Stadiosaa.fi

Oman alan työpaikka käynnistää onnistumiskierteen

Meillä jokaisella on kokemusta siitä, miten ensimmäinen työpaikka johtaa seuraavaan ja ammattitaidon kehittymisen hyvä kierre käynnistyy työkokemuksen myötä. Monen maahanmuuttajan haasteena on työllistyminen oman alan tehtäviin tai ylipäätään työpaikan löytäminen. Stadin osaamiskeskus tarjoaa ammatillista koulutusta, työllistymispalveluita ja kieliopintoja helsinkiläisille maahanmuuttajille. Irakilaistaustaiselle Mustafa Al-Abedille osaamiskeskus on ollut väylä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinto-opintoihin Stadin ammatti- ja aikuisopistossa sekä kesätyöhön Korkeasaaressa.

Haastattelu on tehty kesällä 2020, jolloin Mustafa Al-Abedi työskenteli Korkeasaaressa.

Millaista on työntekijän arki, kun ympärillä on 150 eläinlajia ja kauniit Helsingin merimaisemat? Korkeasaareen johtavan sillan toisella puolella odottaa hymyilevä mies. Yksi syy kausityöntekijä Mustafa Al-Abedin hymyyn on työpaikka, joka löytyi pitkän etsimisen jälkeen Korkeasaaresta. Onnenpotkulta työ tuntuu erityisesti siksi, että se liittyy hänen kiinteistöalan opintoihinsa. Kesätyö on tuonut myös uusia ystäviä.

Alun perin irakilainen Al-Abedi saapui Suomeen Saudi-Arabiassa sijainneen pakolaisleirin kautta vuonna 1995. Koulunkäynti kotimaassa tyssäsi 5. luokkaan, ja pakolaisleirillä ehti vierähtää noin neljä vuotta. Suomessa opinnot kuitenkin jatkuivat peruskoulun kautta puusepän tutkintoon.

− Valmistumisen jälkeen olen työskennellyt erilaisissa tehtävissä ja enimmäkseen vanhusten hoivatyössä. Siihen minulla ei tosin ole koulutusta. Työskentelin monessa eri työpaikassa ja minulla oli useita työnantajia. Lopulta päätin opiskella uuden ammatin ja aloitin viime vuonna kiinteistöalalla Stadin osaamiskeskuksessa, Mustafa Al-Abedi kertoo.

Tämän jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Al-Abedi on edennyt puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinto-opiskelijaksi Stadin ammatti- ja aikuisopistoon ja kesätyö Korkeasaaressa valaa uskoa tulevaan.

− Olen edelleen ihan innoissani, kun tulen aamulla töihin. Aluksi tietysti myös väsytti, mutta nyt kun työstä on tullut rutiini, niin se helpottaa. Aina kun aloittaa jotain uutta, niin vähän pelottaa, että onnistuuko vai ei. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin hyvin, Al-Abedi kertoo tyytyväisenä. 

Korkeasaari ja Stadin osaamiskeskus yhteistyössä

Korkeasaari levittäytyy 22 hehtaarin alueelle, jonka hoitaminen kuului kausityöntekijänä Mustafa Al-Abedin tiimin työnkuvaan. Suurimpana haasteena olikin alkuun valtavan työmaan haltuunotto. Kun kartta alkoi olla hallinnassa, tuntuivat muutkin asiat helpommilta.

− Korkeasaari oli tuttu minulle ennen töiden aloittamista, mutta aluksi oli vaikea tietää kaikkia paikkoja. Aamut ovat yleensä kiireisiä ennen asiakkaiden saapumista. Me keräämme ja lajittelemme roskia ja huolehdimme, että grillipaikat ovat valmiita asiakkaita varten. Päivällä teimme kaikenlaista yhteistyötä puutarhurien kanssa.

− Korkeasaaresta eivät työt tosiaan lopu, vahvistaa kiinteistö- ja ympäristöhoidon johtaja Hanna Kurki, joka vastaa sekä alueen että kiinteistöjen ylläpidosta. Al-Abediin hän ehti tutustua hyvin kesän aikana.

− Mustafa on aivan loistava tyyppi. Ensinnäkin hän on luonteeltaan sellainen, että sopii aluehuoltajan tehtävään erittäin hyvin, koska hän on tarkka ja huomaa paljon asioita. Lisäksi hän haluaa tehdä töitä ja tykkää, että asiat ovat järjestyksessä. Hänelle ei tarvitse koko ajan sanoa, mitä pitää tehdä vaan hän on hyvin oma-aloitteinen. Hänestä on erittäin hyvät kokemukset.

Myös aiemmat osaamiskeskuksen kautta tulleet kausityöntekijät saavat Kurjelta kiitosta ja yhteistyön Stadin osaamiskeskuksen kanssa toivotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Me haluamme monimuotoisuutta myös työelämän puitteissa. On hyvä, että on ihmisiä kaikenlaisista taustoista. Meillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä, olemme saaneet tänne hyviä ja mukavia ihmisiä töihin, ja myös ystävyyssuhteita on solmittu.

Hyvä ilmapiiri kannustaa onnistumaan

Vaikka suuren Wille-traktorin ohjaaminen jännitti aluksi Mustafa Al-Abedia, niin enää ei ohjaamon puikoissa huimaa.

− Itse laite ei pelottanut vaan sen ajaminen ympäristössä, joka vilisee lapsia ja eläimiä. Nyt tuntuu jo ihan mukavalta ajaa traktorilla, mutta pitää tietysti olla tosi varovainen. Olen onneksi saanut käsitellä täällä Korkeasaaressa niin paljon koneita ja traktoreita, että tuntuu, että voisin käyttää niitä jo silmät sidottuina, Al-Abedi naurahtaa.

Arvokkaan työkokemuksen lisäksi parasta kesätyössä ovat Al-Abedin mukaan työkaverit. Työilmapiiri vaikuttaa paljon siihen, miten työtehtävissään menestyy.

Työ on työ, se voi olla helppoa tai vaikeaa, mutta jos työpaikalla on mukavia ihmisiä, silloin työssäkin onnistuu. Huono ilmapiiri rajoittaa työssä onnistumista. Täällä sekä pomot että työkaverit ovat kaikki tosi mukavia ja ystävällisiä.

Kun pesti Korkeasaaressa päättyy, Al-Abedi jatkaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinnon suorittamista. Korkeasaaren kanssa on keskusteltu jo jatkomahdollisuuksista.

Al-Abedi on oppinut nauttimaan Korkeasaaren erityispiirteistä. Lempiasioiksi ovat muodostuneet aikaiset aamut ja niiden erityinen tunnelma, jolloin hiljaisuudessa kuulee eläinten ääniä. Harva pääsee työpäivänsä aikana tervehtimään karhuja lähietäisyydeltä, turvaverkon suojissa toki.

Teksti ja kuva: Heidi Rostén

Lue lisää:
Stadin osaamiskeskus
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, Stadin AO

Heidi Rostén

Heidi Rostén

Kirjoittaja työskentelee viestintäsuunnittelijana Stadin osaamiskeskuksessa.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi