Stadiosaa.fi

ISS Palvelut Oy:n Marja Ahoselle työpaikkaohjaajan kunniamaininta

Työelämässä oppiminen on tärkeässä roolissa ammatillisen tutkinnon suorittamisessa. Työpaikkaohjaaja on alan ammattilainen, joka ohjaa opiskelijaa työpaikalla, auttaa oppimistavoitteiden saavuttamisessa ja tukee kehittymistä taitavaksi työntekijäksi. Stadin ammatti- ja aikuisopiston ehdokas palvelupäällikkö Marja Ahonen ISS Palvelut Oy:stä palkittiin kunniamaininnalla Suomen Oppisopimusosaajat ry:n valtakunnallisessa kilpailussa.

Stadin AO:n koulutustarkastaja Jani Viitala on toiminut aiemmin ravintola-alan opettajana ja vastaa nyt oppisopimuksista. Alalla arvostetaan tekemällä oppimista ja oppisopimuksella on pitkät perinteet. Kun Viitalalta kysyttiin ehdokasta vuoden työpaikkaohjaajaksi, nousi hänen mieleensä monta esimerkillistä henkilöä, joista yksi on ylivertainen.

− Olen tehnyt yhteistyötä ISS Palvelut Oy:n palvelupäällikkö Marja Ahosen kanssa jo vuosien ajan. Marja kohtelee kaikkia ystävällisesti ja tasa-arvoisesti. Hän tuntee tutkinnon vaatimukset syvällisesti ja näkee sekä koulutuksen että ammattitaidon osana ihmisen elämänkaarta, jolloin uudet asiat kiinnittyvät olemassa olevaan yksilölliseen pohjaan, Jani Viitala kuvaa.

ISS Palvelut Oy on monialainen yritys, joka tarjoaa siivous-, kiinteistö-, ravintola- ja turvallisuuspalveluita yrityksille, yhteisöille ja julkiselle sektorille. Suomessa on henkilöstöä lähes 8 000. Stadin AO ja ISS Palvelut Oy ovat solmineet kumppanuussopimuksen yhteistyön vahvistamiseksi kaikilla yrityksen toimialoilla. Marja Ahonen on työskennellyt pitkään henkilöstöravintola Käenpesässä, ja nyt hän vastaa Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun ravintola- ja siivouspalveluista.

Parhaimmillaan koko työyhteisö ohjaa

Marja Ahonen suosittelee panostamaan etenkin työelämässä oppimisen jakson alkuun. Hän myös kannustaa näkemään työpaikkaohjauksen koko työyhteisön yhteisenä kunnia-asiana, jolloin koko henkilöstö auttaa opiskelijaa arjessa.

− Kun opiskelijalla on turvallinen ja kotoisa olo, hän uskaltaa kysyä neuvoa. Tavoitteenamme on, että opiskelija kokee kuuluvansa tiimiin. Tämä edistää oppimista ja työn sujumista, Marja Ahonen pohtii.

Työpaikkaohjaamisessa on Ahosen mukaan parasta, kun pääsee näkemään opiskelijoiden innostuksen. Ahonen kuvaa huolehtivansa oppijoista kuin äiti lapsistaan, joten joka kerta kun ohjattava saavuttaa päämääränsä, sykähdyttää se ohjaajaa.

− Uudet ihmiset näkevät kaiken uusin silmin, mikä on avartavaa ja antoisaa. Haluamme, että opiskelijat haluavat jäädä meille töihin valmistumisen jälkeen.

Jani Viitala kiittää koko ISS Palvelut Oy:tä poikkeuksellisen oppimismyönteisestä ilmapiiristä ja tavoitteelliseen oppimiseen kannustamisesta.

− Marja huomaa ennakoivasti oppimisen mahdollisuuksia ja on aloitteellinen muutosten tekijä. Yllättäviin tilanteisiin hän suhtautuu huumorilla ja rennosti. Jokainen opiskelija nähdään ennen kaikkea ihmisenä, jonka oppimiskykyyn uskotaan sataprosenttisesti. Kunnioitan Marjan tekemää työtä todella paljon, Jani Viitala kertoo.

Ehdokkuus vuoden työpaikkaohjaajaksi saa Ahosen korostamaan työyhteisön merkitystä. Hän kokee, että onnistunut ohjaus tapahtuu ensisijaisesti tiimissä, jossa on monta ammattilaista neuvomassa opiskelijaa.

− Paras lopputulos syntyy, kun ympärillä on innostuneita ihmisiä. Haluankin kiittää sydämestäni kaikkia työyhteisön jäseniä, jotka osallistuvat tärkeään ohjaustyöhön.

Myönteinen oppimiskulttuuri kantaa

Marja Ahonen muistuttaa, että oppimisen näkökulmasta opiskelijaa kannattaa kannustaa nostamaan omaa vaatimustasoaan.

− Opiskelijan työskentelyä seuraamalla huomaan nopeasti, mitkä asiat hän hallitsee ja missä menee epämukavuusalue. On tärkeää ohjata opiskelija nimenomaan niihin tehtäviin, joita hän ehkä jopa välttelee.

Marja Ahonen on tyytyväinen oppilaitosyhteistyöhön Stadin AO:n kanssa. Yhteyshenkilöiden ja opettajien kanssa asiat sujuvat juuri kuten pitääkin, ja monet opettajat ovat hauskasti osoittautuneet Ahosen vanhoiksi työkavereiksi ravintola-alalta.

− Marja luo ympärilleen positiivisen ilmapiirin ja on aina hyvällä tuulella. Oppimisen kulttuuri näkyy kaikessa toiminnassa. Oppilaitoksen näkökulmasta Marja ja koko ISS Palvelut Oy muodostavat loistavan esimerkin siitä, miten uusia ammattilaisia kasvatetaan alan työtehtäviin.

− Suosittelen työpaikkaohjaajaksi ryhtymistä kaikille. Ohjaamiseen on sitouduttava ja varattava aikaa, mutta se antaa aivan valtavasti, Marja Ahonen hymyilee.

Teksti ja kuva: Hannele Häyhä

Lue lisää:
Stadin AO:n kumppanit menestyivät oppisopimuskilpailussa
Oppisopimuksen Suomen parhaat vuonna 2020
Katso Marjo Ahosen videohaastattelu

ISS Palvelut Oy

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi