Stadiosaa.fi
Riikka Kastu ja Katja Lauronen

Taide virkistää palvelutalon asukkaita ja työntekijöitä

Ammatillisiin perustutkintoihin sisältyy viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen kokonaisuus, jossa on myös taiteen ja luovan ilmaisun opintoja. Parhaimmillaan taideopinnot yhdistyvät opiskelijan ammattialaan ja tarjoavat uusia näkökulmia tulevaisuuden työuralle. Stadin ammatti- ja aikuisopisto on luonut Kannelmäen palvelukeskuksen kanssa uudenlaisen mallin, jossa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden taiteen ja luovan ilmaisun opinnot toteutetaan työpaikalla.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston asiakkuudet-tiimi järjesti 8.9.2020 webinaarin teemalla ’Kulttuurilla hyvinvointia työyhteisöön’. Työelämäkumppaneille suunnatussa seminaarissa Kannelmäen palvelukeskuksen vastaava ohjaaja Katja Lauronen sekä Stadin AO:n taideaineiden ja luovan ilmaisun opettaja Riikka Kastu kertoivat webinaariosallistujille yhteistyömallista, jossa opettajat ja opiskelijat rikastavat ikääntyneiden arkea taiteella.

− Sosiaali- ja terveysalan opiskeluun sisältyy runsaasti työelämässä oppimista. Uudella opiskelijoilla ei ole mielikuvaa, millaisia työympäristöjä alalla on ja ajatus ensimmäisestä työelämässä oppimisen jaksosta jännittää etukäteen. Kun viemme opiskelijat jo opintojen alussa aitoon työympäristöön luomaan taidetta, he tutustuvat samalla työpaikkaan ja sen työtehtäviin, opettaja Riikka Kastu kertoo.

− Opiskelijoiden taide- ja kulttuuriyhteistyö tarjoaa virkistystä ja uusia näkökulmia sekä palvelukeskuksen asukkaille että työntekijöille. On ehdottoman tärkeää, että jokainen saa nauttia arjen kulttuurielämyksistä myös ikääntyneenä, Katja Lauronen jatkaa.

Riikka Kastun mukaan yhteistyön tekee helpoksi se, että Kannelmäen palvelukeskuksen viikko-ohjelmaan on integroitu opiskelijoiden taideopintoja. Kun kalenterissa on valmiiksi tilaa, on opettajan ja opiskelijoiden mielekäs suunnitella toimintaa ja tuntea samalla muut aktiviteetit, joita asukkaille tarjotaan.

Nollabudjetillakin voi tehdä ihmeitä

Aktiivinen ja nauravainen kaksikko on ollut mukana ideoimassa ja toteuttamassa uudenlaisia aktiviteetteja senioreille, kuten speed dating, mummodisco ja ikäihmisten Talent-kykykilpailu. Yhteistyöverkostoon kuuluu muun muassa rock-klubi Tavastia, ja palvelutaloissa on esiintynyt niin Paula Koivuniemi kuin Scandinavian Hunks -tanssiryhmä.

Tavoitteena on myös eri-ikäisten ihmisten yhdistäminen, mikä toteutuu vuosittaisessa Sukupolvisäpinät-tapahtumassa. Kyläyhteisöjuhlassa on mukana päiväkoteja, vanhusten palvelutaloja sekä alueen yrityksiä ja muita toimijoita.

Iso kiitos kuuluu Helsingin kaupungille, joka mahdollistaa kulttuurin tuomisen vanhusten arkeen ja työpaikoille, Katja Lauronen vahvistaa.

Yhteistyö oppilaitoksen kanssa on hyvä esimerkki siitä, että nollabudjetillakin voi tehdä ihmeitä. Rahan sijaan tarvitaan luovuutta ja asennetta.

Mikä on merkityksellisempää kuin ihmisen vahvuuksien hyödyntäminen elämän loppuun asti? Kannelmäen palvelukeskuksessa tuemme asukkaiden itseilmaisua myös ammatillisen osaamisen suhteen. Pitkän työuran jälkeen on arvokasta, että eläkeläinen saa mahdollisuuden loistaa ja näyttää oman potentiaalinsa. Esimerkkinä asukkaamme julkaisevat lehden neljä kertaa vuodessa, mikä tarjoaa kulttuurikokemuksia sekä tekijöille että lukijoille.

Työelämäwebinaarin osallistujat kommentoivat esityksen aikana, että haluavat osallistua vanhuksina juuri tällaiseen Riikka Kastun ja Katja Laurosen kuvaamaan toimintaan. Mikä on työparin positiivisen hengen salaisuus?

− Onnistuminen käynnistyy avoimessa ilmapiirissä. Kaikki tietävät, että moka on lahja, mutta epäonnistumiselle on annettava myös tilaisuus, Katja Lauronen vinkkaa.

− Ikääntyneet kaipaavat aivan samoja asioita kuin nuoremmatkin. Läsnäolo, kuuntelu ja arjessa myötäeläminen voivat nostaa esiin luovuuden mahdollisuuksia, Riikka Kastu muistuttaa.

− Periaatteenani on, etten koskaan sano heti ’ei’. Suosittelen tätä muillekin, nauraa Katja Lauronen.

Kiinnostuitko? Tiedustele oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksia Stadin AO:n asiakkuusvastaavilta: asiakkuudet-tiimin yhteystiedot.

Teksti ja kuva: Hannele Häyhä

Lue lisää:
Stadi osaa -blogi: Kulttuurilla hyvinvointia työyhteisöön
Stadi osaa -blogi: Yhteiset tauot lisäävät tiimin nokkeluutta ja tuottavuutta – Minna Huotilainen
Stadi osaa -blogi: Mikä motivoi millenniaaleja? – Atte ja Karoliina Mellanen
Stadi osaa -blogi: Anna kulttuurin nostaa työntekijän potentiaali esiin – Ulla Laurio

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi