Ulla Laurio pohtii.


Teksti ja kuva: Hannele Häyhä

Lue lisää:
HAM, julkisen taiteen kartta
Stadin AO työelämälle
Stadi osaa -blogi: Kulttuurilla hyvinvointia työyhteisöön
Stadi osaa -blogi: Yhteiset tauot lisäävät tiimin nokkeluutta ja tuottavuutta – Minna Huotilainen
Stadi osaa -blogi: Mikä motivoi millenniaaleja? – Atte ja Karoliina Mellanen
Stadi osaa -blogi: Taide virkistää palvelutalon asukkaita ja työntekijöitä – Riikka Kastu ja Katja Lauronen

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi