Stadiosaa.fi

Helsingin pelastuslaitos palkittiin vuoden työelämäkumppanina

Vuonna 2011 käynnistynyt oppisopimusyhteistyö Stadin ammatti- ja aikuisopiston sekä Helsingin pelastuslaitoksen kanssa on loistava esimerkki siitä, miten työnantaja mahdollistaa henkilöstölle palkallisen täydennyskoulutuksen työn ohessa. Pelastuslaitos on myös halutuin työelämässä oppimisen paikka Stadin AO:n ensihoidon opiskelijoiden keskuudessa. Helsingin pelastuslaitos on valittu Stadin AO:n vuoden 2020 työelämäkumppaniksi kiitoksena hyvästä ja kehitysmyönteisestä työstä oppimisen edistämiseksi.

Helsingin pelastuslaitos on työpaikka, jossa riittää säpinää: vuodessa on noin 60 000 ensihoitotehtävää ja vajaat 10 000 pelastustehtävää. Ensihoitomestari Nils Vikström selventää, että enemmistö 500 työntekijästä on pohjakoulutukseltaan pelastajia, jotka ovat suorittaneet lisäksi lähihoitajan tutkinnon ensihoidon osaamisalalla. Stadin AO:n oppisopimuskoulutuksessa pelastaja hankkii vuodessa ensihoitajan osaamisen. Malli käynnistyi vuonna 2011, jolloin uusi ensihoitoasetus edellytti pelastajalta lähihoitajan tutkintoa.

− Oppisopimus on meille täysosuma. Vuosien aikana olemme luoneet oppimiskokonaisuuden, jossa opiskelijalla on keskimäärin kaksi lähiopetuspäivää viikossa ja muun ajan hän työskentelee ensihoidon tehtävissä eri yksiköissä, Nils Vikström kertoo.

Stadin AO:n koulutuspäällikkö Mari Pohjanpelto on erityisen tyytyväinen Helsingin pelastuslaitoksen oppilaitosyhteistyöhön myös haastavana korona-aikana.

− Kaikki ensihoidon opettajat kehuvat Helsingin pelastuslaitoksen toimintaa ja yhteyshenkilöitä. Henkilöstö mahdollistaa oppimisen monella eri tasolla ja arvostamme myös sitä, että opettajiimme otetaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Olemme ylpeitä, että saamme kouluttaa yhdessä ensihoitajia tärkeään työhön, Mari Pohjanpelto kuvaa.

Ensihoidon opettaja Sanna Aivio vastaa oppisopimusopiskelijoiden opinnoista ja ohjaamisesta. Hän on vaikuttunut siitä, miten työnantaja tukee tarvittaessa lähiopetuspäivien sisältöjen suunnittelussa sekä toteutuksessa. Tänä vuonna on ollut ennätyksellisesti 25 oppisopimusopiskelijaa, mikä kertoo työnhakijoiden kiinnostuksesta pelastuslaitosta kohtaan.

− Yhteistyö on mutkatonta puolin ja toisin. Pelastuslaitoksen yhteyshenkilöt ovat poikkeuksellisen avuliaita ja vahvasti mukana koulutuksen eri vaiheissa. Työpaikkaohjaus on järjestetty ammattitaitoisesti, mikä näkyy myös hyvissä oppimistuloksissa, Sanna Aivio nostaa esiin.

Laadukas työpaikkaohjaus kantaa pitkälle

Vuosien aikana yhteistyö on kehittynyt, ja pedagogiseen suunnitteluun on panostettu vahvemmin myös työpaikalla. Nauraen Nils Vikström muistelee alkuaikoja, jolloin opiskelijoiden työvuoroja ja lähipäivien aikatauluja ei huomattu yhdistää samaan kalenteriin.

− Kun opiskelija tulee lähiopetukseen suoraan ambulanssista, jossa on ollut edelliset 24 tuntia, on ymmärrettävää, että pää kopsahtaa pulpettiin.

− Panostamme työpaikkaohjaukseen ja järjestämme ohjaajille säännöllisesti tapaamisia. Valmistuneet ryhtyvät työpaikkaohjaajiksi seuraaville opiskelijoille, jolloin heillä on omat opinnot tuoreessa muistissa. Työelämässä oppijoiden osalta haluamme tarjota kaikille lämpimän vastaanoton, sillä hyvä alku kantaa pitkälle.

Helsingin pelastuslaitos on mieluinen työelämässä oppimisen paikka alan opiskelijoille, sillä hälytystehtäviä on runsaasti eikä opiskelijan tarvitse ”istua ja odottaa”. Ensihoitomestari Janne Vierikko on ylpeä työpaikan saamasta hyvästä opiskelijapalautteesta, jonka hän uskoo kertovan työpaikan mutkattomasta ja oppimismyönteisestä yhteishengestä.

− Nostan hattua pelastuslaitoksen henkilöstölle, joka ohjaa mielellään opiskelijoita ja on luonut yhdessä vastaanottavaisen kulttuurin. Oppilaitosyhteistyö tarjoaa meille mahdollisuuden pysyä ajan hermolla alan opetuksessa, kiitos Stadin AO:n opettajille sujuvasta ja hyvästä yhteistyöstä, Janne Vierikko tiivistää.

Koko työyhteisö on sitoutunut ohjaamiseen

Ensihoidon opettaja Johanna Sopanen kertoo, että vuosittain Helsingin pelastuslaitoksella on 50−60 opiskelijaa työelämässä oppimassa. Opiskelijat viihtyvät työpaikalla niin hyvin, etteivät haluaisi palata oppilaitokseen jakson jälkeen.

− Koko työyhteisö on aidosti sitoutunut ohjaamiseen, joten opiskelijalle on rikkaus nähdä erilaisia ammattilaisia työssään. Vaikka opiskelijalta vaaditaan vastuullisuutta ja omatoimisuutta, on pelastuslaitos opiskelijoiden suosikkikohde, Johanna Sopanen korostaa.

− Olen tehnyt Stadin AO:n ja Sanna Aivion kanssa tiivistä yhteistyötä pitkään. Sanna on aina valmis auttamaan ja muuttamaan suunnitelmaa tarpeen mukaan, kymmenen pistettä hänelle. Parempaa kumppania ei voisi olla. Aina on löytynyt yhteinen sävel ja kaikki on järjestynyt hienosti.

− Olemme otettuja, että Helsingin pelastuslaitos sai Stadin AO:n työelämäpalkinnon. Tämä oli hieno yllätys ja ilonpilkahdus koronakriisin keskelle, kiittää Nils Vikström.


Teksti: Hannele Häyhä
Kuva: Helsingin pelastuslaitos


Lue lisää:
Stadin AO:n työelämäpalkinnot 2020
Opiskele ensihoitajaksi
Helsingin pelastuslaitos

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi