Stadiosaa.fi

Vuoden yrittäjäopiskelija Ritu Kokkola: ”Kun haastaa itsensä, voi menestyä!”

Yli 20 vuotta yrittäjänä toiminut Ritu Kokkola halusi laajentaa liiketoimintaansa yritysasiakkaiden pariin ja tarvitsi tukea tuotekehitykseen sekä markkinointiin. Apu löytyi joustavasti ja nopeasti Stadin ammatti- ja aikuisopistosta, jossa yrittäjän ammattitutkinnon opinnot sisältävät muun muassa mainittuja teemoja. Tuloksellisen opiskelun myötä Ritu Kokkola on valittu Stadin AO:n vuoden 2020 yrittäjäopiskelijaksi.

Helsingin Munkkiniemessä sijaitsee Tarvon saari, jossa vierailijalle avautuu viehättävä huvilamiljöö. Merimaisemassa toimiva SIRINÄ-Design on yrittäjä Ritu Kokkolan luotsaama perinnekäsityökeskus, jossa voi opiskella muun muassa kalannahan parkitsemista, kasvivärjäystä, nokkosen muokkausta kuiduksi sekä kankaanpainantaa luonnonväreillä. Yritys myös maahantuo Nepalista kankaita, joita paikalliset naiset valmistavat osuuskuntakutomossa. Tuotteiden ekologisuus ja eettisyys ovat avainasioita Ritu Kokkolalle, jolla on perinteinen käsityöalan yrittäjyystausta.

− Kun valmistuin tekstiilisuunnittelijaksi vuonna 1998, erikoistuin nokkoskuidun hyödyntämiseen painokankaissa. Ymmärsin, ettei Suomessa ollut työpaikkaa, jossa voisin toteuttaa unelmani, joten oli luontevaa ryhtyä yrittäjäksi, Ritu Kokkola kertoo hymy huulilla.

SIRINÄ-Design on ollut toiminnassa vuodesta 1998 lähtien, ja viisi vuotta sitten Ritu Kokkola perusti lisäksi Tarvon kurssikeskuksen. Myös yrityksen nimi löytyi luonnosta ja kuvaa elämän ääniä: nokkoskankaat ”sirisevät” käsissä.

− Haluan, että käsityötaidot eivät katoa vaan SIRINÄ-Designin kurssit tuottavat perinteen jatkajia, joille käsillä tekeminen tuottaa mielihyvää. Tuotteideni kohderyhmä on tiedostava ihminen, joka arvostaa yksilöllisyyttä ja ekologisuutta.

Oppilaitosyhteistyötä Ritu Kokkola on tehnyt jo pitkään, ja SIRINÄ-Design on haluttu työelämässä oppimisen kohde Stadin AO:n tekstiili- ja muotialan opiskelijoille. Tavoitteena on solmia kumppanuussopimus yhteistyön vahvistamiseksi ja kehittämiseksi.


Opinnot heijastuvat yritystulokseen

Perinnekäsityön koulutukset painottuivat viikonloppuun, joten vähitellen Ritu Kokkola alkoi miettiä, miten saisi laajennettua kurssitoimintaa myös arkipäiviin. Mieleen nousi toive, että yksityishenkilöiden rinnalle löytyisi yritysasiakkaita ja mahdollisesti uusia koulutustuotteita. Kun Ritu Kokkola aloitti yrittäjän ammattitutkinnon suorittamisen Stadin AO:ssa, hänen ensisijainen tavoitteensa oli kehittää markkinointia ja tuotevalikoimaa yritysasiakkaiden tavoittamiseksi.

− Koulutuksen myötä olen oppinut ajattelemaan kannattavuuslukuja ja numeroita uudella tavalla. Aiemmin tienasin sen, mitä jäi viivan alle kuun lopussa. Nyt määrittelen etukäteen oman palkkani ja työskentelen niin, että sen myös saan.

Opintojen myötä Ritu Kokkola on suunnitellut työhyvinvointipäivän, jota on jo ennätetty toteuttaa pandemiasta huolimatta. Uutena ideana on tullut myös tilojen vuokraus yrityskäyttöön.

Lähiopiskelupäivät Ritu Kokkola koki antoisina, ja etenkin ryhmäkeskustelut eri alojen yrittäjien kanssa opettivat paljon. Hän edisti opintoja aina tiistaisin yritystoiminnan ohessa.

− Viisikymppisenä oli kynnys aloittaa opinnot, joten yrittäjän oppisopimus oli ainoa järkevä tapa minulle. Koulutus oli hyvin suunniteltu ja yhdistyi täysin yritykseeni, joten opiskelu ei tuntunut työläältä tai aikaavievältä, Ritu Kokkola kuvaa.

Yrittäjyyden opettaja Veli Wallenius on vaikuttunut siitä, miten monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti Ritu Kokkola on hyödyntänyt opintoja yrityksensä liiketoiminnan kehittämiseen.

− Ritu tarttuu uusiin näkökulmiin rohkeasti, ja ahkera työ on tuottanut tulosta. On ollut upeaa seurata SIRINÄ-Designin kehitystä kuluneen vuoden aikana. Yrityksen toimintaan ja yrittäjyyteen on löytynyt uusi vaihde, joka näkyy positiivisesti ulospäin.


Mentori tukee yrittäjäopinnoissa

Yrittäjän oppisopimuskoulutukseen sisältyy henkilökohtainen mentorointi. Oppisopimuksen asiantuntija, koulutustarkastaja Sirpa Katajalaakso Stadin AO:sta näkee mentorin arvon erittäin tärkeänä juuri yksinyrittäjille.

− Usein mentori on eri alan yrittäjä kuin opiskelija itse. Säännöllinen tapaaminen tai puhelinkeskustelu ryhdittää sekä opiskelua että yrityksen kehittämistä, Sirpa Katajalaakso kuvaa.

− Mentorini Tuula Leskelä on aivan huippu! Hän on tukenut ja auttanut minua todella paljon. Jokaisessa pattitilanteessa hän on neuvonut, miten kannattaa jatkaa eteenpäin, Ritu Kokkola jatkaa.

Ritu Kokkola kertoo olevansa kiitollinen yrittäjän ammattitutkinnon suorittamisesta ja suosittelee opintoja kaikille yrittäjille.

− Koko ajan oli apua tarjolla kolmelta asiantuntevalta henkilöltä: opettajalta, mentorilta ja koulutustarkastajalta. Erityiskiitokset osoitan opettaja Veli Walleniukselle, jolla on maanläheinen ote yrittäjyyteen ja selkeä opetustyyli, jota on ilo seurata.

− Kun haastaa itsensä, voi menestyä. Mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen ja vaikeiden asioiden kohtaaminen on tehnyt hyvää yrittäjäopinnoissa. On tärkeää, ettei ole laput silmillä, kun on kuitenkin kyse omasta yrityksestä. Yrittäjänä olen tottunut tekemään asiat omalla tavallani, mutta muiden näkemysten saaminen on avartavaa.

Teksti: Hannele Häyhä
Kuva: Ritu Kokkola

Lue lisää:
Ritu Kokkola yrittäjäopiskelijana -videohaastattelu
Stadin AO:n työelämäpalkinnot 2020
Yrittäjän ammattitutkinto, Stadin AO
Yrittäjän oppisopimuskoulutus, Stadin AO
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, Stadin AO

SIRINÄ-Design

Hannele Häyhä

Hannele Häyhä

Kirjoittaja työskentelee asiakkuusvastaavana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän inspiroituu arjen menestystarinoista, joita kohtaa päivittäisessä työssään: koulutus tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä työnantajalle että opiskelijalle.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi