Stadiosaa.fi

MPK-yhteistyö vie turvallisuusalan opiskelijat arvotilaisuuksiin

Maanpuolustuskoulutusyhdistys on käynnistänyt vahvan yhteistyön Stadin ammatti- ja aikuisopiston turvallisuusalan kanssa. Opettaja Peter Söderströmin johdolla opiskelijat ovat päässeet työskentelemään arvovaltaisissa tilaisuuksissa, jotka avaavat nuorten silmiä uusille uranäkymille ja tarjoavat pääsyn Ritarihuoneen kaltaisiin uniikkeihin kohteisiin.

Maria-Helena Mononen, Siiri Muronranta ja Masuma Sandi opiskelevat turvallisuusalan perustutkintoa Stadin AO:n Teollisuuskadun toimipaikassa. Kolmikko viihtyy hyvin oppilaitoksen liikuntasalissa, jossa ylläpidetään fyysistä kuntoa sekä harjoitellaan muun muassa voimankäyttötilanteita. Päivittäinen aktiivisuus on tärkeää tulevien turvallisuusalan ammattilaisten arjessa.

Opettaja Peter Söderström kiittää saliin kokoontuneita opiskelijoita oma-aloitteisesta ja hyvästä työstä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) seminaarissa, jossa he vastasivat aulapalveluvuoroista yhteensä kuuden opiskelijan ja kahden opettajan tiimissä. Tilaisuuden osallistujien joukossa oli maan ylimpiä turvallisuusviranomaisia sekä poliitikkoja, joten tehtävä oli hyvin erityislaatuinen.

− Moni turvallisuusalan ammattilainen toimii aulapalveluissa, vaikka tämä ei tule ensimmäiseksi mieleen alan työtehtävistä. Asiakaspalveluhenkisyys ja rohkeus erilaisten ihmisten kohtaamiseen ovat tärkeitä taitoja. Usein aulapalvelun työntekijä tuntee toimipaikan henkilökunnan ja häneltä odotetaan vastausta kaikkiin kysymyksiin, opettaja Peter Söderström naurahtaa.    

Maria-Helena Mononen, Siiri Muronranta ja Masuma Sandi sekä turvallisuusalan opettaja Peter Söderström valitsivat kuvauspaikaksi oppilaitoksen liikuntasalin, joka on ahkerassa käytössä.

MPK:n tilaisuuden suunnittelu aloitettiin Stadin AO:ssa hyvissä ajoin. Söderströmin lisäksi toteutukseen osallistuivat turvallisuusalan opettajat Erkki Heiskanen ja Sirpa Lehtimäki sekä ruotsin ja englannin kielen opettaja Tiina Jussila, joiden tuella opiskelijat valmistautuivat seminaarivieraiden kohtaamiseen. Aluehallintoviraston tiloihin käytiin tutustumassa etukäteen ja muun muassa viestintävälineiden toimintaa harjoiteltiin yhdessä.

Aulapalvelussa opiskelijat vastaanottivat vieraat ja tarkistivat heidän henkilöllisyytensä, huolehtivat naulakosta sekä opastivat tiloissa liikkumisessa. Korona-aikana opiskelijoiden tehtävänä oli myös käsidesin esillepano sekä kasvomaskien jakaminen. Lisäksi tiimi varmisti tilaisuuden palo-, pelastus- ja turvallisuusohjeet sekä seminaarin toteutumisen arvokkaan hengen mukaisesti.

Turvallisuusalan opiskelijan tehtävänä on muun muassa tarkistaa seminaarivieraan henkilöllisyys ja antaa hänelle nimikyltti.

Toiminnallinen opiskelu innostaa

Opiskelijat Maria-Helena Mononen, Siiri Muronranta ja Masuma Sandi ilmoittautuivat vapaaehtoisesti seminaarin työryhmään. Kyseessä oli ensimmäinen turvallisuusalan käytännön työtehtävä, johon he osallistuivat.

− Etukäteen jännitin, osaanko käyttäytyä arvovaltaisessa tilaisuudessa kuten pitää ja pärjäänkö ruotsin- ja englanninkielisessä asiakaspalvelussa. Kun olimme paikan päällä, aika meni todella nopeasti ja kaikki sujui hyvin, Siiri Muronranta kuvaa elävästi.

Tilaisuuden asukoodina oli puvun takki, suorat housut ja mustat kengät. Nuoret naiset käyttivät ensimmäistä kertaa Stadin AO:n turvallisuusalan lainapukuja.

− Puku päällä tuli tunne, että olen turvallisuusalan ammattilainen ja siisti pukeutuminen on osa ammattitaitoa. Seminaaripäivä laajensi ymmärrystäni alan työtehtävistä ja uramahdollisuuksista, Siiri Muronranta jatkaa.

Kolmikko kertoo, että hyvä turvallisuusalan työntekijä on rauhallinen, rento ja helposti lähestyttävä. Etenkin aulapalveluissa on rohkaistuttava puhumaan ihmisille ja oltava valmis auttamaan, minkä lisäksi on hyötyä muun muassa tarkkaavaisuudesta.

Saimme selkeän ja hyvän ohjeistuksen seminaarin aulapalvelutyöhön. Paikalla oli koko ajan myös opettaja huolehtimassa kokonaisuudesta, mikä tuntui mukavalta.

Opiskelijat innostuivat toiminnallisesta ja työelämälähtöisestä oppimisen tavasta.

− Oli mielenkiintoista suunnitella tapahtumaa etukäteen ja opimme todella paljon lyhyessä ajassa. Haluamme olla mukana myös seuraavissa tilaisuuksissa, Masuma Sandi vahvistaa.  

– Tumma työpuku vahvistaa ammatti-identiteettiä, turvallisuusalan opiskelijat kertovat.

Oppilaitosyhteistyöllä varmistetaan tulevaisuuden tekijät

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK tarjoaa kansallisen turvallisuuden koulutuspalveluita. Valmiuspäällikkö Pasi Raatikainen on tyytyväinen yhteistyöhön Stadin AO:n kanssa ja näkee oppilaitosyhteistyön merkityksen tärkeänä kaikille alan toimijoille, sillä opiskelijat ovat tulevaisuuden työntekijöitä.

− Opiskelijoiden on kerrytettävä työelämäkokemusta ennen valmistumista. Työnantajalle oppilaitos tarjoaa rekrytointiväylän.

Turvallisuusalan opiskelijoiden työelämässä oppiminen MPK:n seminaarissa synnytti positiivista palautetta sekä osallistujilta että järjestäjiltä.

− Yhteistyö oli juuri sellaista mitä toivoimme ja jopa ylitti odotuksemme. Opiskelijat olivat fiksuja, edustavia ja taitavia asiakasrajapinnassa. Olemme iloisia, että saamme toimia Stadin AO:n turvallisuusalan osaajien kanssa myös tulevaisuudessa, Pasi Raatikainen kiittää.

Peter Söderström on tyytyväinen myös laajempiin koulutuksen yhteistyömahdollisuuksiin: opiskelijat voivat osallistua lähitulevaisuudessa esimerkiksi MPK:n kalliosuojakurssille ja saada siitä opintosuorituksia.

Stadin AO:n turvallisuusalan koulutuspäällikkö Helena Lehtinen iloitsee MPK:n tarjoamista mahdollisuuksista alan opiskelijoille. Työelämässä oppiminen varmistaa, että opiskelijat saavat juuri sellaisen osaamisen, jota työnantajat tarvitsevat.

Kiitos luottamuksesta, MPK, että olemme saaneet huolehtia tärkeiden tilaisuuksienne turvallisuudesta. Opiskelijat kasvavat vastuulliseen rooliin työtehtävien kautta, ja jokainen työkokemus vahvistaa opiskelijoiden ammattitaitoa.

− Loppuvuonna opiskelijamme ovat MPK:n tilaisuuksissa Tuusulassa sekä Ritarihuoneella Helsingissä. Stadin AO:n turvallisuusalan opiskelijana pääset profiloitumaan arvotilaisuuksien ammattilaiseksi, opettaja Peter Söderström vinkkaa.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (keskellä) oli yksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen seminaarin arvovaltaisista esiintyjistä.

Teksti: Hannele Häyhä
Kuvat: Peter Söderström

Lue lisää:
Turvallisuusala, Stadin AO
Turvallisuusalan opettaja työvaihdossa lentokentällä
Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi